Berlingske Business
09:54Norsk finanshus skruer op for ISS' kursmål efter kæmpe aftale

Drømmevine hos Kjær&Sommerfeldt

Det er de to top Bordeaux''er Petrus og Mouton, og de to oversøiske stjerner Opus One og Almaviva, begge med tætte Rotschildt-forbindelser,

og så en "coming star" Val di Suga fra Brunello di Montalcino. Til sidst den sjældne "Nacional" fra

præphylloxera vinstokke.


Malene Smith Hertz fra Kjær & Sommerfeldt vil sidde for den ene bordende og Flemming

Hvelplund for den anden, og sammen vil de kommentere vinene. Med lidt held, kan du komme med til bords.


Se konkurrencen på

denne side. Besvar spørgsmålene og send dem til ErhvervsBladet. Seks vindere udtrækkes og inviteres med til smagningen tirsdag

den 7. maj kl. 16.00 hos Kjær & Sommerfeldt.


1995 Petrus - der blev kun lavet 3000 det år, og de bliver revet

væk til det, de fleste af os vil kalde sindssyge priser. Og alligevel er det måske ikke så sindssygt endda, for

det er en utrolig vin og en oplevelse, som man altid vil huske.


Man fornemmer en forunderlig intensitet og kompleksitet, som

ingen andre vine har. Det hele er pakket ind i fløjl og en velsmag, som bare bliver i munden.


De fleste bliver skuffet,

når de kommer forbi Petrus i Pomerol. Det ligner mere et italiensk ledvogterhus end et slot. Måske derfor skriver de ikke "château"

på etiketten. Der er 11 hektar fed lerjord til ejendommen, og mange tilskriver netop jorden, Petrus''es særlige karakter.

Der er måske mere grund til at tro på, at det skyldes en nådesløs perfektionisme. Druerne plukkes på

det helt nøjagtige tidspunkt. Er det f.eks. tirsdag eftermiddag, så får 200 plukkere besked på at gå

i gang, og inden aften er alt i kælderen. Hvis bladene er våde, lejer man et par helikoptere til at svæve hen over

vinstokkene, så rotorbladene kan blæse dem tørre.


Det var først med 1945-årgangen, at Petrus

fik status som topvin. Men så gik det til gengæld også stærkt. De sidste ti år har det ubestridt været den

Bordeauxvin, som har opnået de højeste priser.


1995 Château Mouton Rothschild - måske verdens mest berømte

vin, skabt af den legendariske baron Philip de Rothschild. En af hans mange ideer, har gjort Mouton til et yndet samlerobjekt.


Hvert

år bliver en anerkendt kunstner bedt om at illustrere etiketten, og hvem det er og, hvordan motivet ser ud, får lige så

megen opmærksomhed, som årgangens kvalitet.


Vi skal smage årgang 1995, som den berømte katalanske kunstner

Antoni Tapies fik lov til at "illustrere". Andre katalaner før ham har været Dali (1958) og Miro (1969). Kun

en enkelt dansker (Per Kirkeby 1992) har været med siden starten i 1945.


Mouton 1995 - er en af de store. Fra april til

september var det fint og varmt vejr. Juni og juli var meget tørre og varme med temperaturer helt op til 37 grader.


I

begyndelsen af september kom der lidt regn, men det kunne ikke ødelægge den gode kvalitet, som var ved at være

moden og klar til høst. Druerne kom i hus i fint tørt vejr mellem den 12. september og den 4. oktober. Vinen er dyb,

mørkerød. I næsen fornemmes lidt sødlig ceder og mørk bæraroma, lidt solbær og hindbær.

Smagen er kompleks og i fuld harmoni. Den har en nærmest fyldig fedme som rundes fint af, af moden garvesyre.


1997 Opus

One - superresultatet af Baron Philippe de Rothschild og Robert Mondavi''s samarbejde over Atlanten. Og her i en af de bedste californiske årgange

nogensinde.


Den første Opus One blev introduceret i 1979 og var fra starten regnet blandt verdens topvine.


Der

har den holdt sig siden. Det er "cremen" af det bedste Napa Valley Cabernet Sauvignon, som vinificeres i fællesskab

af Tim Mondavi og Moutons kældermester. Lagringen foregår ligesom på Mouton på nye barriques.


Vinen

er elegant med en intens aroma af kirsebær, solbær og krydderi og undertoner af chokolade og ceder. Den har en bemærkelsesværdig, velafbalanceret

fast struktur og er samtidig yderst elegant.


1997 Almaviva - er et joint venture mellem Baron Philippe de Rothschild og Vina

Concha y Toro, et af Chiles ældste vinhuse. Vi skal smage den første årgang af vinen, som da den blev præsenteret,

fik en overvældende modtagelsen af den internationale presse.


Vinen kommer fra 40 hektar gamle vinmarker i Puente Alto

lidt syd for Santiago. Her er undergrunden klipperig og jorden fattig. Kolde vintre og varme somre med kølige nætter

skaber de ideelle betingelser for Cabernet Sauvignon. Det er rygraden i denne fornemme "cru" vin fra Chile. Høsten fandt

sted i de to første uger af april 1997. Foruden 72 pct. Cabernet Sauvignon er der 23 pct. Merlot og fem pct. Cabernet Franc.

Vinen har lagret på barriques af fransk eg i 16 måneder før aftapningen.


Det er en smagsbombe, rig på

nuancer af modne frugter med tydelig præg af solbær, lakrids og røde bær samt et hint af eukalyptus.


En

vin med stor personlighed, masser af charme og et enormt potentiale.


1997 Brunello di Montalcino "Val di Suga" - måske

det bedste høstår I Italien. I alt fald i nyere tid. Allerbedst gik det i Toscana, og skal vi finde toppen af det, der

laves her, skal vi til Montalcinohøjen og de fabelagtige Brunello di Montalcino vine. Det er kompetente og potente vine med

masser af smag og karakter og en imponerende holdbarhed.


En af de nye stjerner er Brunello''en fra enkeltvinmarken Val di Suga. Høstet

absolut fuldmoden den første uge i den varme oktober 1997.


Modningen er foregået på store slovenske fade og

små nye franske barriques. 36 måneders fadlagring i alt. Derefter ni måneder på flaske, inden etiketten sættes

på.



Nacional, Quinta do

Noval - en sjældenhed som kun de færreste møder i deres liv. Navnet har ikke

noget med portvinsdruen Touriga Nacional at gøre, men henviser til, at de upodede vinstokke står direkte i kontakt med

nationens jord. Vinen kommer fra 2,5 ha på nogle terrasser højt over Dourofloden.


Af en eller anden grund angribes

stokkene her ikke af vinlusen, som ellers ligger på lur lige rundt om. Der høstes mindre end 1500 liter per hektar, og

alt sammen fodtrampes. Maksimalt laves 300 kasser. Men kun i de bedste år.


Om 1962 Nacional skriver Henrik Oldenburg i

sin store bog om Portvin:


" Farve som Malmsey Madeira, mørk puddersukker. Næsen er lidt passiv, men åbner

sig modvilligt efter fem-ti minutter med let lakrids. Smagen er tæt, fint struktureret lakrids, her er bygning og tørstoffer

til endnu mange år. Hvor sært det kan lyde; den vokser sig lækker i glasset, men virker faktisk sovende. I glasset

udvikler næsen sig som en gammel Oloroso Sherry; røget og dyb. Dejlig vin, der stadig har nogle år i sig".

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen