Berlingske Business

ATP: Gigantisk turbulens venter forude

atp
Foto:

Der kan opstå stor uro på de finansielle markeder, når verdens centralbanker trækker deres enorme pengepolitiske stimulanser tilbage.

De globale aktiemarkeder står lige nu i en højst usikker situation, hvor nærmest alt kan ske, og som er helt historisk unik.

Det vurderer Carsten Stendevad, direktør for Danmarks største pensionsselskab ATP, der har en formue på tæt ved 600 milliarder kroner, og som dermed er et af verdens største pensionsselskaber.

Han peger således på, at verdens største centralbanker har åbnet alle sluser og pøser penge ud over de finansielle markeder på en måde, der aldrig er set tilsvarende.

»Alle finansielle markeder er lige nu stærkt påvirkede af pengestrømmen fra centralbankerne, og det påvirker i høj grad aktiemarkedet. Det er også derfor, vi ser, at flere aktiemarkeder for tiden sætter rekord, selv om økonomien ikke har det alt for godt. Vi ved, at det også vil påvirke de finansielle markeder, når centralbankerne skal trække deres stimulanser tilbage, så vi er i en meget usikker situation uden historiske fortilfælde,« siger Carsten Stendevad.

ATP kan påvirke hele markedet

Han tilføjer, at hans ord ikke skal opfattes som en kritik af den yderst lempelige pengepolitik, der føres af ikke bare USA, men også af Japan, Storbritannien og til en vis grad Den Europæiske Centralbank (ECB). For uden den ville mange lande være i en yderst vanskelig situation.

»Men som investor må vi erkende, at der er en risiko. Når tidspunktet for en normalisering af de pengepolitiske forhold kommer, vil investorerne stå over for meget betydelige udfordringer,« siger Carsten Stendevad.

I juni kom der en forsmag på, hvad der kan ske, når verdensøkonomien skal klare sig uden kunstigt åndedræt fra centralbankerne. Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, antydede, at de store opkøb af obligationer bliver trappet ned i efteråret. Det fik kurserne til at falde over hele kloden på aktier, obligationer og andre aktivklasser.

»Der var altså tale om en situation, hvor traditionel risikospredning ikke beskyttede mod tab. Så det kan være en meget urolig periode, vi står foran nu,« siger Carsten Stendevad.

Hvad ATP konkret gør for at polstre sig mod de urolige tider, der måske er på vej, vil direktøren ikke sige.

»Vi er så store, at vi kan påvirke hele markedet. Derfor siger vi aldrig, hvad vi vil gøre. Vi kan derimod godt fortælle, hvad vi har gjort, og lige nu er vi relativt forsigtige, og eksponeret på en sådan måde, at vi maksimalt kan tabe fem milliarder kroner,« siger direktøren.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen