Berlingske Business

Forbrugerne tabte sag om rentegarantier

Gøttsche
Foto:

Højesteret har afgjort, at Helge Gøttsche ikke havde krav på en årlig forrentning af sin pension. Dermed er der formentlig sat en endelig stopper for forbrugernes krav om en garanteret årlig mindsterente frem for en garanteret ydelse på deres pension, og pensionsbranchen slipper for en milliardregning.

Der må gå et lettelsens suk gennem pensionsbranchen lige nu. Højesteret har netop afgjort, at pensionisten Helge Gøttsche ikke har krav på at få en pensionsopsparing forrentet med mindst 4,5 procent om året. Det har han og tusinder af andre pensionskunder ikke fået i de senere år, og hvis pensionsbranchen skulle have fyldt hullerne op i alle pensionsordninger med en 4,5 procents garanti, ville det have kostet milliarder.

Helge Gøttsche havde anlagt sagen mod SEB, som vandt sagen i landsretten. På samme måde har Nordea Liv & Pension tidligere vundet en lignende sag i landsretten. Men Helge Gøttsche fik fri proces til at føre sagen helt til landets højeste retsinstans for at få en principiel afgørelse. Det afspejlede sig også i, at ikke færre end 10 dommere i Højesteret nu har taget stilling til sagen.

Undervejs i sagen har blandt andet en række assurandører vidnet, at de garanterede kunderne en årlig mindsterente. Og sagens kerne har langt hen ad vejen været en strid om ord og betydningen af nogle formuleringer om rentegaranti. SEB og pensionsbranchen står fast på, at ordet »rentegaranti« reelt har betydet en garanti for en ydelsen i den sidste ende, der svarer til en gennemsnitlig forrentning over hele opsparingens løbetid på - i dette tilfælde - 4,5 procent.

Helge Gøttsche argumenterede blandt andet med, at en årlig rentetilskrivning hvert eneste år har betydning, hvis opsparingen skal trækkes ud før tid.

»Uanset at der har hersket diskussion og uenighed i pensionsbranchen om betydningen af den anvendte sprogbrug og af de i branchen anvendte bestemmelser om genkøbsværdi, kan dette heller ikke føre til, at SEB er forpligtet i videre omfang, end hvad der følger af ordlyden af de indgåede aftaler,« hedder det i Højesterets afgørelse.

Direktør i SEB Pension Kim Johansen har repræsenteret pensionsselskabet under hele retsforløbet, og han skriver i en kommentar til dommen:

»Vi er glade for, at Højesteret nu har sat punktum i denne sag. Og vi er tilfredse med dommen, som bekræfter, hvad vi har gjort gældende hele vejen igennem retssagen, nemlig at Helge Gøttsche har en garanti for sin ydelse som pensionist, ikke en garanti for en bestemt, årlig rente. Denne dom lægger sig i forlængelse af andre tidligere afsagte domme på området, som slår fast, at der i den type produkt, som Helge Gøttsche har, ikke er indbygget en rentegaranti.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen