Berlingske Business

Hvad betyder fradraget for din pension?

Kimo
Kim Valentin, cand. polit. Partner og adm. direktør i Finanshuset i Fredensborg.

Fradrag for indbetalinger til pension er ikke længere en god forretning for de fleste. Hvad betyder pensionsfradraget for din pension?

I Danmark har det længe været sådan, at skat og pension hænger sammen som ærtehalm. Det skyldes, at politikerne vil have danskerne til at spare op til deres pension, fordi den gennemsnitlige levealder stiger.

Det mål er lykkedes til overflod, og danskerne er nu blandt dem, der sparer mest op til pension i hele verden. Men noget tyder på, at strategien har overlevet sig selv.

aaa

Pensionsopsparing med fradrag

Gennem de seneste 10-15 år er mulighederne for fradrag ved indbetaling til pension gradvist blevet forringet. Skattereglerne er ændret, så fradraget for pensionsindbetalinger ikke længere giver værdi.

For de fleste almindelige danskere er der ikke længere nogen fordel ved at udnytte skattefradraget og spare op i ratepension og livrente. Fradraget er ikke med til at øge pensionsformuen, ja, faktisk vil mange tabe på at spare mere op på denne måde.

Pensionsordninger er skattemæssigt begunstiget på to måder. Du får fradrag i din personlige indkomst for indbetalinger til ratepension og livrente, men ikke for indbetalinger til aldersopsparing. Og så har du en særligt lav afkastbeskatning på ratepension, livrente og aldersopsparing.

27busPension-bagside.jpg

Så meget betyder fradraget

Figuren her på siden viser, hvor meget du får ud af at spare op til pension i tre forskellige tilfælde:

1. Du får fradrag i bundskatten ved indbetaling (ratepension eller livrente).

2. Du får fradrag i topskatten ved indbetaling (ratepension eller livrente).

3. Du får ikke fradrag ved indbetaling (aldersopsparing).

RB PLUS Kommuner dropper unge og gør kur til ældre

Figuren viser, at indbetaling til ratepension eller livrente kun er bedre end aldersopsparing, når du får fradrag i topskat ved indbetaling. Får du kun fradrag i bundskat, er der ingen skattemæssig forskel, om du indbetaler til ratepension, livrente eller aldersopsparing.

Eksemplet er realistisk for en helt almindelig økonomi med en frivillig eller arbejdsgiverordning (overenskomst) og en opsparing på cirka 2.000 kroner om måneden (netto).

Pensionsformuen når op på mellem 1,5 og to millioner kroner efter skat over 30 år afhængigt af, om du har fradrag i topskat eller ej. Får du fradrag i topskat, øger du pensionsformuen med 500.000 kroner over 30 år. Der er til gengæld ikke forskel på, om du får fradrag i bundskat, eller om du sparer op uden skattefradrag, hvis du betaler bundskat af sidst tjente krone, når de bliver udbetalt.

Danica

Herudover vil indbetalinger til ratepension og livrenter for mange danskere, som kun ligger i bundskatten af sidst tjente krone, blot give anledning til modregninger i folkepensionens pensionstillæg.

Konklusionen er, at det sandsynligvis er en dårlig forretning for dig at spare op i ratepension eller livrente, hvis du ikke betaler topskat. Du kan i hvert fald ikke vide med sikkerhed, om du taber på indbetalinger, uden at lave en præcis beregning.

Afskaf pensionsfradraget

Det er kun de færreste danskere, der betaler topskat. Derfor får langt de fleste absolut intet ud af at spare op i pensionsordninger med fradrag for indbetaling. De eneste, der har fordel af dette, er pensionsselskaberne, der tjener godt på at tage omkostninger af den udskudte skat.

Steen Michael Erichsen, Nordea Liv og Pensions direktør.

Derfor giver det nuværende pensionssystem med skattefradrag for pensionsindbetalinger ikke længere mening – hverken for staten eller for den almindelige dansker. Det er ikke forkert at sige, at pensionssystemet tager fra de fattige og giver til de rige.

Danskerne fortjener en pensionsreform

Det er ikke hensigtsmæssigt, at det er så kompliceret at afgøre, om det kan betale sig at spare op i en pensionsordning. Det danske pensionssystem trænger i den grad til en reform.

Danskerne fortjener et pensionssystem, der er enkelt og gennemskueligt, og hvor det kan betale sig at spare op til gavn for dig og for samfundet.

PFA

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen