Berlingske Business

Vismænd: De svære reformer sejrer og sender dansk økonomi på ret kurs

Økonomisk råd
Overvimand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer ser pæn vækst i dansk økonomi i de kommende år. Foto:

Frem mod 2025 vil vi få en vækst på omkring to pct. om året i gennemsnit, lyder det fra de økonomiske vismænd. De fremhæver, at det kan komme til at gå for stærkt i den danske økonomi og advarer mod en lempelse af fnanspolitikken.

De senere års reformer af det danske arbejdsmarked har sejret, og danskerne er for alvor på vej til at »få fingeren ud«. Og det får de flotte ord om den danske økonomi til at vælte frem.

Frem mod 2025 vil vi få en vækst på omkring to pct. om året i gennemsnit. Det er en højere gennemsnitlig vækst, end vi har set i de seneste 20 år. I år vil væksten komme op på 2,1 pct. for at stige til 2,1 pct. og 2,2 pct. i henholdsvis 2018 og 2019.

Det fremgår af den seneste halvårlige rapport om den danske økonomi fra de økonomiske vismænd. Heri skriver vismændene, at den højere vækst først og fremmest skyldes en forventet stigning i beskæftigelsen i de kommende år på grund af de senere års arbejdsmarkedsreformer - herunder specielt Tilbagetrækningsreformen, der blandt har været med til at forhøje alderen for efterløn og pension.

PLUS PFS: Beskyt computer og data mod angreb

Det er samtidig med til at give en forbedring af de offentlige finanser, så vi i 2019 for første gang i en årrække får overskud på den såkaldte strukturelle saldo. Den strukturelle saldo er saldoen på statens budget, når man fraregner ekstraordinære indtægter og udgifter.

Overskuddet vil stige yderligere i de kommende år og i 2025 forventes et overskud på den strukturelle saldo, der svarer til 0,4 pct. af landets samlede produktion, BNP.

Vismændene skriver i rapporten, at en forudsætning for de bedre tider for dansk økonomi er, at de mange reformer kommer til at virke efter hensigten. Mere præcist skal de gerne få arbejdsstyrke til at vokse med 150.000 personer frem mod 2025. Det vil i givet fald være den største stigning i arbejdsstyrken siden 70erne og 80erne.

Dong

Modsat har vi her og nu også det problem, at det kan komme til at gå for stærkt i den danske økonomi. Finanspolitikken giver en mindre stramning i både 2017 og 2018, og det er nødvendigt.

Ledigheden er faldet og nær bunden. Flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. Samtidig har vi en meget lav rente, og det kan give lidt for meget skub i den danske økonomi.

»Der er en reel fare for, at det kommer til at gå for stærkt i dansk økonomi. Finanspolitikken er i udgangspunktet passende, men der er risikabelt, hvis der i forbindelse med politiske forhandlinger bliver givet kortsigtede lempelser,« siger overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer.

02BUSBUSINESS-TYRA-SYDOEST-.jpg

»Det vil øge presset på arbejdsmarkedet yderligere og samtidig bidrage til tiltagende boligprisstigninger. Vi mener derfor, at der er grund til at advare mod en lempelse af finanspolitikken på den korte bane,« siger Michael Svarer.

Vismændene understreger i rapporten, at de ikke tror, at det kommer til at gå som i 2008, hvor dansk økonomi røg ind i en kraftig mangel på arbejdskraft.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen