Berlingske Business
17:43Tak for i dag

Bordeaux "lidt bedre"

Det er da en ganske glimrende forklaring, som vi godt kan bruge her. For eksempel når man skal forklare, hvorfor en appellation

Bordeaux Supérieur controlée er lidt bedre end en almindelig appellation Bordeaux controlée. Eller i alt fald

burde være det.


Men inden vi går i dybden med Bordeaux og Bordeaux Supérieur, er det nok værd lige at

understrege, at begge dele er regionale appellationer, som mere end 6000-7000 producenter benytter sig af.


Derfor er variationerne

så store, at det er umuligt, at sige noget entydigt om kvalitet og stil. Der er både skidt og kanel. Mest skidt i den almindelige

Bordeaux, og mest kanel i Bordeaux Supérieur.


For fuldstændigheds skyld, skal det nok lige med, at de vine, som

har skabt Bordeauxs ry, alle har deres egne kommunale appellationer (Margaux, Pauillac, Pomerol o.s.v). Det forklarer, hvorfor man

ikke møder hverken Mouton eller Petrus som Bordeaux Superieur.

Mere alkohol

For at få lov til at kalde sin Bordeaux

"lidt bedre" og angive den som Supérieur, skal man lave en vin som har mindst en halv procent mere naturlig alkohol

end loven for almindelig Bordeaux forlanger. For at få det, skal druerne være lidt bedre, og lidt sødere.


Man

skal også høste lidt mindre per hektar, og vinen skal lagres lidt længere. Alle disse tre forhold kan være

en betydelig kvalitetsgevinst, hvis det gøres af de rette personer. Hvis ikke, kan det være nogenlunde ligegyldigt. Derfor

er "Supérieur" ikke nogen garanti.


En lille gruppe kvalitetsbevidste slotsejere vil mere end bare opfylde lovens

minimumskrav. De har ambitioner om at lave klassisk stor Bordeaux. At det kan lykkes, har det danskejede Château de Seguin for

længst vist. Deres Cuvée Carl kan sidestilles med en god Grand Cru Classé, og deres Prestige kan let sammenlignes

med en god Cru Bourgeois.

Hårdt arbejde

Det er slet ikke noget mirakel. Det er simpelt og hårdt arbejde. Når

man skal lave en god, klassisk Bordeaux, skal man vide, hvad man har med at gøre. Ned til mindste detalje. Det er ikke nok

at plukke druer fra "hellig" jord.


De skal passes og plejes med stor omhyggelighed og uden at se på omkostningerne.

Der skal foretages grøn høst i august, og bladene, der skygger, skal pilles væk. Kun de bedste druer må

plukkes. Og kun når de er helt modne. Alt "grønt" og umoden pilles fra inden vinifikationen, som nøje

skal overvåges hele vejen igennem.


Tiden skal have lov at arbejde. Inden den endelige blanding skal man have råd

til at separere alt det fra, som ikke har absolut topkarakter. Det skal så have lov til at lagre på barriques - små

nye, eller delvis nye egetræsfade i mindst et år. Gør man det, så får man en stor "supérieur" Bordeaux,

som er klassisk for sin årgang.

Mere supérieur

De forholdsvis få, som lægger alle disse følelse

i vinlavningen, og som er villige til at ofre det, som det koster, får en Bordeaux Supérieur, som er betydelig mere "Supérieur"

end resten.


Men loven tillader ikke, at man gradbøjer ordet. Og det ærgrer selvfølgelig disse producenter.

De må nøjes med den årlige Bordeaux Supérieur smagning, som her skiller bukkene fra fårene.


ErhvervsBladet

laver derfor sin egen lille test af en række af de Bordeaux Supérieur-vine som findes i Danmark lige netop nu, så

vores læsere kan gå den direkte vej hen til hylden.





Konklusion: Årgang 2000 kommer bragende ind og overskygger

alle de andre ligegyldigt, hvor meget de har taget sig sammen. Men en enkelt af vinene fra 2000 viser, at ikke alle er overbevisende.

1998 og 1999 er kun interessante, når man accepterer at gå lidt op i pris. Senere på året vil vi lave en større

smagning af årgang 2000. Vi har valgt to gange bedste køb, for at understrege, at man skal ud og købe årgang

2000, mens tid er.





2000 Château Tayac "Le Pont Rouge" Bordeaux Supérieur, Cordier


Mørk

og tæt i glasset, men meget slank og næsten uden modstand.


Bilka kr. 47,95





1998 Château Lafite Monteil,

Bordeaux Supérieur


Moden, venlig, dæmpet syre.


Supergros 43 22 84 34 kr. 59,95





1999 Château

Haut-Durandel, Bordeaux Supérieur, Bernard Dizier


Ung med en god fast holdning og den sande Bordeauxkarakter


Erik

Sørensen Vinhandel kr. 52,-





1998 Château Maledan, Bordeaux Supérieur


Mørk og stadig ung

i glasset. Smagen moden, lidt svesket og lidt tobak.


Holte Vinlager 45 42 04 15 kr. 65,-





1998 "Les Vignes"

Bordeaux Supérieur


En letvægter med dæmpet syre og en fin vinøsitet.


Prima kr. 45,95





2000

Château de Seguin, Bordeaux Supérieur


Dyb, lilla i glasset, fed koncentreret frugt med modne tanniner, super


Div.

Supermarkeder 43 43 65 65 anviser nærmeste forhandler kr. 59,95





2000 Château Bérard, Bordeaux Supérieur


Kulsort

i glasset, fyldig frugt med masser af kompleksitet og fine undertoner.


Føtex kr. 49,95





1998 Château de

Seguin Cuvée de Prestige, Bordeaux Supérieur


Elegant, moden og afrundet med en klassisk og utrolig venlig smag.


Div.

Supermarkeder 43 43 65 65 anviser nærmeste forhandler kr. 99,-





1998 Château Lescalle, Bordeaux Supérieur


Ren

og vinøs og godt sat sammen, men mangler lidt sol.


Østjysk Vinforsyning 86 98 84 00 kr. 80,-





1998 Château

Lamarche, Bordeaux Supérieur


Flot struktur, en god fyldig tørhed med klassiske toner fra højre bred.


Østjysk

Vinforsyning 86 98 84 00 kr. 75





1999 Château de Croignon, Bordeaux Supérieur


En god hyggevin, frisk frugt,

god saft og passende garvesyre.


Supergros 43 22 84 34 kr. 56,95





1999 Château Pierrail, Bordeaux Supérieur


Mørk

og tæt i glasset, fylder munden med klassisk Bordeaux velsmag.


H.J.Hansen Vinhandel 63 12 82 60 kr. 79,75

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen