Berlingske Business

Chiles vinlandkort

Generelt ligger de chilenske vinmarker på flade og let tilgængelige arealer. Jorden er kun frugtbar, når der kunstvandet.

Flere af de nytilkomne ambitiøse vinproducenter er begyndt at plante til på skråninger. Det ser smukt ud, men spørgsmålet

er, om det er nødvendigt.



Solen kan nemt fange vinstokkene på de flade arealer. Alle, der tænker i kvalitet,

er begyndt at knytte terroir-begrebet til deres vin. Derfor er det en god ide at få et overblik over Chiles vigtigste vinregioner

og underdistrikter.

Lang modningssæson

Aconcagua er regionen nord og nordvest for Santiago. Opdelt i to meget forskellige

underdistrikter.



Det ene med selv samme navn som hovedregionen. Altså opkaldt efter floden, som igen er opkaldt efter

det næsten syv kilometer høje bjerg Aconcagua i Andes.



Foråret kommer tidligt og efteråret sent. Det

giver en lang modningssæson og dermed druer med en intens aroma.



Dagstemperaturerne er som ved Middelhavet. Om eftermiddagen

kommer en behagelig, kølig brise.

Morgentåge fra havet

Et andet af underdistrikterne hedder Cacablanca, som

ligger syd for og i forlængelse af Aconcagua og tæt ved havet. Her nyder man godt af morgentågerne ude fra Stillehavet.





Man kan opleve forskelle på mere end 30 grader samme døgn i selve modningssæsonen. I 1982 gik der kun køer

og græssede i den 16 kilometer lange dal. Nu er der ikke en kvadrat meter, der ikke er tilplantet med vinstokke.



Køligheden

favoriserer druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Det er bestemt ikke uden risiko at være vinbonde i Casablabca. Forårsfrosten

er et lige så stort problem som i fx Chablis, og man er nødt til at sikre sig med varmeovne og møller, som kan

få bevægelse i den stillestående frostluft. Det, samt manglende vand til kunstvanding og manglende arbejdskraft,

gør det til Chiles dyreste distrikt. Ingen har derfor råd til at lave ordinær vin.

Ekstra meget regn

Central

Valley - det er her 90 pct. af den chilevin, vi drikker i Danmark, kommer fra. Området starter lige syd for Santiago og strækker

sig 250 kilometer sydpå. Igennem mange dale med forskellige mikroklima forskellig jordbundsforhold og forskellige klimaforhold.

Det regner for eksempel tre gange så meget i den sydlige del af den centrale dal, som oppe i den nordlige del.



Alligevel

føler alle sig privilegeret med et klima som giver en lang tør modningssæson, sol nok og kølige nætter.

Mest

berømte distrikt

I Central Valley finder vi en række kendte "under-appellationer", som for eksempel Maipo Valley,

der nok er Chiles mest berømte vindistrikt.



Man kan godt få den tanke, at det er lidt tilfældigt, for området

ligger dejligt bekvemt lige udenfor hovedstaden, og lige der hvor en række af storgodsejerne havde deres jorde. Det er et udpræget

rødvinsland. Med Cabernet Sauvignon i centrum, og når druen kommer fra en af Maipos gamle vinmarker, hvor udbyttet er

lavt, fornemmer man ren verdensklasse.



Rapel Valley er den næste dal sydpå. Det er frodigt og meget varieret og opdeles

derfor i en række underdistrikter. De vigtigste er Cachapoal og Colchagua, som igen opdeles i San Fernando, Nancagua og Chimbarongo. Colchagua

har fået ry for at lave Chiles mest koncentrerede og saftige Merlot''er. Videre ned ad Pan Americano til den næste dal

med egen appellation.



Curico er taget fra den største by i området. Klimaet er mere europæisk. Man kan få

en byge i modningsperiode, men aldrig ødelæggende. Kunstvanding er ikke altid nødvendigt.



Det tempereret

klima skyldes, at kystbjergene er så lave, at der ingen beskyttelse er ud mod havet.



Den sydligste del af Central Valley

udgøres af Maule Valley, hvor det regner tre gange så meget som i Maipo. Men druerne modnes altid.



Det er et frodigt

område med mulighed for høje hektarudbytter. Et lille underdistrikt Cauquenes ude ved kysten nyder godt af havgusen,

og her kan laves fremragende vine.



Sur - er den sydligste af Chiles vinregioner. Det er køligt og fugtigt og favoriserer

de som gerne vil lave megen vin per hektar. Men også de som går efter hvide vine på Riesling, Gewurztraminer, Chardonnay

og Sauvignon Blanc.



Regionen Sur opdeles i to underappellationer henholdsvis Valle Itata og Valle de Bio-Bio. Det var i Bio-Bio

at Santiagos grundlægger Valdivia mistede hoved.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen