Berlingske Business

Pensionsreform giver dig flere penge nu

KimValentin
Foto:

Christiansborg summer af aktivitet, en pensionsreform er undervejs. Det betyder, at du skal udskyde pensionen og arbejde længere. Til gengæld kan du få flere penge i lommen nu.

En pensionsreform kan justere på mange forskellige elementer. Det gælder f.eks. størrelsen af skattefradraget for indbetalinger og niveauet for folkepensionen. Og så er der spørgsmålet, der er allervigtigst for de fleste af os. Hvor lang tid skal vi arbejde – eller sagt på en anden måde – hvornår kan vi regne med at gå på pension? Det sidste tales der i disse dage en del om på gangene på Christiansborg.

Hvornår kan du gå på pension? Som det er i dag, kan du, hvis du er født efter 1. juli 1955, regne med at gå på pension i en alder af 67-70 år afhængigt af, hvornår du er født. Er du født i 1961 kan du gå ved 67 år, er du født i 1964 ved 68 år, og er du født i 1969, må du vente med at gå på pension, til du er fyldt 70 år.

Jens Schaumann

Er du født i 1971 eller senere, følger pensionstidspunktet et indeks for middellevetiden for din årgang. Stiger den, må du vente lidt længere med at få folkepension. Som det ser ud nu, bliver folkepensionsalderen 72-74 år for disse årgange.

Hvad betyder det så for dig, hvis du skal være f.eks. fem år længere på arbejdsmarkedet end dem, der går på pension inden for de nærmest 10-15 år? Flere år på arbejdsmarkedet giver dig flere år til at spare op. Og du kan se frem til lige så mange år på pension som tidligere generationer, fordi du jo kan regne med at leve længere. Pensions­perioden vil med andre ord være konstant med de nuværende regler.

Arbejder du fem år længere og sparer op i længere tid, behøver du ikke at lægge så meget til side hvert år for at have det samme beløb, når du går på pension.

Figuren viser, hvad det betyder for din opsparing, hvis du arbejder og sparer op i 40 år, og hvad det betyder, hvis du arbejder fem år længere og sparer mindre op om året.

Afstanden mellem den grønne kurve og den røde kurve viser din mulighed for at udvide forbruget med en længere opsparingsperiode. Du kan naturligvis også vælge at spare mere op. Men hvis du har planlagt din pension rigtigt, kan du uden problemer øge dit forbrug.

Pensionskasser investerer i bosættelser på Vestbredden

Du kan også udskyde det tidspunkt, hvor du begynder at spare op med fem år, hvis du eksempelvis er ved at etablere familie og har små børn. Skal du have mest muligt ud af din opsparing, er det dog bedst at begynde tidligt. På den måde får du nemlig størst udbytte at renters rente-effekten.

Et længere arbejdsliv betyder ikke kun, at du skal vente længere med at gå på pension. Du får også flere pensionspenge til forbrug for dig og din familie, til en bedre bolig, ferier eller andet. Her ser det ud til, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Det gælder også i det store perspektiv for hele Danmark, at vi alle kan bruge flere penge. Det er en win win-situation, hvor du ved at arbejde længere og med den rigtige planlægning kan bruge flere penge i hverdagen og samtidig hjælpe landets økonomi.

Kim Valentin er uafhængig økonomisk rådgiver og stifter af Finanshuset i Fredensborg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen