Berlingske Business

Dansk Folkeparti angriber store rabatter på boligskat

boliglån
Arkivfoto. Regeringens støtteparti ser især de store og langvarige rabatter til nuværende boligejere som en knast i de forhandlinger om fremtidens boligskatter, der så småt er ved at gå i gang. Foto:

Regeringens støtteparti ser især de store og langvarige rabatter til nuværende boligejere som en knast i de forhandlinger om fremtidens boligskatter, der så småt er ved at gå i gang.

Folketinget har kun holdt et par indledende møder om fremtidens beskatning af tusinder af danske boliger. Men regeringens udspil om blandt andet én skatteprocent for alle boliger uanset værdi og en solid skatterabat til nuværende boligejere har allerede mødt modstand hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De to faktorer vil være til størst fordel for ejere af dyre boliger, påpeger de to partier.

Søndag beskrev Jyllands-Posten, at boligejere i enkelte landkommuner vil få de relativt største fordele af regeringens udspil og det nye vurderingssystem. I kommunerne Odsherred, Lolland og Lemvig får boligejerne en skattelettelse på over 40 procent af de samlede boligskatter i 2021 i forhold til de nuværende regler.

Men det får ikke regerings støtteparti til at ændre sine anker mod dele af regeringens forslag om boligskat – især rabatten til de boligejere i landets dyre kommuner, der ellers ville komme til at betale mere i samlet boligskat end under de nuværende regler.

»Med regeringens forslag vil der være en lang periode, hvor København og Aarhus får store skatterabatter, mens kommuner som Odsherred betaler den skat, som de skal med de nye regler, og det giver en skævhed,« siger en af Dansk Folkepartis forhandlere, René Christensen.

Han påpeger videre, at en livslang skatterabat til nuværende boligejere risikerer at udløse forskellige uheldige mekanismer.

»Det kan blive en spændetrøje, så folk bliver i deres boliger, selv om de måske gerne ville flytte på grund af flere børn, eller fordi de hellere ville flytte i en beskyttet bolig. Det risikerer også at få nogle boligejere til at leje ud i stedet for at sælge for at beholde rabatten,« siger han.

Dansk Folkeparti har foreslået, at rabatten følger boligen og bliver udfaset over en årrække.

Billede

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fastholder, at der bør være en højere skattesats for dyre boliger, så princippet om, at de bredeste skuldre bærer de største byrder, fastholdes.

»Vi ser ikke dette som en øvelse i at lave en skattelettelse, men vi afviser ikke at justere knækket for den højere skattesats,« siger René Christensen.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, fastholder også i Jyllands-Posten kravet om en forhøjet sats for de dyre boliger. Men han påpeger, at de nævnte udkantskommuner kun får de relativt største skattelettelser, når både det nye vurderingssystem med en nedsættelse på 20 procent af forsigtighedsårsager og det nye skattesystem lægges sammen. Og derfor fokuserer han primært på skattesystemet, som er det nye element i boligbeskatningen.

Regeringens foreslåede skattesats vil gavne Frederiksberg, København og Rudersdal mest. Skatterabatten vil gavne Gladsaxe, Gentofte og Frederiksberg mest, og tilbagebetaling af for meget betalt ejendomsskat vil gavne Odsherred, Lolland og Vordingborg mest.

Flertal i Folketinget vil samle to boligskatter til én Statsrev

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen