Berlingske Business

Flere sælger ejerboligen til junior

bolig
En ny opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at der sidste år blev indgået det højeste antal familiehandler på boliger siden de glade dage før finanskrisen. Foto:

Du kan give en økonomisk håndsrækning til dine børn ved at sælge dem din bolig. Men gør det inden udgangen af 2018, lyder rådet.

Boliger bli'r i familien.

En ny opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at der sidste år blev indgået det højeste antal familiehandler på boliger siden de glade dage før finanskrisen.

I alt blev der registreret 8415 familiesalg i 2015. Til sammenligning blev der indgået 5960 af den type handler i 2011.

Og der er fordele ved at overdrage fast ejendom til dit barn. Du har nemlig lov til at sælge din ejendom til dine børn 15 procent under den offentlige vurderingspris.

RB PLUS PFS Svært at spare op til drømmeboligen

Samtidig er de seneste offentlige ejendomsvurderinger fra 2011, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

»Ejendomsvurderingen fra 2011 er væsentligt lavere end de reelle priser. Forældre har mulighed for at sælge boligen videre til junior til så lav en pris, at der i de fleste tilfælde ikke er en fortjeneste, og dermed kan forældrene undgå at svare skat,« forklarer hun.

Derfor kan det være fordelagtigt at overdrage boligen, inden der som forventet kommer nye ejendomsvurderinger i 2018.

»Vi forventer, at de ejendomsvurderinger, der kommer på ejerlejligheder i de store byer i 2018, vil være væsentligt højere end niveauet var i 2011,« siger Lise Nytoft Bergmann.

TIL BM BOL VORESKVVARTER.SØMDERMARKSVEJ.

Når forældre overdrager en bolig til deres barn, sker det ofte ved, at forældrene opretter et gældsbrev på det beløb, børnene skylder.

Herefter kan gælden afskrives med det gavebeløb på 61.500 kroner, som forældre må give deres børn om året uden afgift, fortæller Niels Erlandsen, advokat og medlem af bestyrelsen hos Danske Boligadvokater.

»Et familiegældsbrev er rente- og afdragsfrit og billigere for alle parter, frem for at børnene låner penge i banken,« siger han.

I den sammenhæng skal man huske, at hver forælder må give et gavebeløb på 61.500 kroner.

Hvis forældre kun overdrager boligen til ét af børnene, skal de passe på ikke at skabe splid i familien, understreger Niels Erlandsen.

Har man andre værdier, kan man overveje at tilgodese andre børn på den måde.

»I forbindelse med familieoverdragelser ser vi nogle gange, at forældre laver et testamente, der giver de andre børn nogle andre værdier,« siger han.

Til BT

Forældrene kan også vælge at overdrage boligen til flere af deres børn.

I det tilfælde er det vigtigt at lave en såkaldt samejeoverenskomst, hvor alle parter bliver enige om, hvordan ejendommen skal vedligeholdes og bruges, og hvad der skal ske, hvis et af børnene vil sælge sin andel.

»Familieoverdragelser laves altid i bedste mening, og derfor er det ærgerligt, hvis det munder ud i en konflikt,« siger Niels Erlandsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen