Berlingske Business

Først røg checken – er det snart slut med pengesedler?

pengesedler
Er det snart slut med pengesedler? (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Foto:

KLUMME.

Hvor tit betaler du med kontanter? Jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg senest gjorde det. Førhen gik jeg altid rundt med en 100-kroneseddel i lommen sammen med mit dankort – det kunne jo være, at jeg fik brug for kontanter, tænkte jeg. Men det gjorde jeg aldrig. Dankortet var altid muligt at bruge.

Og jeg er tydeligvis ikke den eneste, der bruger kontanter sjældnere og sjældnere. Tal fra bankernes branche­organisation, FinansDanmark, viser, at værdien af hævede kontanter i danske bankfilialer og pengeautomater på fire år er næsten halveret fra 14,4 mia. kroner i 2012 til 8,1 mia. kroner i 2016 (tallene gælder kontanthævninger ved brug af dankort i andre banker end ens egen.)

Onsdag - Mobilepay

Det er selvfølgelig den teknologiske udvikling, der gør det lettere for os at betale elektronisk og dermed undgå at bære rundt på mønter og sedler. Antallet af dankorttransaktioner vokser år for år, og nu har de fleste af os også fået MobilePay som en alternativ betalingsmetode.

Imens forsvinder de gamle betalingsmetoder. Ved årsskiftet døde checken eksempelvis, så det nu ikke længere er muligt at få indløst en almindelig check i banken. Checks blev simpelthen brugt i mindre og mindre omfang, og så bliver det til sidst for dyrt at holde systemet kørende.

Spørgsmålet er, hvornår det sker med kontanterne. Ved fødslen af dankortet i 1983 blev det – formentlig for at berolige tekno­logi­skræmte danskere – indført ved lov, at butikker fortsat skulle tage imod kontanter.

app test

Den regel gælder endnu, men nu har regeringen flertal for et nyt lovforslag, der skal gøre det muligt for butikker at afvise kontanter om natten (mellem kl. 22 og kl. 6). Det skal ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) give en tryghed og sikkerhed i forhold til potentielle overfald.

I Sverige er de gået skridtet videre, eftersom nu kun to procent af alle betalinger i nabolandet foregår med kontanter. Der har butikker, restauranter og caféer ret til at afvise kontanter hele døgnet.

Der er flere gode grunde til, at kontanterne på et tidspunkt kommer til at udgå. Dels er det dyrt og besværligt at håndtere kontanter både for banker og butikker. På den måde kan man selvfølgelig sige, at problemet løser sig selv, i takt med at danskerne bruger færre og færre kontanter. Ikke desto mindre kræver selv et mindre omfang af kontanter fortsat udgifter til pengebokse, døgnbokse, pengetransport og øvrig håndtering.

24BUSFamilien-Kjeldsen-1528.jpg

En anden grund til, at kontanterne risikerer at blive truet på livet, er de europæiske myndigheders forsøg på at få gang i samfundsvæksten. Rente­niveauet er allerede historisk lavt, så vi nu har set negative renter – og nogle mener endda, at renterne vil blive sat endnu længere ned. Bankerne taber i dag milliarder på at friholde privatkunder for negative renter på indlån. Falder renten yderligere, vil bankerne formentlig indføre negative renter for privatkunder, ligesom mange erhvervskunder har.

Dankort 12

Men vil du betale for at have dine penge stående i banken? Eller vil du og alle andre så hæve dem og gemme pengene derhjemme?

Det scenarie ønsker ingen, og her er det, at flere nævner det som en løsning helt at kvitte kontanterne. For så kan folk ikke hæve pengene.

Lyder det skræmmende? Alt dette kan ganske givet undgås, hvis vi alle begynder at forbruge lidt flere af de mange penge, vi har sparet op i bankerne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen