Berlingske Business
17:59Business Live er tilbage i morgen kl 7

Indgreb mod høje pensionsgebyrer

finans

Pensionskunder må give afkald på en del af deres opsparing, hvis de vælger at flytte deres opsparing fra fast garanteret rente til markedsrente.

Flyt din pensionsopsparing fra et garanteret produkt til en af de nye markedsrenter, og for hver gang, du har sparet 100 kr. op til pension, vil du eksempelvis få 25 kr. oveni, så du har 125 kr. Sådan har tilbuddet lydt fra pensions­selskaberne til de danske opsparere, men for de fleste har det været knap så lukrativt, som det umiddelbart lyder.

Når den ekstra gevinst ved at skifte pensionen har skullet beregnes, er der nemlig blevet skåret en luns af vedkommendes opsparing, for at man har kunnet få lov til at få en del af de opsparede reserver med.

Det vil groft sagt sige, at hvis man har opsparet 100 kr. og får 50 kr. oveni for at flytte og skal betale fem pct. for det, får man kun 45 kr. ekstra med og vil have 145 kr.

Men det er forskelligt fra selskab til selskab, hvad den enkelte har betalt i gebyr, og selskaberne har også beregnet bonussen forskelligt. Det har fået Finanstilsynet til at gribe ind og forlange ens behandling af alle kunder, og det har midlertidig stoppet for flytning af pensioner med rentegarantier og over til markedsprodukterne. Forbrugerrådet kalder selskabernes fremfærd »tilfældig«.

Den nævnte bonus gives som kompensation til den enkelte kunde for at opgive rentegarantien og gå over i markedsprodukterne, hvor kunden får markedets afkast. Bonussen varierer fra kunde til kunde, men er på omkring 20 pct. af opsparingen i gennemsnit og kommer fra de reserver, der gør det muligt at give en stabil kontorente.

Gebyret, som bliver fratrukket den enkeltes bonus ved flytning, udgør mellem tre og fem pct. af vedkommendes opsparing afhængigt af, hvilket selskab der er tale om. Sampension er umiddelbart dyrest.

Gebyret skal dække den risiko, der er ved at realisere værdipapirerne bag kundernes opsparing og andel af reserverne i tidsrummet, fra anmodningen om overflytningen skrives under, til det rent faktisk sker. Kurserne på værdipapirerne kan falde i perioden, og hvis kunden får sit fulde beløb med, så rammer tabet de øvrige kunder.

Samtlige selskaber understreger således, at de ikke tjener på gebyret. Der er udelukkende tale om at beskytte de kunder, som beholder deres rentegarantier. Pensionsselskaberne kæmper i forvejen for at opretholde de reserver, der ligger bag de gennemsnitlige renter, og har dermed hverken lov til eller råd til at give kunder for meget med, hvis de flytter.

Samlet set er der tale om store beløb. For eksempel har 16 pct. af AP Pensions kunder med gennemsnitsrente takket ja til at flytte med deres del af reserverne. Det svarer til 7,3 milliarder kr.

15BUSjan-parner.jpg

Hele spørgsmålet om at gå væk fra de garanterede pensioner mod at få en bonus er blevet stadig mere aktuelt i takt med, at renten er faldet til rekordlave niveauer.

Det har gjort det svært for pensionsselskaberne at leve op til de løfter om afkast til kunderne, som selskaberne skal kunne honorere. Blandt andet derfor har de tilbudt opsparerne at hoppe over til markedsprodukterne mod at få værdien af deres garanti med.

Hos Sampension erkender man, at selskabet har haft den højeste pris for flytningen.

»Vi udbetaler langt højere flyttebonusser til vores kunder, end i de fleste andre selskaber. Helt op til 50 pct. Derfor er vi også nødt til at tage en højere pris for at garantere flyttebonussen,« siger pressechef i Sampension Jens Nüchel.

»Vi regner på vores risiko, og det handler om at beskytte de kunder, som bliver tilbage og ikke flytter deres pension over til de nye markedsprodukter. Som selskab tjener vi ikke noget selv,« siger Jens Nüchel.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen mener ikke, at det er særligt betryggende, at gebyrerne ikke er ens, og at de ikke bliver udregnet på samme måde.

»Der er ingen opsparere, som forstår noget som helst af det her. Det vil være rigtig godt, hvis der kommer ensartede regler på området,« siger Morten Bruun Pedersen.

»De kunder, der er flyttet, må spørge sig selv, om de er blevet snydt ved overgangen, og de, som eventuelt skal gøre det fremover, må være meget i tvivl, om det kan betale sig,« siger Morten Bruun Pedersen.

BT digital
LÆS MERE : Spørgsmål og svar

De mange opsparere, som har flyttet deres pension, kan trøste sig med, at en sammenligning af afkastene på de gennemsnitlige kontorenter og på nye produkter til markedsrente viser, at det over de seneste ti år har været en langt mere lukrativ løsning at vælge markedsafkast.

For eksempel har kontorenten i Danica på både fem, syv og ti års sigt været meget lavere end markedsafkastene – uanset om der er tale om lav, mellem eller høj risiko.

Men som chefanalytiker i Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen påpeger, skal kunder også tænke på risikoen for udsving i markedsafkastet. »Markedsrente kan på den lange bane fint matche kontorenten i det garanterede miljø. Man skal dog huske på, at investorerne i markedsrente selv påtager sig risikoen, og derfor kan udsvingene i afkastet i løbet af perioden være betydelige,« siger han.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen