Berlingske Business

Eksperten: Din pensionsøkonomi er truet

Depressed man lying on table. Pension savings in jar in front.
Arkivfoto: Iris

Du skal sandsynligvis både arbejde mere, bruge mindre og spare mere op.

Verden har ændret sig de seneste ti år. At det er sket så hurtigt, skyldes bl.a. finanskrisen, men skal vi være ærlige, var det nok sket alligevel på et tidspunkt.

De høje vækstrater i Europa hører fortiden til, og mange lande – heriblandt Danmark – er stadig ikke nået op på samme BNP som inden finanskrisen. Europæiske forbrugeres opsparing lå dengang lavt i forhold til resten af verden – en større del af indkomsten gik med andre ord til forbrug.

De tider er forbi. Tidligere lukrerede vi på adgang til billig arbejdskraft i tredjelande, nu skal vi selv skabe væksten, og vi konkurrerer også med Indien, Kina, Brasilien, Rusland m.fl. Vi befinder os med andre ord i et andet økonomisk regime end før finanskrisen. Det er en udfordring for din opsparing og formue.

Renten på sikre obligationer er i dag meget lavere, end den var for ti år siden. Også ­inflationen er lavere. Men samlet set er dit nettoafkast efter skat og inflation ­negativt med en investering i risikofrie ­obligationer som f.eks. en fem-årig stats­obligation. Din formue bliver altså mindre fra år til år, hvis du ikke tager risiko på din investering. Sådan var det ikke for ti år siden.

29BUSPix-Byggeplads-153635.jpg

Renters-rente-effekten efter skat og inflation bliver derfor meget lille eller måske endda negativ, hvis du vælger en sikker obligationsstrategi i din porte­følje. Med en sikker strategi kan porte­føljen f.eks. bestå af en blanding af meget sikre danske realkreditobligationer kombineret med aftaleindlån i en bank. Det er mit udgangspunkt i fem måder at sikre formuen mod lav rente – de er ikke lige behagelige, men intet er gratis i det finansielle marked.

1. Arbejde længere eller mere.

2. Spare mere op.

3. Bruge mindre i pensionsperioden.

4. Tage mere risiko.

5. Håbe på bedre tider.

Den første mulighed er særlig aktuel for øjeblikket, hvor regeringen vil have os til at arbejde et halvt år længere for at få statens budget til at holde. Det står i regeringens 2025-plan.

Et halvt år er dog langt fra tilstrækkeligt for at kompensere din formue for den lave rente uden at hæve din risiko. Har du 10-15 år indtil pensionen, betyder det seneste ti-års fald i renten, at du skal arbejde tre-fem år længere, end du ellers skulle. Det er en ganske voldsom ændring i vilkårene for din pension. Det betyder væsentligt mere end nogen økonomisk reform – ja, faktisk mere end samtlige reformer tilsammen de seneste 15 år! Har du mindre end ti år tilbage til pensionering, peger tallene på, at du sandsynligvis kan kompensere for den lave renteudvikling på andre måder end ved at arbejde mere.

Har du længere til pensionering vil den lave realrente være så stor en udfordring for udviklingen i din formue, at det vil være naturligt at arbejde mere eller blive på arbejdsmarkedet længere tid.

European Commission President

Det er meget fristende at satse på mulighed fire eller fem ved at tage mere risiko eller håbe på bedre tider for at sikre det fremtidige forbrug. Det er ikke desto mindre en farlig vej at betræde. Begge muligheder indebærer nemlig større usikkerhed om din pensionsformue og dermed dine muligheder for forbrug i pensionstilværelsen.

Vælger du at erstatte sikre danske obligationer med aktier eller andre værdi­papirer med højere risiko, øger du muligheden for tab i din portefølje. Det begrænser i givet fald dine muligheder for forbrug yderligere.

Nøjes du med at håbe på bedre tider, går du glip af renters rente på din opsparing, mens du venter. Det kan blive meget svært at indhente, selv om det måske kun drejer sig om ganske få år.

Du skal sandsynligvis både arbejde mere, bruge mindre og spare mere op. Derudover kan du tage lidt mere risiko i pensions­opsparingen mod at forlænge udbetalingsperioden og i stedet bruge af friværdien i ejerboligen. Og så er det ikke forbudt samtidig at håbe på bedre tider.

Få eventuelt din økonomiske rådgiver til at lave den individuelle løsning, der skal til for at sikre din økonomi i pensions­tilværelsen.

Kim Valentin er uddannet cand.polit. Partner og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, hvor han yder uvildig økonomisk rådgivning til private, mindre virksomheder og organisationer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen