Berlingske Business

Pensionsbranchen roser ikke regeringens løsning på brandbeskatning

Bremer
Per Bremer Rasmussen, direktør for brancheforeningen Forsikring og Pension. Foto:

En gulerod i form af et højere fradrag for pensionsopsparing havde været en bedre løsning på, at det for mange ikke kan betale sig at spare op til pension, mener pensionsselskaberne.

Regeringens udspil til at løse det problem, at mange sparer forgæves op til pension - det såkaldte samspilsproblem - får en blandet modtagelse i pensionsbranchen. Blandt de mest kritiske røster er Nordea Liv & Pension, hvor cheføkonom Jens Christian Nielsen mener, at regeringen ikke kommer i mål, blandt andet fordi den blot vil afsætte penge til at løse en stor del af problemet i en kommende jobreform.

»De konkrete forslag indeholder en del forringelser af vilkårene til at spare op til pension og at få den udbetalt. Samtidig øges kompleksiteten. Derfor bliver de konkrete tiltag i forbindelse med en jobreform i efteråret helt afgørende for, om Folketinget for alvor har vilje til at gøre noget ved samspilsproblemet,« skriver Jens Christian Nielsen i en kommentar.

mennesker strøget

Per Bremer Rasmussen er direktør i brancheforeningen Forsikring og Pension, og han roser regeringen for at tage fat på problemet.

»Først og fremmest er det positivt, at man har erkendt, at der er et behov for at løse samspilsproblemet. Det vil jeg gerne kvittere for. Men det er ikke vores yndlingsmodel. Denne model løser kun en del af samspilsproblemet, men mange vil fortsat have det problem, at det ikke kan betale sig at spare op til pension. Mange af dem, der sparer op før den femårige periode inden pensioneringen, har stadig store problemer med høj beskatning - i nogle tilfælde på over 100 pct. Det ved regeringen godt, og derfor er det godt, at man har afsat en pulje til at indgå i den jobreform, der skal sættes i gang til efteråret,« siger Per Bremer Rasmussen.

Han er desuden ked af, at regeringens forslag omfatter endnu en ny type pension - en alderspension uden fradag ved indbetaling og med livsvarig udbetaling.

»Det vil gøre et i forvejen kompliceret pensionssystem mere kompliceret. Det koster også penge at lave nye produkter. Det ville være lettere at tage fat i problemet på fradragssiden,« siger han.

Danske penge. Pengesedler og mønter.

Nordea Liv & Pension foreslår konkret, at der indføres et ekstra fradrag på 15 pct. af pensionsindbetalinger på op til for eksempel 50.000 kroner årligt, at loftet for indbetalinger på ratepensioner afskaffes, og at der indføres mere fleksible regler for selvstændiges pensionsindbetalinger, så de selvstændige i gode år får bedre mulighed for at spare op til pension.

En af de pensionskasser, hvor medlemmerne mærker samspilsproblemerne, er Pensiondanmark, hvor adm. direktør Torben Möger Pedersen også har et konkret ændringsforslag til regeringen.

»Regeringen foreslår, at det kun skal være muligt at indbetale store beløb til aldersopsparingen de sidste fem år før folkepension. Det bør forlænges til minimum 10 år før folkepension. Til gengæld kan maksbeløbet fastholdes på det nuværende niveau på ca. 30.000 kroner,« skriver han i en kommentar.

Kristian Jensen

Efter hans vurdering løser regeringens forslag ikke det problem, at indbetalinger de sidste 10-15 år før folkepensionsalderen beskattes for hårdt på grund af reglerne for modregning i folkepensionen.

»Derfor bliver udmøntningen af de 2,5 mia. kroner, regeringen har afsat til løsning af samspilsproblemet, helt afgørende,« skriver Torben Möger Pedersen.

Rain of money

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen