Berlingske Business

Tusinder af danskere i pensionsklemme

pix-pension
Foto:

For mange tusinde danskere bliver det fra starten af det nye år mindre fordelagtigt at spare op til pension, fordi de ikke længere betaler topskat.

Flere penge udbetalt af lønnen efter skat, men det bliver dyrere at spare op til pension. Det bliver parolen for de op mod 275.000 danskere, som over de kommende år kommer til at slippe for at betale topskat.

For personer, som tjener eksempelvis 450.000 kr. om året, er det spørgsmålet, om det overhovedet kan betale sig at spare op til pension, viser beregninger som Carnegie Private Banking har lavet for Berlingske Business.

Som en del af skattereformen bliver grænsen for, hvornår man skal betale topskat langsomt hævet. Det giver flere penge på bankbogen her og nu, men samtidig bliver fordelen ved at spare op til pension mindre, fordi der kun er fradrag i bundskatten og kommuneskatterne. Set over en tidshorisont på 20 år vil det betyde et mindre fradrag for indbetalingerne på pension på hele 35 pct., hvis personen tjener de 450.000 kr.

Hvis man dertil lægger udbetalingerne fra pensionen kan give modregning i de offentlige ydelser i den tredje alder, ser regnestykket for pensionsopsparingen endnu mere skidt ud.

»For dem, som ikke længere skal betale topskat er det tvivlsomt, om det overhovedet kan betale sig at spare op til pension,« siger formuerådgiver hos Carnegie Private Banking, Marianne Thørs.

»Når der ikke er forskel på den skat, du trækker fra ved indbetalingerne, og den skat opsparingen udbetales til, opstår paradokset, når pensionsudbetalingerne er så store, at de giver en modregning i det offentlige ydelser,« siger Marianne Thørs.

»Denne modregning gør en pensionsopsparing på mellem én og fem mio. kr. for ufordelagtig, når der ikke er en skattemæssig gevinst ved selv opsparingen,« siger Marianne Thørs, der frygter, at mange danskere vil begynde at skære i deres indbetalinger til pension på grund af skattereformen.

»Størstedelen af danskerne indbetaler til pension via arbejdsgiver og kan ikke vælge pensionsopsparing fra, hvilket er heldigt for samfundet, idet jeg vurderer at uhyggelig mange ville vælge det fra på grund af de ugunstige vilkår – og hvem skal så betale regningen?,« spørger Marianne Thørs.

Frygter mindre opsparing

Skattereformen betyder, at grænsen for topskatten langsomt kravler i vejret fra 389.900 kr. i år til 467.000 kr. i 2022. Personen i beregningen fra Carnegie ryger under grænsen i 2018. Hvis vedkommende betaler 60.000 kr. ind til pension om året frem til 2032, vil personen med de nye regler miste et skattefradrag på lige over 200.000 kr.

Både Danica Pension og Nordea er helt enig i betragtningerne fra Carnegie.

»Det er helt korrekt, at rigtigt mange får sænket deres incitament til at spare op til pension, men det ændrer ikke ved behovet for at spare op. Man får en lavere skat på arbejde, men man skal stadig spare op til, når man er færdig med at arbejde,« siger seniorstrateg hos Nordea, Henrik Drusebjerg.

»Vi kan godt frygte, at det her vil give en nedgang i de private indbetalinger til pension. Det ser vi hver gang, der sker ændringer i vilkårene for pensionsopsparingen,« siger Henrik Drusebjerg og påpeger, at de private indbetalinger er dykket ganske betydeligt siden 2008.

Cheføkonom i Danica Pension frygter ikke helt samme dyk som Nordea.

»Når alt kommer til alt, så handler pension om at sikre sig tryghed i alderdommen og ikke om skatteoptimering,« siger Jens Christian Nielsen.

»I en verden hvor statsfinanserne er pressede samtidig med, at der netop er vedtaget en forringelse af folkepensionen, er det vigtigere end nogen sinde at spare op til pension. Det er ganske enkelt den forsikring, som man køber til en økonomisk tryg og sikker alderdom,« siger Jens Christian Nielsen.

Andet system

Mens uafhængig økonomisk ekspert Kim Valentin mener, at man skal gå en helt anden vej. For en lang række faggrupper, der lige ryger under topskattegrænsen, er det et problem, at de via deres overenskomster bliver tvunget til fortsat at spare så meget op til pension, mener Kim Valentin.

»Hvis folk er rationelle burde de nye regler give en mindre opsparing til pension. En del mennesker vil få et dårligere regnskab for deres økonomi. Det med at afdrage på gæld bliver langt mere fordelagtigt,« siger Kim Valentin.

»Jeg siger ikke, at folk ikke længere skal spare op til pension. Men systemet med de tvungne pensioner må vi gøre op med. Fast ejendom vil blive mere interessant for rigtig mange af de her grupper. Ved at frigive nogle penge fra pension kan det også være med til at sætte mere gang i boligmarkedet,« siger Kim Valentin.

»Historisk viser al erfaring, at det er bedst at have både aktier, obligationer og fast ejendom i ens portefølje. Det er bedre end kun aktier og obligationer,« siger Kim Valentin.

Samtlige eksperter understreger, at fordelen ved at spare op til pension fortsat er, at beskatningen af afkastet på pensionen er lavere end skatten på afkastet af aktier og obligationer købt for frie midler.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen