Berlingske Business

Her er boligøkonomens gode råd til førstegangskøberen

BM
Curt Liliegreen, direktør for det uafhængige Boligøkonomisk Videncenter Foto:

Står du foran at kaste dig ud i den jungle, boligmarkedet kan være, så kan betale sig at lytte med i det seneste afsnit af Berlingske Business’ podcast »Dine Penge«.

Både andelsbolig og ejerlejlighed er rigtigt gode valg i København, hvis man ellers har de midler, der skal til for at komme ind på markedet. For det er blevet ganske dyrt i både København og andre større byer i Danmark.

Det er én af pointerne fra Curt Liliegreen, når han i denne uges afsnit af Berlingske Business’ podcast om privatøkonomi, »Dine Penge«, forsøger at guide især førstegangskøbere rundt i den til tider uoverskuelige virvar, som boligmarkedet kan være.

24BUSMarkant-stigning-i-bol.jpg

»Andelsboligen har altid været mellemvejen mellem udlejningslejligheden og ejerlejligheden. Det lidt billige alternativ til ejerlejligheden. Det er den stadigvæk. Men den er dog blevet dyrere - siden midten af 90’erne er der sket en markant stigning i prisen for andelsbeviset, så det er ikke længere vejen ind på boligmarkedet i København for dem, der har de færreste midler,« siger økonomen Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter under Realdania.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Formue og gæld

I løbet af afsnittet giver han gode råd til de førstegangskøbere, som oftest står med valget mellem at bevæge ud på andelsboligmarkedet eller ejerlejlighedsmarkedet. For andelsboligmarkedet taler blandt andet den markant lavere pris, og at man slipper for det krav om at have fem procent i udbetaling, som der er på alle ejerlejligheder. Udbetaling og ejerlejlighederne vender vi tilbage til. Først det med prisen på andelsboligmarkedet. For én ting er købsprisen, noget andet er finansieringen. Ved andelsboliglån er der nemlig en noget højere rente.

»Bankerne markedsfører det, som om det er stort set den samme finansieringsomkostning, men det er ikke helt rigtigt. Vi har set et fald i rentebyrden på andelsboliger, så de i nogle tilfælde er kommet ned under tre procent og i mange tilfælde ligger mellem tre og fire procent. Men det ligger fortsat et godt stykke over den rente, der er på en af ejerboligens finansieringsformer, realkreditlån med variabel rente, hvor den i nogle tilfælde er negativ. Der kommer dog selvfølgelig en bidragssats oveni,« siger han.

Curt Liliegreen opfordrer desuden til, at man altid skal forhandle med sin bank og indhente flere tilbud. Uanset om det er andelsboligfinansiering eller ejerlejlighedsfinansiering.

28BUSPix2-Andelsbolig-17302.jpg

Ikke afskåret fra gevinster

Og så skal man være opmærksom på, at man køber en andel i andelsforeningens formue. Men man får også en andel i den gæld, som foreningen har. Man skal derfor som interesseret andelskøber kigge på den tekniske pris. Det er en omregnet kontantpris for andelsboligen, der svarer til indskuddet for den enkelte andel plus andelen af fællesgælden i foreningen fratrukket omsætningsaktiver, eksempelvis foreningens opsparing.

Og så skal man også vide, at især i storbyerne har man i de senere år set, at mange andelsforeninger har fået en højere vurdering, fordi de har opgivet at bruge den offentlige vurdering og i stedet gået over til en valuarvurdering. En valuar skal vurdere en andelsforening som det, en investor ville give for ejendommen, hvis det var en privat udlejningsejendom.

»Det har givet mange andelshavere en ganske betydelig gevinst, så man er ikke fuldstændig afskåret fra at opnå en kapitalgevinst. Men det har dog været højere og ganske voldsomme beløb på ejerlejlighedsmarkedet fra 2000 og til i dag. Der har været meget tale om meget dramatiske stigninger i især København og på Frederiksberg,« siger Curt Liliegreen.

Du kan høre mere om de gode råd til ejerlejlighedsmarkedet i »Dine Penge«.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen