Berlingske Business

Den nye regering vil give billigere lån til sommerhusejere og fastfryse grundskylden. Danskernes boligformue slår ny rekord.

03BUSsommerhuse01-142053.jpg
Den nye regering vil give sommerhusmarkedet en saltvandsindsprøjtning ved at hæve grænsen for, hvor meget man kan belåne et sommerhus med realkreditlån. Arkivfoto: Camilla Rønde

Står det til den nye trekløver­regering, skal det være mærkbart billigere at låne penge til et sommerhus. Et af forslagene i det nye regeringsgrundlag er at hæve grænsen for, hvor stor en del af et sommerhus man kan belåne med et realkreditlån – fra 60 procent af værdien til 75 procent.

pix-Fredagsrock

Beregninger fra Nordea Kredit viser, at det kan gøre det omkring 1.300 kr. billigere hver måned at købe et sommerhus til en million kroner, hvis det finansieres med et 30-årigt F5-lån med ti afdragsfrie år og et tiårigt banklån med afdrag.

Ved 60 procent belåning i realkredit og 35 procent belåning i banker er den månedlige ydelse 3.960 kroner om måneden efter skat. Men hvis lånegrænsen hæves til 75 procent, og banklånet derfor kun fylder 20 procent af sommerhusets værdi, bliver den måned­lige ydelse kun 2.700 kr.

»Hvis sommerhuskøberne får adgang til at finansiere et sommerhus med 75 procent realkreditlån i stedet for de 60 procent, de har mulighed for i dag, vil det betyde, at efterspørgslen på sommerhuse stiger til glæde for de nuværende ejere,« vurderer chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

sommerhus

Hun advarer om, at sommerhusejere risikerer at blive mere udsatte for fremtidige prisfald.

»Med de nuværende regler har langt de fleste sommerhuskøbere sparet en stor del af de 40 procent, de ikke kan belåne i realkredit­instituttet, op, inden de underskriver en købsaftale - enten ved at putte i sparegrisen eller ved at have oparbejdet friværdi i deres helårsbolig. Man kan derfor frygte, at en ændring af reglerne vil betyde, at sommerhuskøberne vil blive mindre polstrede i fremtiden, hvis belåningsgrænsen hæves til 75 procent,« fremhæver Lise Nytoft Bergmann.

Lisbeth

Forslaget om at hæve belåningsgraden for sommerhuse blev spillet på banen af erhvervs­- ord­fører Torsten Schack Pedersen (V) allerede i sommer.

Ny regering vil fastfryse grundskylden til 2020

Artiklen fortsætter under billedet
03BUSUgen-der-gik-ny-regeri.jpg
Foto: Bax Lindhardt

Landets nye regering lægger op til at fastfryse ejendomsskatten på jord på det nuværende niveau. Ikke kun i 2017, som det allerede er vedtaget i finansloven, men også i 2018, 2019 og 2020. Det vil skåne boligejere i specielt hovedstadsområdet for de femcifrede stigninger i jordskatten, der ligger i det nuværende system.

Hidtil er Folketinget dog kun blevet enig om selve systemet til at vurdere ejendomme – ikke om, hvilken skat der skal opkræves.

Boligpriserne faldt i september

Det forventes først at blive vedtaget i begyndelsen af det nye år, men den nye regering spiller altså allerede nu ud med en fastholdelse af grundskylden.

UGENS TAL: Boligformuen er rekordhøj

3.142
milliarder kroner udgjorde boligejernes samlede boligformue i tredje kvartal 2016. Det er det højeste målte niveau nogensinde og skyldes de stigende boligpriser. Danskernes friværdi løber til gengæld knap så stærkt på grund af øget udlån i efteråret. Den er dog vokset massivt de senere år og har givet sekscifrede friværdier i alle landsdele. I Nordjylland er friværdien steget mest, viser beregninger fra Nykredit Markets.

Keld Navntoft - 20161130054412

Økonom venter stigende benzinpriser

De danske bilejere har udsigt til, at det bliver dyrere at fylde bilen op med benzin. Det vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet på baggrund af onsdagens aftale mellem de 14 OPEC-lande.

»I 11. time og under et stærkt præstations- og tidspres blev landene enige om at reducere deres olieproduktion til 32,5 millioner tønder. Alle væsentlige olieproducenter var nødt til at give sig. Reaktionen på oliemarkedet udeblev ikke, og en overgang var prisen steget tæt på ti procent i timerne efter annonceringen,« skriver han i en kommentar.

Selv om den stigende oliepris vil smitte af på tallene på standerne, opfordrer Per Hansen bilisterne til at tage en dyb indånding, før de drøner ud for at hamstre benzin.

»Der er ingen grund til for alvor at frygte markante stigninger, men 0,50 kroner per liter ekstra de kommende kvartaler kommer bilisterne nok ikke uden om. Alene på grund af aftalen,« skriver han.

Investeringsøkonomen understreger dog, at aftalen først skal træde i kraft til januar, og at der stadig kan være et stykke vej fra aftale til handling.

Boligpriserne tog et nyt dyk i september

September bød på endnu et fald i boligpriserne på henholdsvis 0,6 procent for huse og 1,6 procent for lejligheder i forhold til august. Det fremgår af Danmarks Statistiks månedlige tal for prisudviklingen på boligmarkedet.

Tallene har været ventet med lidt ekstra spænding, da også august viste faldende boligpriser, og det dermed kunne være en første indikation på en reel opbremsning på boligmarkedet. Det skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Selv om tendensen vækker ærgrelse hos chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit, forventer hun ikke, at de faldende priser vil fortsætte.

Til BT

»Dagens tal er ikke bekymrende, da det er helt normalt, at de månedlige boligpriser svinger lidt op og ned. Det er ikke de helt samme huse, der bliver handlet i alle måneder, og derfor tager vi dages ærgerlige tal med ro,« skriver hun i en kommentar med henvisning til, at huspriserne over det seneste år er steget med 3,8 procent, mens lejlighederne er steget med 6,7 procent.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen