Berlingske Business

Vismænd advarer: Regeringens 2025-plan bygger på usikre forudsætninger

Måling: Vælgerne står bag LA efter trusler om valg Løkkes st
Foto:

Regeringens 2025-plan beror på usikre forudsætninger. Det skriver de økonomiske vismænd i deres halvårsrapport.

Når de økonomiske vismænd tirsdag fremlægger deres halvårsrapport, er det med en god portion skepsis og advarsler mod forudsætningerne for regeringens storstilede 2025-plan, der har til hensigt at øge væksten i Danmark.

Vismændene vurderer nemlig i rapporten, hvor de sætter Danmarks økonomiske tilstand under lup, at regeringens 2025-plan beror på »usikre forudsætninger«.

Vismændene er bekymrede for, om målene i planen opnås. Sker det ikke, hænger 2025-planen ikke sammen rent økonomisk, og det vil især være farligt, fordi regeringen i forbindelse med planen udskyder målet om, at den strukturelle saldo skal gå i nul i 2020 til 2025.

Går det ikke, som regeringens spår, vil der være behov for finanspolitiske stramninger, så man ikke kommer under budgetlovens grænse på 0.5 procent af BNP.

Advarer mod ufinansierede skattelettelser

Forudsætningerne for 2025-planen er bl.a. at arbejdsstyrken øges med knap 30.000 personer. Det vil ifølge regeringens plan hovedsageligt ske som følge af højere pensionsalder og flere studerende på arbejdsmarkedet pga. ændrede SU-regler.

Men netop de forudsætninger er ifølge vismændene usikre, fordi det f.eks. ikke er sikkert, at danskerne vil arbejde i flere år, når pensionsalderen hæves, men derimod f.eks. vil overgå til andre former for offentlig forsørgelse.

Samtidig lægger regeringen i 2025-planen op til, at arbejdsudbuddet øges som følge af skattelettelser, og netop det punkt advarer vismændene imod.

»2025-planen styrker de offentligt finanser i hængekøje-årene,« siger overvismand Michael Svarer med henvisning til de år efter 2020, hvor der uden 2025-planen vil være underskud på de offentlige finanser.

»Men planen bygger på en række usikre forudsætninger, blandt andet størrelsen af effekten af lavere skat og SU,« tilføjer han og opfordrer i stedet til, at regeringen venter med at bruge af det økonomiske råderum, der f.eks. skal finansiere de lavere skatter, før der er sikkerhed for, at de forventede effekter af bl.a. ændrede SU-regler realiseres.

»På kort sigt risikerer en gennemførelse af 2025-planen at føre til, at de offentlige finanser kommer tæt på grænsen i budgetloven. Det øger risikoen for, at der opstår behov for stramninger af finanspolitikken, hvis forudsætningerne i planen skrider,« siger Michael Svarer.

Ifølge rapporten kan selv små ændringer i forudsætningerne for planen føre til, at de offentlige finanser bliver forværret i en sådan grad, at det bliver nødvendigt at foretage finanspolitiske stramninger. Det kan vise sig at være »særligt uheldigt«, hvis der af konjunkturmæssige årsager kunne være behov for det modsatte, skriver vismændene i rapporten.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen