Berlingske Business
11:11Byggeri af Danmarks største havmøllepark sættes i gang

Fra middelalder til 2002 på 25 år

Vi nikker genkendende til nettene om flaskerne og ved godt, at når der står Crianza, har det noget med lagringen at gøre.

Vi synes, at vi kender de spanske vine godt.


Alligevel er det ikke ret mange af de spanske vindistrikter, som sådan hører

med til vores paratviden. Og det gør det ikke lettere, at nye navne hele tiden dukker op. Nye vine nye distrikter. Flere af

dem gør endda krav på, at de laver Spaniens bedste vin. Og man har aldrig hørt navnet før. Selv om Spanien

er en gammel vinhistorie, så begynder det først at blive interessant for os fra 1975. Det er året, hvor generallisimoen

dør.


I mere end 40 år havde han isoleret Spanien, og virkelysten i landet var i store træk koncentreret til

at mætte egne munde. Og så selvfølgelig servicere turisterne som i stort tal søgte den spanske sol.


Den

vin, de første Spies- og Tjæreborg-turister drak til grissefesterne, hed Vino Tinto og Vino Blanco. Der var rigelig af

den, og når musikken spillede "Viva Espana", var det hele bare dejligt. Hvis man på et tidspunkt ville have

noget med lidt mere smag, kunne tjeneren finde på at komme med en


Rioja. Jamen det var jo noget helt anden. Tilbage igen

i Danmark, var der bare ingen der havde Rioja. Ikke på det tidspunkt. Men det skulle ikke vare længe, før det blev

ændret.



Et landbrugsprodukt

Spanierne havde gennem generationer vænnet sig til, at vin var et helt almindeligt

landbrugsprodukt, som man lavede for at sætte på bordet sammen med maden. Det var ikke noget, man sad og talte til eller

om. Det var bare noget, man drak.


Vinen blev lavet lokalt, og drukket lokalt. Og helst inden næste høst. Det meste

af det blev aldrig tappet på flaske. Og blev heller ikke drukket af glas. Den unge vin blev hældt på dyreskind.




Ofte fra en grisebasse, som blev omhyggeligt bejdset, og diverse huller blev snøret til. Korpusset blev hængt op med

strittende ben i udhuset, og man tappede direkte fra svinet. Enten i disse specielle karafler, som man kunne drikke af, eller i en

"bota", en lille skinddunk, som man kunne tage med på arbejde.



Salget eksploderede

Spaniens overgang til

demokrati gik efter omstændighederne både hurtigt og smertefrit. På vinfronten havde vinbønderne i Rioja

øvet sig lidt på de nye udfordringer.


Danskerne kunne lide den specielle spanske smag, og salget nærmest eksploderede.

I løbet af et enkelt år var vi Riojas bedste kunder.


Rioja viste vejen for de andre. I et hurtigt tempo blev vinindustrien moderniseret,

så den kunne konkurrere på et moderne marked. Og man gør det uden at miste stil og særpræg. Blandt

andet giver man tiden lov til at arbejde. Vinen skal lagres til den er moden.


Det vil man ikke overlade til forbrugerne. "Crianza-systemet"

sikrer, at vinen er drikkeklar, når den kommer i handlen.


Tidligere var det almindeligt, at den enkelte vinbonde brugte

betegnelser som Reserva og Gran Reserva om de bedste vine, han lavede. For ham, der ikke var så god til at lave vin, var det

de mindst dårlige, der blev udnævnt til at være Reserva og Gran Reserva.


Selv om der var regler, var det ikke

noget, som man tog sig ret meget af. Nord for Madrid var man disciplineret, men det kneb lidt, når man kom sydpå, og i

Levanten, havde man aldrig hørt om, at der var nogen som ville blande sig i, hvordan man lavede vin. Den spanske vinlov er

nu harmoniseret, så det er de samme minimumskrav, der skal opfyldes af alle producenter.


Når man f.eks. kræver

lagring på egetræsfade, skal fadet være mindre end 1000 liter, og det skal være enten amerikansk eg (som de

fleste bruger) eller fransk.



To hovedgrupper

Man deler spansk vin op i to hovedgrupper: De unge uden nævneværdig lagring

og de, som har fået mindst seks måneder på fad.


Den første gruppe kaldes Vino Joven - det betyder ung

vin. Nogen steder kan man se den beskrevet som "sin crianza". Det er vin i den billige ende, som er lavet for at blive drukket,

mens den er "joven".


Vin som er lagret på fad kaldes "Crianza". Loven påbyder, at rødvin

først må aftappes efter to hele kalenderår. Mindst seks måneder skal vinen ligger på små træfade.

Alle de nordlige distrikter har frivilligt sat minimum til et år på fad.


"Reserva" skal tilbringe tre kalenderår

i bodegaen, hvoraf mindst et år på eg. De må først sælges det fjerde år. "Gran Reserva"

- må ifølge loven kun være vin fra særdeles gode år. Den skal kunne tåle at ligge to kalenderår på

små egetræsfade og derefter tre år på flaske, før den sendes i handlen. Det er et supersystem, som

franskmændene burde lære lidt af.


Vi tager en hurtig tur rundt i Spanien, hvor vi ser på de aktuelle muligheder.

Vi finder de gode vine. Og de gode tilbud. Prøver om vi kan være lidt på forkant med udviklingen. Der er så

mange muligheder, at vi på forhånd kun kan pege på de mest oplagte. Spænd sikkerhedsselen. Nu starter turen:

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen