Berlingske Business

Det bliver billigere for Danicas kunder at flytte

colourbox1041794_business_artikel_615_x_339.jpg
Kunder i Danica Pension slipper lidt billigere, hvis de vil forlade selskabet. Foto:

Stabile finansmarkeder får Danske Banks pensionsselskab Danica til at sænke sit såkaldte kursværn, hvilket gør det billigere at flytte. Men det koster stadig en del af opsparingen.

Det bliver fra i morgen billigere for kunder i Danske Banks pensionsselskab Danica at forlade selskabet. Siden oktober 2008 har det kostet kunder med en traditionel, solidarisk pension i Danica fem procent af opsparingen, hvis de ville flytte - et såkaldt kursværn, som blev indført, fordi de bagvedliggende værdipapiorer i pensionsopsparingen var faldet i værdi.

Kursværn skal sikre, at de tilbageblivende kunder i en traditionel pensionsordning ikke ender med både deres eget tab samt det tab, som andre kunder efterlader ved flytning.

Nu nedsætter Danica kursværnet fra fem  til to procent.

”Vi sætter kursværnet ned, fordi  vi nu har haft en længere periode på de finansielle markeder, der har været præget af stabile kursniveauer. Og hvis det fortsat går godt på finansmarkederne, kan det komme på tale at fjerne kursværnet helt inden årets udgang,” siger adm. direktør i Danica Henrik Ramlau-Hansen.

Udover Danica har også Topdanmark Liv, Alm. Brand, SEB og Skandia benyttet kursværn, mens finanskrisen har udhulet værdierne. Men Danica er blevet kritiseret for at holde kursværnet statisk på fem procent i stedet for at regulere det op og med med finansmarkedernes afkast, som for eksempel Topdanmark Liv og Alm. Brand har gjort.

"Danica Pension bør anvende et kursværn, som i højere grad er tilnærmet det faktiske underskud i bufferen. De kunne eksempelvis sænke det fra 5 til 2,5 procent og give kunderne en mere fair mulighed for at komme ud af det traditionelle miljø," har aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen vurderet overfor Berlingske.

Han mener, at kursværnet får mange til at blive i en traditionel, solidarisk pensionstype, som måske burde skiftes ud med en pensiostype med flere aktier, hvis der er for eksempel 20 år til pensioneringen.

Det er blandt andet den lave rente, der presser selskaberne til kursværn. For den gør det på papiret svært for pensionsselskaberne at opfylde de garantier, de har lovet kunderne og tvinger dem til at spare store buffere op.

Garantierne lyder i mange tilfælde på en ydelse på op til 4,5 procent årligt, og med et renteniveau på under det halve, bliver det svært at opfylde uden en stor reserve.

Men samtidig tvinger garantierne selskaberne til at have forsigtige sammensætninger af investeringer, så afkastet ikke svinger for meget. Og det betyder få aktier, der ellers historisk har givet et højere afkast end obligationer over en længere horisont.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen