Berlingske Business

Hav penge nok hele livet

29BUS249974521-134440.jpg
Med et ønsket rådighedsbeløb kan man skabe en langsigtet balance mellem indtægter og udgifter i sin økonomi. Foto: Iris

Dit rådighedsbeløb er det, du har tilbage, når du har betalt dine faste udgifter. Dit ønskede rådighedsbeløb er et beløb, du vælger for at planlægge din opsparing og dit forbrug på lang sigt.

Dit ønskede rådighedsbeløb bestemmes ud fra dine muligheder, og hvordan du prioriterer dit forbrug. Det er naturligvis meget individuelt og forskelligt fra person til person, så tallene i denne artikel skal tages som et generelt gennemsnit. Ser dine tal anderledes ud, kan du benytte opstillingen som udgangspunkt for dine egne beregninger.

Dit ønskede rådighedsbeløb afhænger naturligvis af din nettoindkomst, boligudgifter og andre faste udgifter. Derudover tager det ønskede rådighedsbeløb højde for, hvor meget du har brug for at spare op til forbrug senere i livet, det vil sige pensioner og en reserve.

28BUS20161114-144247-4-1155.jpg

På den måde kan du med et ønsket rådighedsbeløb skabe en langsigtet balance mellem indtægter og udgifter i din økonomi gennem dit liv. Sætter du dit ønskede rådighedsbeløb for højt, eller formår du ikke at holde dine udgifter som planlagt, kommer du til at mangle penge til forbrug senere hen. I tabellerne regner jeg med, at du styrer dit forbrug, så du holder dig inden for dit ønskede rådighedsbeløb.

Hvordan dine udgifter til eksempelvis husholdning, rejser eller andet fordeler sig, afhænger af dine præferencer og behov. Der er dog generelt stor forskel på, hvordan rådighedsbeløbet bruges afhængigt af alder, og om indkomsten er lav, middel eller høj.

Ligger du mellem de angivne indkomster, kan du anslå udviklingen i dit forbrug ved at bruge et gennemsnit mellem værdierne for de to indkomster. Brug lidt tid på at finde ud af, hvor højt dit ønskede rådighedsbeløb kan være, og hvor meget der så er til de forskellige dele af dit forbrug.

Fordelingerne af forbruget for de forskellige indkomster tager udgangspunkt i udgifterne til husholdning. Husholdningsudgifterne kommer ikke under en vis størrelse, uanset hvor lavt rådighedsbeløbet er. Det begrænser mulighederne for at bruge penge på de andre poster for familier med lavt rådighedsbeløb. Det er ikke raketvidenskab, men det viser, hvilken rækkefølge du skal følge, når du planlægger dit ønskede rådighedsbeløb.

1. Bestem det ønskede rådighedsbeløb, der giver balance i økonomien på lang sigt.

2. Bestem størrelsen af dit ønskede/nødvendige forbrug på husholdningen.

3. Bestem størrelsen af dit øvrige forbrug, så det samlede forbrug ikke overstiger det mulige.

pengeautomater

Er du eksempelvis 55 år, har en middel indkomst og regner med et ønsket rådighedsbeløb på 270.000 kr., har du 22.500 om måneden efter faste udgifter. Det betyder, at du skal budgettere med ca. 35 pct. eller 7.875 kr. til husholdningsudgifter. Beregn selv, hvor meget der er til de forskellige poster, for at du holder dig inden for dit rådighedsbeløb.

Dit forbrug, og hvordan det er sammensat, varierer meget gennem dit liv. I børnefamilien er der i høj grad tale om nødvendighedsudgifter som f.eks. husholdning og beklædning. Som pensionist har du mulighed for et større lystbetonet forbrug som f.eks. rejser og gaver.

Læg mærke til, at udgifter til husholdning udgør en væsentlig procentdel af rådighedsbeløbet, uanset om du har et lavt eller højt rådighedsbeløb. Derfor vil der, hvis du er god til at styre husholdningsudgifterne, være mere til de andre typer forbrug.

23.000 ældre er endt som dårlige betalere

Det betyder, at du skal prioritere den daglige økonomi, når du bruger tid på at planlægge din privatøkonomi. Det gælder om at købe den kvalitet, du har brug for, til den billigste pris. Du kan dog ikke nøjes med at spare på udgifterne. Det handler også om at tage en fornuftig risiko på de rigtige tidspunkter i dit liv, f.eks. når du investerer eller køber bolig.

Dine evner til at styre din økonomi afhænger blandt andet af din økonomiske type. Tag testen og se hvilken økonomisk type du er.

Kim Valentin er uafhængig økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg

Forskiringsknibe Danskernes boliger er nu 3142 milliarder kroner

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen