Berlingske Business

160 milliarder kroner vinker til pensionskunder

RB Plus: Eksperter: Stop højtlønnedes fulde pension
ARKIVFOTO: PFA bygningen Marina Park Sundkrogsgade 4 2100 København Ø Foto:

Opgiv din garanti på pensionen mod at få en bonus med, lyder tilbuddet ihærdigt fra PFA Pension og Danica Pension. Eksperter mener, at skiftet fra de gamle, garanterede pensioner til markedsrente kan betale sig for de fleste. Sampension åbner for muligheden fra mandag.

En gigantisk pose penge på 160 milliarder kroner vinker forude til de mange tusinde danskere, der stadig har de gamle pensioner med garantier. Hele posen kan blive tømt, hvis alle med de garanterede pensioner siger ja til at skifte over til markedsrente mod at få en bonus med. Den nævnte bonus vil med ét slag forøge opsparernes samlede sum med 34 procent.

Pensionseksperter mener, at det er vigtigt at alle overvejer at opgive deres garantier, hvis de får tilbuddet. Tallene er beregnet af tidligere direktør hos Willis Søren Andersen. Han fremhæver, at det primært er i de otte største pensionselskaber, at der stadig er kunder med garantier. De har i alt sparet 470 milliarder kroner op på deres depoter. Oven i det kommer 120 milliarder kroner hensat i selskaberne for at kunne leve op til garantierne og 40 milliarder kroner i kollektiv bonus.

Når selskaberne går ud og tilbyder deres kunder at lægge deres pension om, skal kunderne ud over deres eget depot også have penge med fra de to andre kasser.

14BUSanne-mette-lassen-mads.jpg

Det medfører, at den enkelte kan få tilbudt en ganske pæn bonus for at gå over til markedsrente. For en person med en af de høje garantier på fire procent kan man få over en halv million kroner eller mere oveni, hvis man har sparet en million kroner.

Søren Andersen og privat økonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida fremhæver begge, at for de fleste kan det være en god idé at gå over til de nye pensioner. Det helt afgørende at tage stilling til er, om man har det godt med at have pensionen sparet op i nogle produkter, hvor man selv tager hele risikoen, som det er tilfældet med markedsrenterne.

»Det, som bør ligge til grund for et skifte til markedsrente, er risikoappetit. Hvis du ikke bryder dig om at se et negativt afkast, er markedsrente ikke noget for dig. Omvendt hvis du ønsker at få et afkast, som over tid ligger højere end det, din pension er beregnet efter, skal du som hovedregel takke ja til tilbuddet,« siger Marianne Thørs.

Søren Andersen fremhæver, at de garanterede pensioner ikke længere er noget særligt godt produkt.

»Man kan spørge sig selv, om det er en god sammensætning af ens portefølje at have 90 procent i obligationer, hvor man stort set ikke får noget i rente. Men det er en individuel vurdering, hvor vigtigt man mener, garantien er. Hvis man vælger at skifte, er det afgørende at undersøge, hvad det er, man kommer over i. Både når det gælder det investeringsmæssige, det forsikringsmæssige og omkostningerne,« siger Søren Andersen og erkender, at det godt kan være kompliceret at komme i dybden med de sidste tre punkter.

Danske Bank Årsregnskab fra A.P. Møller Mærsk Danske banker k

I øjeblikket kører PFA Pension og Danica Pension med tilbud til deres kunder. De to selskaber har været de mest aktive, men med skiftende held. Hos PFA sker omlægningen i en lind strøm med mellem 2.000 og 3.000 kunder, der lægger om hver måned. Omkring halvdelen af kundernes pensionsformue er kommet over i markedsrenterne hos PFA.

En anden af de store spillere, Sampension, åbner mandag for en permanent mulighed efter at have haft lukket et stykke tid. Matematisk direktør hos Sampension Flemming Windfeld fremhæver, at kunderne kan få en bonus oven i deres pension på mellem 65 procent til 95 procent, hvis de siger ja tak til gå over til markedsrente.

Afdelingsdirektør hos forsikringsmægleren AON Jannik Achdam Schütz Andersen er enig. Han mener, at omlægningen er en god idé for langt de fleste, men råder to grupper til at lade være.

laila mortensen

»Vi siger, at hvis du har under fem år til pensionering, kan det ikke betale sig. På så få år når det ekstra afkast af markedsrente ikke at blive ret stort. Derudover mener vi ikke, at personer med livrenter oprettet før 90erne skal lægge om. Den bonus, de får med, er ikke stor nok, fordi levetiden er blevet længere. De får måske tilbudt 100 procent ekstra, men burde have fået 125 procent,« siger Jannik Andersen.

Blandt nogle af de mindre pensionsselskaber som AP Pension og SEB har man i øjeblikket lukket for tilbuddene om at gå over til markedsrente med bonus oveni. Begge selskaber har tidligere givet kunderne muligheden. Hos SEB var det kun kunder med de lave rentegarantier på under 2,5 procent, der fik chancen.

Jørgen Junker

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen