Berlingske Business

Hvem kan vælge frit?

Opsparing til pension er for mange danskere dikteret af arbejdsgiveren eller overenskomsten. En række valg kan de fleste dog selv træffe.

Selv om du måske kunne få en gevinst ud af det, er det langtfra sikkert, at du har mulighed for at skifte pensionsselskab. Hovedparten af danskerne har via deres overenskomst eller arbejdsgiver en ordning, som de ikke selv har fuld indflydelse på. I de fleste af den slags tilfælde er det ikke valgfrit, hvor danskerne sætter deres pensionsopsparing. Ifølge de nyeste tal fra Forsikring & Pension indbetalte 2.169.172 danskere i 2011 til en arbejdsgiveradministreret pensionsordning og 847.448 til en privattegnet ordning.

19BUSPix-Bil1.jpg

De mange, som betaler ind på en privat pensionsordning, har langt den største frihed og i princippet frit valg på alle hylder. De kan selv vælge, hvilken bank eller pensionsselskab de vil betale ind til. Herefter må de så vælge mellem de forskellige produkter, som det givne selskab eller bank udbyder. Hos bankerne kan man i princippet investere i alle investeringsforeninger, i enkeltaktier eller måske indeksfonde.

En arbejdsgiverordning kan enten være aftalt via ens overenskomst, eller fordi arbejdsgiveren har tegnet en ordning til medarbejderne. Hvis man har en arbejdsgiverordning, er man i de fleste tilfælde bundet til at betale ind til en given pensionskasse eller et bestemt pensionsselskab. Valget snævrer sig derved ind til de muligheder, som den enkelte pensionskasse eller pensionsselskab giver.

Hos pensionsselskaberne kan man i dag vælge mellem et garanteret produkt eller et markedsprodukt. Sidstnævnte har været under stærk udvikling de senere år. Normalt kan man vælge mellem tre kategorier med lav, mellem eller høj risiko. De giver mulighed for et højere afkast, men risikoen er ligeledes større. Markedsprodukterne fås også som såkaldte livscyklusprodukter, hvor andelen af aktier - og på den måde risikoen - bliver bragt ned, efterhånden som man bliver ældre. Nogle selskaber tilbyder kun livscyklusprodukter med middelrisiko, men flere selskaber er begyndt at få dem med både lav og høj risiko.

19BUSAP-Pension-reklamer-Lo.jpg

Det er ikke sikkert, at den enkelte opsparer kan vælge mellem alle det enkelte selskabs produkter. Arbejdsgiveren eller overenskomsten kan godt have lagt nogle rammer for, hvordan man må spare op.

Pensionskasserne er bundet op på uddannelse eller erhverv. Det er forskelligt, i hvilket omfang de tilbyder markedsprodukter. Nogle tilbyder alene markedsrente, mens andre kun tilbyder gennemsnitsrente. Kendetegnende for disse er, at medarbejderen typisk har yderst begrænsede valgmulig­heder – hvis nogen overhovedet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen