Berlingske Business
17:02ISS' store ordre trækker C20 op i pænt plus

Dyr og billig fisk er lige sundt

Lene Hansson
Arkivfoto: Tema om sund fordøjelse. Foto:

De sundhedsmæssige fordele ved fisk er de samme, lige meget om man køber den dyre laks eller billigere sild. Det vigtigste er at spise fisk.

Fersk, frossen eller på dåse. Der er mange måder at få fisk på, men er det vigtigt hvilken slags fisk, der ender på tallerkenen? Og skal man gå efter de dyreste arter for at få den sundeste fisk?

Nej, siger Sisse Fagt, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet. Der er gode sundhedseffekter i alle typer fisk.

»Det gode ved fisk er blandt andet fedtsyrerne. Om fisken er frisk, frossen eller på dåse er mindre vigtigt. Det vigtigste er, at folk spiser fisk,« forklarer Sisse Fagt og tilføjer, at danskerne generelt spiser for lidt fisk.

Det er altså ikke prisen på fisken, der er vigtig, men man skal til gengæld sørge for at få både de magre og de fede fisk. Lidt over halvdelen skal gerne være fed fisk.

Hvis den dyre fisk skal skiftes ud med et billigere alternativ, handler det altså om at bytte den dyre fede fisk ud med en billigere fed fisk og den dyre magre fisk ud med en billigere mager fisk.

Ifølge Lars Aarup fra Coop Analyse, så er det laksen, der fylder absolut mest i danskernes indkøbskurve. Tallene viser, at 40 procent af fiskeindkøbene er laks, mens torsk og rødspætte tegner sig for 20 procent hver. De sidste 20 procent består af de resterende fisk i kølemontren.

En fed fisk som laks kan godt være en dyr sag, men den kan sagtens byttes ud med en billigere sild, som også er en fed fisk. Gælder det de magre fisk, kan en dyr fisk som søtunge skiftes ud med rødspætte eller sej, som er væsentligt billigere, siger Sisse Fagt.

14BUSMorten-Bjerre-170049.jpg

Trine Enevold Grønlund fra Fødevarestyrelsen er enig i, at man sagtens kan bytte ud i fiskerepertoiret.

»Man kan godt erstatte nogle af de dyrere måder at købe fisk på med billigere. Så længe man husker at variere, så man ikke altid spiser torskerogn på dåse. Der er også de røgede produkter. En hel røget makrel koster ikke meget i supermarkedet,« siger Trine Enevold Grønlund.

Hun fortæller, at fisk fra frost og fisk på dåse sagtens kan have en fin standard, og at der ikke er noget i vejen for at bytte den ferske fisk ud med en på dåse. Man skal til gengæld være opmærksom på, om dåsen indeholder andet end fisk.

»Vær opmærksom på at der kan være tilsat lage med meget salt eller olie. Det giver smag, når den magre tun ligger i olie, men man skal selvfølgelig ikke spise olien,« forklarer Trine Enevold Grønlund fra Fødevarestyrelsen.

Mandag - biodynamisk landmand

Ved at gå efter Nøglehulsmærket, er man sikret, at indholdet af fisk i fiskepålæg er over 50 procent, og saltindholdet er på højst 2,5 procent.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen