Berlingske Business

Tidlig pension, voksende opsparingskontoer og stormende stormfloder

Ugen der gik
Ugen der gik.

Danskerne vil tidligere på pension, vores opsparingskonti i bankerne vokser, og en stormflod har givet oversvømmelse i dele af Danmark.

Et flertal af danskerne afviser, at pensionsalderen skal hæves yderligere, sådan som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varslede i nytårstalen. Over halvdelen af danskerne mener endda, at pensionsalderen for raske borgere skal være lavere end de 68 år, som pensionsalderen vil være i 2030.

Det viser en ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

Om to år begynder pensionsalderen at stige, således at den i 2030 rammer 68 år. Men i sin nytårstale varslede statsminister Lars Løkke Rasmussen en yderligere stigning for at gøre landet rigere til de kommende generationer.

»Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet. Så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn,« lød det i nytårstalen.

Men den udmelding møder altså ikke den store opbakning fra danskerne. Blot ni procent er enige i, at pensionsalderen skal være højere end 68 år. Omkring hver fjerde (26 pct.) mener, at pensionsalderen skal være 68 år, og hele 56 procent vil have pensionsalderen længere ned end 68 år. De sidste ni procent svarede »ved ikke«.

jens chr

Også hos LO, der er faglig hovedorganisation for 17 danske fagforbund, møder statsministerens forslag om senere pensionsalder modstand. Formand Lizette Risgaard fremhæver, at det ikke er mere end godt et år siden, at man vedtog at hæve folkepensionsalderen for dem, der fylder 67 i 2030 eller senere, og samtidig slog fast, at en hævelse af pensionsalderen først skal drøftes igen i 2020.

»Regeringen bør tage befolkningens bekymring alvorligt og kom­me i gang med de nødvendige tiltag for at imødegå den bekymring. Først herefter kan det blive aktuelt eventuelt at tale om en endnu senere tilbagetræknings­alder,« siger hun.

Lizette Risgaard påpeger, at hver fjerde LO-medlem ikke regner med at kunne holde til pensionsalderen

 

Stormflodsramte danskere kan søge erstatning

Stormrådet har slået fast, at der var stormflod i dele af landet onsdag og torsdag. Derfor kan skaderamte i disse områder søge erstatning via den offentlige stormflodsordning.

Tre steder i landet nåede vandet 177 centimeter over normal vandstand.

Oversv

Årsagen til den ekstremt høje vandstand er den seneste tids vestenvind, som har blæst masser af vand op i Østersøen.

Da vinden derpå vendte om i nordøst, kom vandet tilbage i bølgeskvulp. Samtidig er vandet kommet ned gennem Kattegat, hvilket medførte høje vandstande i det sydlige Danmark.

 

Lav rente giver mulighed for at slagte boliggæld

Da renten i 1980erne var over 20 procent, fyldte betalingen på boliglånet formentlig ganske meget i budgettet for den gennemsnitlige danske familie.

Men den nuværende lave rente giver flere boligejere plads i budgettet til at tilbagebetale boliglånet billigere og hurtigere, end det 30-årige lån man normalt vælger. Og der kan være mange penge at spare.

Det 30-årige fastforrentede lån fås nu med en pålydende rente på to procent, mens fastforrentede lån med kortere løbetider som for eksempel 20 og 10 år har en rente på henholdsvis 1,5 og 0,5 procent.

Hand put coin to money

En beregning fra Berlingske viser fordelene ved at forkorte løbetiden fra 30 til 20 år. Mens nettoydelsen stiger med 33 procent om måneden, har afbetalingen på gælden efter fem år været hele 73 procent større.

Har man luft i budgettet til at afdrage hele gælden på ti år, bliver besparelsen endnu større. Med et ti-årigt lån på 0,5 procent betaler man samlet set 1.084.000 kr. for et lån på én million kroner. Med et 30-årigt lån på to procent betaler man samlet set 1.407.000 kr.

 

Ugens tal: Så meget har vi i bankerne

810

milliarder kroner har danskerne samlet set stående på deres konti i bankerne, viser tal fra Nationalbanken. Det samlede indlån voksede med fire milliarder kroner fra oktober til november til de 810 milliarder kroner, som er ny rekord. Det sker på et tidspunkt, hvor det er svært at få noget i rente for opsparingen. Ifølge bankportalen Mybanker er det muligt at få en positiv rente i otte banker med Santander og Ikano Bank i spidsen.

Hand put coin to money

 

Flere boligejere vil have fast rente på boliglånet

Flere og flere boligejere vælger sikre boliglån med fast rente. Fra november 2015 til november 2016 er de fastforrentede lån steget med knap 40 mia. kr. Samtidig har boligejerne reduceret mængden af de mere usikre, variabelt forrentede lån – også kaldet flekslån – med 11,5 mia. kr.

Dermed er andelen af de fastforrentede lån steget fra godt 38 pct. til mere end 40 pct. på et enkelt år. Går man yderligere et år tilbage, var andelen af fastforrentede lån under 35 pct.

De nye tal fra Nationalbanken viser også, at mange danskere enten vil betale så lidt af på boliglånet som muligt eller have så meget sikkerhed som muligt.

Boliglån

Således har 63,5 procent af låntagerne med variabelt forrentede lån valgt afdragsfrihed, mens de resterende 36,5 procent afdrager på lånet. For låntagerne med fastforrentede lån forholder det sig omvendt. Her har 69,7 procent valgt at afdrage på lånet.

Samlet set er det nu halvdelen af alle boligejere, der afdrager på deres realkreditlån. Det er første gang siden 2009, at andelen er nået så højt op.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen