Berlingske Business

Højtlønnede vil selv investere pensionen

MARKETS-GLOBAL/
Foto:

Der er fordele og ulemper ved at investere selv, påpeger ekspert.

Danskere med høj løn vil i stigende grad selv gå på jagt efter et godt afkast af deres pensionsopsparing.

Først og fremmest danskere i Hovedstadsområdet mener, at det er en god idé.

Det viser en undersøgelse fra Danica Pension. Hos en af de andre store spillere på markedet, PFA Pension, ser man også en tendens til, at danskerne gerne vil investere selv, men dog ikke for pensionsmidler.

De to selskaber har derfor ikke samme strategi, når det handler om at lave produkter, hvor danskerne selv er herre over deres pensionsmidler.

I undersøgelsen fra Danica kan man se, at langt de fleste danskere fortsat vil lægge deres investeringer i hænderne på pensionsselskaberne, men nogle opsparere er begyndt at skille sig ud.

Mest markant er det blandt danskere med en indkomst på over 700.000 kr., der bor i og omkring København. Her er det lidt mere end hver femte, som gerne selv vil disponere over deres opsparing.

Gennemsnittet for hele landet er 14,3 pct., når det gælder gruppen med de høje indkomster.

For den del af befolkningen, der tjener over 400.000 kr, er ønsket om selv at bestemme over opsparingen lidt mindre udtalt, men til gengæld noget mere ensartet, når man ser på den geografiske fordeling over landet.

Cheføkonom hos Danica Pension Jens Christian Nielsen mener, at det er meget naturligt, at det er i Nordsjælland og København lysten til selv at tage hånd om tingene er størst.

»Det er jo her, at der er mange, der har høje indkomster, høj opsparing og er relativt veluddannede. De har også en holdning til, hvordan der skal investeres og i hvad der skal investeres,« siger Jens Christian Nielsen.

To strømninger

Hidtil har det ikke været muligt for de danske pensionsopsparere helt at være på egen boldgade.

Man har kunnet få indflydelse på sine investeringer ved bl.a. at ønske en del af opsparingen sat i unitlink- og andre markedsprodukter.

Ved markedsprodukter kan man få en større del af opsparingen sat i aktier, men man har ingen indflydelse på, hvilke enkeltaktier pengene bliver investeret i.

Danica har netop lanceret et nyt produkt, hvor selskabet går linen ud og lader opsparerne selv bestemme, hvilke aktier de vil købe for deres pensionsmidler. Det sker via et valg mellem 15.000 aktier på 17 forskellige børser verden over.

Hos konkurrenten PFA har man ikke tænkt sig at gå samme vej.

»Vi ser en større interesse for at investere her i Danmark, men det er ikke noget, vi på den måde oplever hos PFA.

Det virker, som om der er to strømninger på samme tid,« siger forbrugerøkonom hos PFA Carsten Holdum.

»Mange vil gerne investere selv, men det gør de med andre midler end deres pensionsopsparing. Der findes nogen penge, hvor folk bare ikke vil have tab overhovedet.

Man vil ikke lide tab på hovedstolen kun på renten. Pension hører under det sikre valg,« siger Carsten Holdum.

Fordele og ulemper

Partner og uafhængig privatøkonomisk rådgiver hos Miranova, Rune Wagenitz Sørensen, mener, at der generelt både er en del fordele og ulemper ved selv at investere pensionsopsparingen.

Det store plus er, at der er store muligheder for at finde en billigere løsning, end hvis man lader nogen forvalte pengene for en.

»Statistikker viser, at danskernes penge hovedsagligt står i investeringsforeninger med høje omkostninger. Lavere omkostninger fører på sigt oftest til højere afkast,« siger Rune Wagenitz Sørensen.

»Det kan ligeledes give mere i sindet at styre det selv, da man får en større indsigt i investeringer, jo mere man interesserer sig for det og arbejder med det,« siger Rune Wagenitz Sørensen.

Minusset er, at private ved egne investeringer oftest får et lavere afkast, end markedet har givet. Danskerne har en tendens til at lægge for mange æg i den samme kurv. P sykologien den største modstander »Når man investerer selv, er psykologien ofte den største modstander. Man går glip af afkast, når man kun vælger fem-syv danske favoritaktier, og man foretager irrationelle valg og holder fast i aktier, man for længst burde have skilt sig af med,« siger Rune Wagenitz Sørensen, der mener, at der er mange, som ikke har styr på deres risiko, når de investerer selv.

Jens Christian Nielsen understreger, at hvis man vil gøre brug af den nye mulighed hos pensionsselskabet i form af Danica Select, skal man først gennem en rådgivning og derefter skal man gennemføre en test, som viser, om man er bekendt med de risici, der er forbundet med selv at styre investeringerne.

»Opsparingen er samtidig underlagt en række krav til spredning af investeringerne. Det vigtigste er, at man højst må placere 20 pct. af opsparingen i en enkelt aktie,« siger Jens Christian Nielsen.

B

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen