Berlingske Business

Kan særejet gå ud over den efterladte?

seniorpar7_artikel.jpg
Et lykkeligt par lidt oppe i årene er kommet i tvivl om, hvorvidt deres gamle særeje er så god en ide. Foto:

Det gamle særeje forhindrer, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo.

? Vi oprettede i maj 1971 i forbindelse med ægteskab en ægtepagt, hvoraf det fremgår, at der ikke er formuefællesskab imellem os. Ifølge ægtepagten skal der vedlægges en underskrevet fortegnelse over det indbo, som vi hver især indbringer i ægteskabet - tænkt som skilsmissesæreje.

Da vi nu har været gift i 38 år og ikke har planer om selvstændig virksomhed og kun har fælles børn, er vi lidt nervøse for, hvad det kan betyde for den længstlevende blandt andet med hensyn til hus, lejlighed, pension, forsikring med videre.

Hvordan foregår en eventuel annullering af denne tinglyste ægtepagt?

Med venlig hilsen T.M.

! Da jeres ægtepagt er oprettet før 1. oktober 1990 betyder den, at I har fuldstændigt særeje. Du skriver, at den er tænkt som skilsmissesæreje, men den er altså fuldstændig særeje.

Som I beskriver situationen, er mit råd, at I laver en såkaldt ophævelsesoverenskomst. Denne sendes til bil- og personbogen i Århus.

Ulempen ved fuldstændigt særeje er, at længstlevende ikke kan sidde i uskiftet bo. Selv om uskiftet bo ikke altid er en god idé, så kan det være rart at have muligheden.

I bør i den forbindelse overveje, om I vil oprette testamente med det formål at sikre længstlevende bedst muligt økonomisk. I den forbindelse kan I overveje blot at ændre jeres ægtepagt til såkaldt ægtefællebegunstigende kombinationssæreje, hvorved I – i kombination med testamente – kan sikre, at længstlevende ved skifte kun skal aflevere 1/32 af det samlede bo til børnene. Det gør det let at skifte med børnene og stiller længstlevende frit, hvorimod uskiftet bo lægger visse begrænsninger på længstlevende.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator,  www.ForumAdvokater.dk

Læs mere om ægtepagt og særeje på www.forumadvokater.dk

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen