Berlingske Business

Danskerne lever længere: »Enten skal vi blive længere på arbejdsmarkedet eller spare mere op til pension«

28BUSLars-Ellehave-Andersen.jpg
Portræt af Lars Ellehave Andersen. Tidligere PFA nu Danica. Første interview siden han startede i Danica. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Seniorlivet kan nemt blive en skuffelse, hvis ikke danskerne lægger følelserne væk og forholder sig rent matematisk til, at vi lever længere og længere, mener kommerciel direktør hos Danica Pension Lars Ellehave-Andersen. Mange danskere har svært ved at forholde sig til den forhøjede pensionsalder, fremhæver uafhængig økonomisk rådgiver.

Der bliver ekstra tid til god rødvin i den tredje alder for danskerne, da vi lever længere og længere, men det har konsekvenser. Den længere levetid gør, at vi enten skal spare mere op til pension, end vi gør i dag, eller at man skal tage nogle ekstra år på arbejdsmarkedet for på den måde at have flere penge til tiden som pensionist.

Hvis man ikke træffer et valg, kan de sidste år som pensionist blive en ubehagelig oplevelse uden mange penge på bankbogen.

Sådan lyder det fra kommerciel direktør hos Danica Pension, Lars Ellehave-Andersen. Han var tidligere koncerndirektør hos konkurrenten PFA Pension. Midt i 2015 kom han til ­Danica og var først et år i Norge. Nu er han klar til at tørne ud for hele Dancia-koncernen.

Relaxed young woman lying on couch

Når det gælder danskernes pension, hen­viser han til en opgørelse fra Danmarks Statistik. Heri kan man se, at danskernes gennemsnitlige levealder siden år 2000 er vokset med 4,5 år for mænd og 3,8 år for kvinder. For børn født i 2016 er den gennemsnitlige levealder nu kommet op på 78,8 år for mænd og 82,8 år for kvinder.

Den stadig længere levetid er en af de helt afgørende argumenter for, at den borgerlige regering under Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med en ny 2025-plan for dansk økonomi sandsynligvis vil komme med et udspil, som skal hæve danskernes pensionsalder ­mere, end det allerede er planlagt.

Group of friends having party on New Years Eve.

Lars Ellehave-Andersen vil ikke direkte blande sig i den politiske diskussion. Men han opfordrer danskerne til at gemme følelserne væk og se helt nøgternt på regnestykket med den længere levetid.

»Det er godt nyt, at vi lever længere, men hvis vi ikke er klar til at tage konsekvenserne, kan det blive en slem skuffelse. Hvis vi ikke bliver længere tid på arbejdsmarkedet, har vi færre år til at spare op til flere år på pension. Der er meget enkelt. Hvis vi skal kunne opretholde den samme levestandard, hvordan skal vi så kunne klare det,« spørger Lars Ellehave-Andersen.

»Enten skal vi blive længere på arbejdsmarkedet eller spare mere op til pension,« siger Lars Ellehave-Andersen.

Laptop and senior woman's hands. Notebook pc on a desk. Getting familiar with modern technologies.

Føler sig gammel og træt

I den seneste opgørelse over vores levealder skriver Danmarks Statistik, at skønnet over danskernes levealder sandsynligvis ikke kommer til at holde. Vi kan nemt komme til at leve endnu længere. Hidtil er danskernes levealder også vokset hurtigere, end diverse prognoser har forudsagt. Ifølge den seneste tiltagetrækningsreform bliver pensionsalderen langsomt hævet over de kommende år med den målsætning, at alle danskere efter 2030 i gennemsnit skal leve cirka 14 år på pension. Det betyder, at danskerne ikke længere har den samme pensionsalder.

To uafhængige eksperter i form af Gert Aage Nielsen fra Bedstpension og direktør og medejer af uvildig.dk Hans Peter Christensen er enige i analysen fra Dancia Pension, men dog med forbehold.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Gert Aage Nielsen mener, at mange mid­aldrende danskere i øjeblikket har det svært.

»Det er vanskeligt for den enkelte at forholde sig til, at pensionsalderen for dem, som går på pension i dag, er 65 år, mens de selv skal blive på arbejdsmarkedet, til de er 67 år eller mere. For dem i 50erne er der en stor psykologisk udfordring,« siger Gert Aage Nielsen og påpeger, at det, at pensionsalderen bliver sat op, fordi vi lever længere, er noget statistik, som er meget fjernt for den enkelte.

»Det kan godt være, at tallene siger én ting, men den enkelte kan godt føle, at vedkommende er gammel og træt og gerne vil på pension tidligere. Det er svært at se en løsning på. For enten skal de sætte deres forbrug ned nu og spare mere op, så de kan gå tidligere på pension, eller også skal de imødese et dårligere liv som pensionist, end de havde regnet med,« siger Gert Aage Nielsen og fremhæver, at mange sparer omkring 15 pct. af deres løn op til pension, men hvis man er ung og gerne vil nøjes med at arbejde, til man er 67 år eller 68 år, er det for lidt.

30BUS122041152hhh-144256.jpg

Danskerne er velpolstrede

Hans Peter Christensen er enig. Regnestykket er simpelt nok. Spar mere op eller bliv længere på arbejdsmarkedet, fremhæver han. Men han mener samtidig, at pensionsbranchen i deres beregninger ikke altid tager højde for, at danskerne ofte har anden opsparing end pensionen.

»Man kan godt spare op via frie midler og ved at bringe ens gæld ned. Mange danskere er velpolstrede, men ikke nødvendigvis på pensionen. Det er ikke sikkert, at en højere pensions­opsparing er den bedste løsning for alle. For nogen kan det betale sig at spare mere op på en anden måde,« siger Hans Peter Christensen, der fremhæver, at man trods regeringens tilbagetrækningsreform sagtens kan gå på pension som 60-årig.

»Man skal bare selv betale. Det er et spørgsmål om at planlægge sig ud af det. Der kan være nogen, som siger, at de har ikke lyst til at spare mere op til pension, og så accepterer de, at de får nogle dårligere år rent økonomisk, fra de er måske 85 år, til de er 90 år. Det afgørende er, at det er noget, man gør som et aktivt valg, og det kræver, at man sætter sig ind i sin økonomi,« siger Hans Peter Christensen.

30BUS122041152hhh-144256.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen