Berlingske Business

ATP-direktør: Aktieoptur vokser ikke ind i himlen

BMCarsten Stendevad, topchef for ATP.
Carsten Stendevad, topchef for ATP. Foto:

Danskernes fælles pensionskasse, ATP, fik et investeringsafkast på 5,8 mia. kr. i første kvartal.

Det er især drevet af rekordafkast på børsnoterede danske aktier, der sendte 4,7 mia. kr. i kassen. ATP-direktør Carsten Stendevad er glad for resultatet, der er blandt de bedste nogensinde, men første kvartal var exceptionelt, og træerne vokser ikke ind i himlen.

- Det er næsten en forretning på 28 pct. på 3 måneder, og det er svært ikke at være glad for. Men vi er godt klar over, at sådan noget kan man ikke budgettere med, for sådan nogle kvartaler kommer ikke igen og igen, siger Stendevad til Ritzau Finans.

Et opslag i ATP's årsrapport viser, at pensionskassen ultimo 2014 havde en beholdning af børsnoterede danske aktier på 17,5 mia. kr. Lægges gevinsten fra første kvartal oven i, voksede beholdningen til 22,2 mia. kr., men ATP-direktøren fortæller, at man har solgt aktier og taget profit hjem.

Giftdepotet på 110 tons fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn.

TAGER LØBENDE PROFIT

Ved udgangen af kvartalet var den samlede eksponering på 21 mia. kr., så selvom der er solgt aktier, er den samlede værdi steget.

- Vi har solgt løbende over de seneste par år. Det er sund fornuft, når man har en del af porteføljen, der klarer sig rigtig godt, siger Carsten Stendevad.

Der er dagligt artikler og diskussioner om tilstanden på det danske aktiemarked, som har slået den ene rekord efter den anden i løbet af 2015. Men hvad tænker landets største investor om de danske aktier og prissætningen, der er på et historisk højt niveau?

- Vi har en stor eksponering, og vi er langsigtede investorer. Vi har været i mange selskaber i 10, 20 og 30 år, og er vi er glade for danske aktier, indleder Carsten Stendevad.

- Men vi må også erkende, at de har performet rigtig godt, og at nogle af de danske aktiemarkeder er dyrere end de globale. Det kan der være gode grunde til, men når man får så store kursstigninger, må man forvente, at det ikke vokser ind i himlen, siger ATP-direktøren.

ALLE AKTIVER STEGET I PRIS

Selvom lave renter, lave lønstigninger samt effektiviseringerne har øget lønsomheden blandt de danske virksomheder, er prisen på selskaberne blevet løftet i vejret, fordi investorer over hele kloden mangler steder at placere deres penge.

Den amerikanske centralbank førte an og startede seddelpressen, og nu er den europæiske centralbank, ECB, ved at gentage stykket. ECB øversvømmer i øjeblikket de finansielle markeder med 60 mia. euro om måneden, og selvom inflationen er vanskeligt at få øje på - faktisk oplever dele af Europa deflation - så viser historien, at det formentlig ikke vil fortsætte.

- Det danske aktiemarked er ikke en ø, det er en del af de globale finansmarkeder, og den her pengepolitik har ført til nogle kursstigninger på tværs af næsten alle aktiver; aktier, ejendomme, alternative investeringer, siger Carsten Stendevad.

- Stort set alle aktiver, du kan få fingrene i, har fået medvind af den lempelige pengepolitik.

FORSIKRET MOD INFLATION

ATP har imidlertid læst op på historien, og selvom der ikke er udsigt til inflation i øjeblikket, har pensionskassen indgået nogle finansielle "væddemål", som betyder, at man er dækket af, hvis inflationen stiger hurtigt.

- På kort sigt forventer vi jo, som de fleste andre, at renterne forbliver lave, siger Carsten Stendevad.

- Men historien har vist, at en så lempelig pengepolitik, der føres, giver stigende inflation. Ikke på kort sigt, men på lang sigt. Den akademiske litteatur vil tale om, at man ser en effekt på 7-8-9 års sigt. Ingen ved præcis, hvornår det er, men hvis der lige pludselig kom høj inflation, så er det en af de største udfordringer for pensionister, fordi det udhuler købekraften. Det er derfor, som en del af vores portefølje, at vi har en forsikring mod det. Når solen skinner, kan man ikke se, hvorfor man skal have en paraply, siger han.

/ritzau/FINANS

Brian Bech Nielsen

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen