Berlingske Business

Boligpriserne fortsætter himmelflugten og får advarselslamperne til at blinke

10BUSBoliger01-104114.jpg
Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen

Der er stadig god gang i boligejernes prisfest, selv om dem med lejligheder fra februar til marts blev hjemme og tog sig et hvil.

Mens huspriserne på en enkelt måned steg 2,6 procent, var kurven for ejerlejligheder flad.

Ser man på de seneste tre måneder, er det dog lejlighederne, der med en stigning på 1,8 procent mod én procent for husene har haft fører­trøjen på.

Og opgjort på et år går det stadig markant hurtigere på markedet for ejerlejligheder, hvor priserne på landsplan er steget 5,6 procent, mens husene er steget 3,1 procent. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Boligkøb Venstre vil ikke være med til at skrue på skatteregl

Lise Nytoft Bergmann, bolig­økonom i Nordea Kredit, kalder udviklingen på ejerlejlighedsmarkedet »alarmerende«.

Hun har beregnet, at en gennemsnitlig lejlighed er steget med 60 procent, siden priserne var lavest i februar 2009 og med 47 procent de seneste fem år.

Samtidig koster en gennemsnitlig lejlighed nu 11 procent mere, end da priserne toppede sidste gang i juli 2006.

»Det er nogle usædvanligt store udsving på så kort en tidsperiode og nok til at få advarselslamperne til at blinke – også selv om prisstigningerne tidligere har været større end nu,« påpeger Nordeas boligøkonom.

Også Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, advarer mod, at der særligt i storbyområderne er »grund til en vis bekymring over udviklingen i priserne på ejerlejligheder, som længe har været kraftigt stigende, og hvor der muligvis er tale om en boblelignende udvikling«.

Han understreger dog, at der ingen bobletendenser er på bolig­markedet bredt, og at prisstig­ningerne på huse derfor er godt nyt.

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, påpeger ligeledes, at der »fortsat er god grund til årvågenhed omkring udviklingen på det københavnske marked for ejerlejligheder«.

Til salg

Flest mænd planlægger at købe bolig

13 procent af danskerne overvejer i øjeblikket at købe en bolig. Det er dog især mænd, som drømmer om at få del i boligguldet, viser en ny undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af YouGov for ejendomsmæglerkæden Home.

Ifølge den svarer 17 procent af mændene ja til, at de planlægger at købe enten hus, lejlighed, fritidsbolig eller en anden type bolig i løbet af det næste halve år. Blandt kvinderne er det kun ni procent. Både Home og Realkredit Danmark fremhæver, at de mange kvinder, som holder sig uden for bolig­markedet, går glip af de formue­gevinster i form af stigende boligpriser, der er set de seneste år.

Aarhus

Nu kommer ulven – og det koster boligejerne

Nu skulle den være god nok. Ulven kommer, og den kommer snart i form af Basel IV, som er nye, internationale retningslinjer på finansområdet.

De nye regler, som muligvis bliver vedtaget allerede inden sommerferien, ventes at få væsentlige konsekvenser for, hvor meget ­institutterne skal have på kistebunden til dårlige tider. De seneste forlydender går på et såkaldt gulvkrav på 75 pct., som bankerne skal have indfaset senest i 2027. Som konsekvens af det forventer Danske Markets, at de danske bidragssatser sandsynligvis vil stige med 0,1-0,2 procentpoint fra 2021. Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk ­Videnscenter, mener ikke, at en bidragsstigning i den størrelses­orden i sig selv vil være et større økonomisk problem for de danske ­boligejere, da det svarer til 1.000-2.000 kroner mere om året pr. lånte million. Til gengæld vil nye prisstigninger næppe falde i god jord hos boligejerne.

»Der vil være en meget negativ reaktion, som vil give endnu en ridse i lakken hos den finansielle sektor,« siger han.

Boligtal fra DST

Ugens tal: Færre boliger til salg

55.675

til salg-skilte var der i maj. Dermed har bolig­køberne fået mindre at vælge mellem både den seneste måned og det seneste år. Fra april til maj faldt boligudbuddet med 243, og sammenlignet med maj sidste år er antallet af boliger til salg reduceret med 3.407. Det viser boligudbuds­statistikken for maj fra Finans Danmark.

22.000 fik ny bil i maj

Bilsalget i Danmark er fortsat i vækst. I maj steg salget af nye biler med fem procent i forhold til samme måned året før, og mere end 22.000 nye biler kom på gaden.

Peugeot 208

Det er et pænt stykke over de i gennemsnit 19.000 nye biler om måneden og fem procent højere end samme måned sidste år. I forhold til april i år er det hele 26 procent højere.

I det hele taget har de danske bilforhandlere travlt for tiden. Kunderne strømmer til butikkerne, og de seneste 12 måneder har ifølge brancheforeningen De Danske Bilimportører budt på støt stigende salgstal. De første fem måneder af 2017 har således budt på syv procent flere nye biler på vejene i forhold til de første fem måneder af 2016.

Pix-havudsigt

Der har især været rift om Peugeots minibil, den efterhånden fem år gamle 208. Med 909 solgte eksemplarer er den langt foran bilen på plads nummer to, Volkswagens mikrobil Up, som der blev solgt 615 af i maj. På pladserne tre, fire og fem er henholdsvis Golf (601 solgte), Passat (593 solgte) og Polo (553 solgte).

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen