Berlingske Business

Danica vinder over Finanstilsynet

Pension
Danica Pension har vundet en mindre sejr over Finanstilsynet. Foto:

Det er helt i orden, at Danica har beregnet kundernes kompensation for at opgive deres rentegarantier kollektivt og ikke individuelt. Finanstilsynet har netop frafaldet en sag mod Danica. Tilsynet lægger samtidig op til ny lovgivning på området.

Landets næststørste pensionsselskab i form af Danica Pension har vundet en sejr over Finanstilsynet. Det er sket i forbindelse med, at Danicas kunder har fået tilbud om at opgive deres rentegarantier mod at få en pose penge med over i en markedsrenteordning.

Finanstilsynet har været utilfreds med den måde, Danica hidtil har beregnet, hvor meget kunderne skulle kompenseres for deres omvalg fra de sikre pensionsprodukter med garantier til de mere usikre markedsprodukter.

10BUSgoetschetirsdag.jpg

Danica har inddelt kunderne i grupper og derudfra tilbudt kunderne en kompensation. Finanstilsynet derimod mente, at kompensationen skulle udregnes for hver enkelt kunde. Det krav har Finanstilsynet nu frafaldet efter en afgørelse i det Finansielle Virksomhedsråd.

Danica glæder sig over afgørelsen og mener, at det er forkert, når det i medierne flere gange er blevet beskrevet, at nogle kunder er gået glip af flere hundrede tusinde kroner ved Danicas beregningsmodel.

»Det er en misforståelse at fokusere på afvigelser mellem den kollektive og den individuelle model. Det bygger på en forkert forudsætning om, at den ene model er mere rigtig og rimelig end den anden,« siger administrerende direktør i Danica Per Klitgård.

»Frafaldet af sagen viser, at den kollektive og individuelle model er ligeværdige og kan begge bruges til beregning af kompensation ved opgivelse af garantier,« siger Per Klitgård, der glæder sig over, at Finanstilsynet har taget initiativ til at få udarbejdet en egentlig lovgivning på området.

»På den måde bliver der skabt klarhed for både pensionskunder og pensionsselskaber, således at lignende sager kan undgås fremadrettet,« siger Per Klitgård.

pensionssag

Søren Andersen, administrerende direktør og stifter af den danske aktuar- og investeringskonsulentvirksomhed Invensure, mener, at det er godt for både pensionsbranchen og opsparerne, at der er kommet en afklaring på, at Danicas måde til at beregne kompensationen har været i orden rent juridisk.

Bagudrettet er der derved ikke noget at komme efter. Fremadrettet mener han, at den kommende lov vil lægge op til at beregningen af, hvad man skal have for at opgive ens rentegaranti, kommer til at ske på individuel basis i en eller anden form.

»Uanset afgørelsen fra Finanstilsynet er det stadig sådan, at op mod en million danskere har fået flyttet deres pension med en beregningsmetode, som fremadrettet ikke er god nok. Den ene halvdel af kunderne har haft gavn af at lave omvalget tidligt og fået ekstra penge ud af det,« siger Søren Andersen.

»Den anden halvdel ville have haft stor fordel ud af at vente,« siger Søren Andersen.

mange pengesedler

Han fremhæver, at en tidligere undersøgelse fra Invensure viser, at næsten samtlige danske pensionsselskaber har beregnet kundernes kompensation for at opgive deres rentegaranti på samme måde som Danica.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen