Berlingske Business

Hvornår har du tænkt dig at dø, hr. Hansen?

billede
Jens Chr. Hansen er Berlingske Business’ erhvervskommentator Foto:

Hvornår har du i grunden tænkt dig at dø? Helt sådan formuleres spørgsmålet ikke. Men taget for pålydende er det, hvad vi har at gøre med i denne lørdagsklumme og det spørgsmål, som Berlingske Business' erhvervskommentator Jens Chr. Hansen antages at kunne svare på.

Jeg har fået spørgsmålet nogle gange på det seneste. Ikke fra bedemænd, men fra finansen. Først og fremmest, fordi mit fødselsår indikerer, at jeg på et tidspunkt inden for en overskuelig fremtid skal til at bruge af min pensionsopsparing. Ikke at jeg har følt disse spørgsmål anmasende, faktisk har jeg selv presset på for at finde et svar. Ikke om livet og døden, men om livet op til døden. Set ud fra et økonomisk synspunkt.

Så spørger du, kære læser, hvor gammel er sådan en erhvervskommentator så? Ligesom kvinder afslører vi ikke vores alder, men jeg kan dog afsløre, at jeg lige om lidt har 20 år endnu, inden jeg drager mit sidste suk. En statistik, som jeg for nylig så på ATP-hjemmesiden, viste, at en person født samme år som jeg gennemsnitligt kan forvente at leve indtil det 84. år. Nuvel, en gennemsnitsbetragtning, men alligevel.

05BUSforside-121017.jpg

Med tanke på min gamle mor – hun er 95 år – og min far, som blev lige knap 89 år, er chancen/risikoen for, at jeg også kunne gå hen at smutte forbi 84 års-alderen ganske god. Og så tilbage til spørgsmålet: Hvordan har du, Jens Chr. Hansen, så tænkt dig at indrette din pensionsordning? Skal de surt optjente pensionskroner smøres ud over 15, 20 eller 30 år? Det gør en forskel, en kæmpeforskel. Tjah, bom-bom-bom.

Foreløbig har jeg et håb om at kunne arbejde mange år endnu. Der tales jo meget om behovet for det grå guld. Og EU siger, at arbejdsgivere ikke må skille sig af med folk, »blot« fordi de har nået en vis alder. Så jeg klør på og håber i mit stille sind på, at jeg først skal bruge pensionsordningen, når jeg rammer astronomiske højder omkring 68-70 års- alderen. Okay, lyder det fra pensionsrådgiveren, så har vi da udgangspunktet på plads.

1sektion

Herefter kan der planlægges. Jeg tænker, at jeg gerne vil have noget mere til rådighed de første 10-12 år end de sidste 10-12 år. Det har jeg så nu fået et nogenlunde overblik over, men også kun nogenlunde. Når den tid kommer, altså ikke døden, men tidspunktet for, hvornår jeg skal bruge af pensions­opspa­ringen, skal jeg have fat i rådgiveren igen. Således at vi nøjere kan planlægge, hvornår der skal bruges af de frie midler, hvornår kapital- og ratepension samt aldersopsparing skal aktiveres, mens livrenterne sender en jævn strøm af kontanter ind på min konto helt til slut.

pension

Derudover har jeg en lumsk plan om slet ikke at stoppe med at arbejde, men til sin tid, på den anden side af 70erne, i givet fald i færre timer og på en anden måde end i dag. Forhåbentlig giver det en skilling. En skilling, som jeg vælger at holde ude af den store, forkromede pensionsplanlægning. Det giver så til den tid mulighed for en ny cykelracer, et nyt golfsæt, en uge på ski eller en sviptur til New York helt uden indblanding fra pensionsrådgiverens side.

28BUSSIMON-T-GERN-124826.jpg

Forhåbentlig kommer jeg i min tredje alder til at tilhøre de aktive, de krævende og de forbrugende, hvis alt flasker sig. Men jeg kan jo godt huske den gamle børnesang: »har du penge, kan du få, har du ingen må du gå!«

Svaret på indgangsspørgsmålet er, at jeg forventer at rulle forbi mit statistiske dødsår som 84-årig. Ikke meget, men et par år. Mit forbrug bliver noget højere i 70erne end i 80erne. Det er såmænd bare disse oplysninger, pensionsrådgiveren skal lægge ind i skemaet.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen