Berlingske Business

Tre trin til en bedre pension

1sektion
Kim Valentin.

Pensionsselskaber og banker kæmper om danskernes pensionsopsparing. Sandsynligvis går en del af din løn ind på en pensionsordning, hver gang din lønseddel lander i brevkassen. Danskernes interesse for pensions­opsparingen kan dog ligge på et meget lille sted. De fleste af os tjekker sjældent eller aldrig indbetalinger, afkast eller omkostninger på vores pensionsordninger. Det er ikke desto mindre en fejl, for omkostninger på pensionsopsparing er blandt de største i dit liv.

Få en bedre pension

Kan du reducere omkostningerne i din pensionsopsparing med bare 0,5 procent, kan du lægge et betydeligt beløb til din pen­sionsformue. Det kan de fleste, det viser min og andre uafhængige rådgiveres erfaring. Og mange pensionskunder kan sænke omkostningerne med det dobbelte, altså én procent, for der er mange ordninger med meget høje omkostninger på markedet.

Pension

Som det fremgår af figuren, kan du tjene op mod 300.000 kr. ved at sænke omkostningerne i din pensionsopsparing med 0,5 procent. Det er ikke svært. Følg blot disse tre anbefalinger.

Sådan sænker du omkostningerne

1. Undgå pensionsordninger, hvor du betaler depotomkostninger. Er du tvunget med i en bestemt ordning, sørg for at betale mindst muligt for depotet. Vælg derfor ordninger uden faste eller procentvise omkostninger af depotet. I øjeblikket kan det i praksis kun lade sig gøre i en bank.

Der er stor forskel på omkostningerne i de forskellige pensionsselskaber. Mange lønmodtagere er tvunget med i et bestemt pensionsselskab med høje omkostninger. Er det tilfældet for dig, så sørg i det mindste for, at dine pensionspenge er placeret i fonde med lave omkostninger dvs. under 0,5 procent.

pension

2. Undgå ordninger med aktiv forvaltning af investeringer. I disse ordninger betaler du en forvalter for at gætte på, hvilke værdipapirer der giver det bedste afkast. Det kan ikke betale sig, det viser alle erfaringer. Undgå især private banking og formueplejeordninger, da de er særligt dyre. Vælg i stedet passive investeringsforeninger eller udenlandske fonde (ETFer), da de har meget lavere omkostninger end aktive investeringsforeninger.

3. Tænk langsigtet, når du investerer. Lav en plan for dine investeringer og hold fast i den. Justér porteføljen højst én gang om året for at tilpasse risikoen. Som regel er det kun, hvis du har en stor portefølje på mere end ti mio. kr., at du bør rebalancere risikoen mere end en gang om året.

Tjek omkostningerne

Jo mindre du handler til og fra din portefølje, desto lavere omkostninger har du. Dine omkostninger til at handle værdipapirer bør være mindre end 0,1 procent for obligationer og mindre end 0,25 procent for aktier. Du kan dog komme endnu længere ned. Vær opmærksom på de faste minimums­omkostninger ved en handel, der gør det bedre at handle så få gange som muligt.

senior woman hand putting money to piggy bank

Følger du disse tre trin til at sænke omkostningerne i din pensionsopsparing, får du med sikkerhed en bedre økonomi i pensionstilværelsen. Tjek omkostningerne på din pensionsopsparing mindst en gang om året. Husk at forholdene på det finansielle marked ændrer sig hele tiden.

Kim Valentin er uddannet cand.polit. Partner og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, hvor han yder uvildig økonomisk rådgivning til private, mindre virksomheder og organisationer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen