Berlingske Business

Danske Bank har givet flest risikovillige boliglån blandt storbanker

Medie: Danske Banks hvidvasksag kan være større end troet
(ARKIV) Danske Banks filial i Tallin fotograferet den 14. august 2018. På et enkelt år skal cirka 192 milliarder kroner have passeret gennem Danske Banks estiske filial. Det skriver det britiske finansmedie Financial Times, der skal have set et udkast til en rapport om hvidvaskningssagen i bankens estiske filial. Ifølge Financial Times blev 30 milliarder dollar placeret i Danske Banks estiske filial i 2013 af udlændinge. En kilde tæt på undersøgelsen siger, at det er en utrolig sum for sådan en lille afdeling. Det skriver Ritzau, mandag den 3. september 2018.. (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix) Foto:

Danske Bank er den af de største banker i landet, som giver flest risikovillige lån til boliger i Aarhus og København.

Det skriver Finanstilsynet, der i februar og marts 2018 gennemførte en inspektion af bankernes bevillinger af nye lån til privatkunders køb af ejerboliger.

Der var flere banker, som ikke overholdt den vækstvejledning, som Finanstilsynet havde givet dem. I Danske Banks tilfælde var det 39 pct. af af bevillingerne, som ikke levede op til vejledningen, og det er en markant større andel end de andre undersøgte banker.

Finanstilsynet skriver, at banken især havde givet bevilling til en del kunder, som havde en for høj gældsfaktor uden at have en tilpas stor formue. Samtidig var der en del kunder med en negativ formue og kunder med et utilstrækkeligt rådighedsbeløb.

Undersøgelsen viste også, at Danske Bank har ydet bevillinger til kunder med større risiko end i de andre banker, og den havde blandt andet bevilget afdragsfrihed i mere end 80 pct. af tilfældene, og den gennemsnitlige afdragsfrie periode var også den længste blandt de undersøgte banker.

Danske Bank havde tilbage i 2017 selv iværksat en række tiltag, som skulle identificere om bevillingerne afveg fra vækstvejledningen, og bankens kontrol for den sidste del af 2017 viste, at omfanget af bevillinger var faldet betydeligt.

Finanstilsynet skriver, at selv når der tages højde for bankens tiltag, var antallet stadig for højt, og banken fik derfor påbud om, at kundernes økonomi skulle være tilstrækkelig robust ved belåning af boliger i vækstområderne.

Undersøgelsen blev foretaget, fordi bankernes bevillinger er blevet mere risikovillige, i takt med at konkurrencen om boligkunderne de senere år har været stigende.

Det kommer til udtryk ved, at bankerne i en del tilfælde bevilger lån til kunder med lavt rådighedsbeløb, høj gældsfaktor eller negativ formue.

De andre banker, som Finanstilsynet har undersøgt, tæller Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank, Nordea og Handelsbanken.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen