Berlingske Business

Forbrugersejr i Højesteret får enorme konsekvenser

08BUSh-jesteret-171138.jpg
Sagsøgeren Helge Gøttsche (til højre) er her fotograferet foran Højesteret sammen med sin advokat Karsten Høj. Foto: Nils Meilvang

Det vil medføre en stor milliard­regning samt uoverskuelige administrative problemer, hvis Helge Gøttsche vinder en principiel sejr over SEB i Højesteret.

Op til 100 milliarder. Så mange pensionskroner risikerer at skulle flyttes, hvis Helge Gøttsche vinder en principiel sejr i retssagen om rentegaranti på pensioner, når afgørelsen falder 21. januar.

De 100 milliarder kroner er anslået af mangeårig aktuar Jørgen Svendsen og omfatter samtlige konsekvenser af sagen, hvis den slår fast, at tusinder af danske pensionskunder har ret til en årlig rentetilskrivning på mindst 4,5 procent.

05BUSHelge-G-ttsche-150113.jpg

Konsekvenserne rækker både fremad og bagud. Først og fremmest skal pensionister med garantier, der ikke er blevet opfyldt, have en efterbetaling for de år, den tilskrevne rente har ligget under den garanterede rente.

En formue til kunderne ved sejr

Dernæst skal der hensættes en formue til de kunder, der fremadrettet og i nogle tilfælde resten af livet skal have en pension ud fra en højere, garanteret rente.

Så er der spørgsmålet om, hvorvidt alle dem, der frivilligt eller kollektivt har forladt en høj garanti til fordel for en pension til markedsrente, skal have efterbetalt den manglende garanterede rente – og om det også gælder ATPs medlemmer, der i 2001 gik væk fra en gruppelivsbaseret pensionstype.

»Det handler primært om to ting: Hvad skylder du kunderne i dag, hvis han vinder, og dertil skal lægges det øgede solvenskrav til selskabet for at kunne honorere disse garantier fremover. Det vil sætte endnu et pres på selskaberne, og flere af dem har i forvejen næsten ingen reserver,« siger Jørgen Svendsen.

Lækagesagen

Foruden de rå kapitalkrav kommer udgifterne til at justere IT-systemerne til at håndtere garantier samt den – ifølge flere pensionseksperter – uoverskuelige opgave, hvis tidligere kunder, kunder på pension og kunder, der er skiftet til markedsrente, skal kompenseres for manglende rente tilbage i tiden.

Afdelingsdirektør hos pensionsmægleren Aon, Jannik Achdam Schütz Andersen, tror dog ikke, det kommer til at gå så galt.

»Jeg tror ikke, at kravene vil gå så langt tilbage. Det var først i 2008, man nedsatte garantierne til under 4,5 procent. Men hvis en kunde har 20 år tilbage på arbejdsmarkedet og har en livrente, så er der mange år tilbage, der skal betales til, så det største problem er det fremadrettede, og det helt store problem er dem, der har fået deres penge udbetalt. Det bliver en stor udfordring at få rettet op på det,« siger han.

vv

Forskellig økonomisk polstring

Selskabernes situationer vil være vidt forskellige, og sagsøgte SEB er et af de selskaber, der er bedst polstret til at dække hullerne ved et nederlag i Højesteret, mens et selskab som Danica er knap så godt polstret. Hvis der ikke er tilstrækkelige hensættelser til at dække hullerne, skal egenkapitalen holde for. Netop Danica har tidligere indgået forlig med kunder, der påberåbte sig en garanti for en årlig mindsterente.

Happy senior couple walking together on a beach

En af landets andre uafhængige pen­sionseksperter, konsulent Søren Andersen, har tidligere vurderet regningen alene for at opfylde hullerne i pensionsopsparingerne bagudrettet til 20 milliarder kroner.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen