Berlingske Business

Boligen skuffer som investering

20BUSbolig.jpg
Selv boliger i det centrale København, som er steget gevaldigt i pris i de senere år, kan vise sig at have været en dårlig forretning for ejeren. Foto: Keld Navntoft

De fleste er af den overbevisning, at ejerboliger er en smutvej til rigdom og luksus. Men sådan er det langtfra altid. En ejerbolig, selv i det centrale København, kan let ende som ren tilsætning.

Boliger er en forrygende investering. Det mest sikre og bedste, sparepenge kan placeres i. Sådan siger stort set alle herhjemme. Det er nærmest blevet en folkesandhed, at villaer, lejligheder og sommerhuse er en slags konge over al anden opsparing, der skal satses massivt på før alt andet.

Selv har jeg en mindre lejlighed i København. Den blev købt for 15 år siden og er nok steget med tæt ved én million kroner i værdi. Ikke dårligt, tænker de fleste nok. Penge lige ned i foret – og så endda skattefrit. Der burde nemt være råd til vild luksus, rejser og restauranter, rødvin og romantik. Sandheden er anderledes.

Over de seneste 15 år har jeg betalt over 300.000 kroner alene i ejendomsværdiskat og grundskyld på lejligheden. Der er også blevet ofret 200.000 kroner på nødvendig indvendig istandsættelse såsom maling, nedrivning af en væg og andre småting.

Oven i det er jeg via en fælles ejerforening også blevet presset til at ofre et godt stykke over 200.000 kroner på udvendige forbedringer af facader, trapper, kælder og gårdanlæg. Der har altså været faste udgifter på mindst 700.000 kroner.

Minister vil fjerne husejernes klageadgang Vurdering

Prisen udhulet med 540.000 kroner

Samtidig er forbrugerpriserne over de seneste 15 år steget med 32 procent. Det betyder, at de 1,7 millioner kroner, som lejligheden oprindelig blev købt for, er udhulet med tæt ved 540.000 kroner. Lejligheden har således skullet stige med mere end en halv million kroner i pris over de seneste 15 år blot for at følge med den almindelige prisudvikling.

Samlet har det derfor kostet langt mere at eje en lejlighed, selv i den centrale del af København, end den er steget i værdi. Skulle lejligheden sælges, og »gevinsten« trækkes i land, ville det også koste mindst 100.000 kroner i udgifter til ejendomsmægler plus skatter og gebyrer til staten.

Villakvarter

Danske aktier er steget med 230 procent

Dertil kommer så, at de penge, som er anbragt i lejligheden, alternativt kunne have været placeret i obligationer, aktier eller andet, hvis jeg i stedet havde boet til leje. Over de seneste 15 år er danske aktier i C20-indekset steget med 230 procent. Så én million kroner anbragt i danske aktier i 2000 ville være steget til 3,3 millioner kroner eller med så meget som 220.000 kroner om året svarende til 18.333 kroner om måneden. Det er så gevinster, der skal betales skat af. Alligevel er det nok til at betale en ganske pæn husleje i en lejet lejlighed. Nu har København de senere år været et af de steder i Danmark, hvor boligpriserne er steget mest. Så mange andre steder har det været en tilsætning af de helt store at eje en bolig. Også hvis det ses over 20 eller 30 år.

Om det fortsætter sådan fremover er umuligt at sige. Men én ting er sikkert. Politikerne har et godt øje til boligskatter, som sandsynligvis bliver en større økonomisk byrde fremover for de fleste.

Grundskylden stiger allerede lystigt, mens værdien af rentefradraget er under en langsom aftrapning. Så myten om den altid gode og sikre investering i boliger kan for de fleste let ende med at blive mere falsk end sand.

TIL BM BOL VORESKVVARTER.SØMDERMARKSVEJ.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen