Berlingske Business

Virksomheder slipper for at betale for at vinde retssager over Skat

04BUSDoorstep-med-skattemin.jpg
»Jeg er en glad skatteminister i dag. Der er ellers ikke mange dage, hvor man rigtigt kan sige, at man er en glad skatteminister, men det er jeg i dag,« sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V), da han fremlagde en ny retssikkerhedspakke. Foto: Liselotte Sabroe

Et bredt politisk flertal har vedtaget en skattepakke, der forbedrer borgernes og virksomhedernes retssikkerhed. Blandt andet slipper virksomheder for selv at betale retsomkostningerne, når virksomheden vinder en retssag mod Skat.

Både borgere og virksomheder vil fremover stå stærkere i mødet med skattesystemet. Det er konklusionen, efter et bredt politisk flertal tirsdag kunne præsentere en ny skattepakke, der har til mål at forbedre retssikkerheden.

»Jeg er en glad skatteminister i dag. Der er ellers ikke mange dage, hvor man rigtigt kan sige, at man er en glad skatteminister, men det er jeg i dag,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Gentagne gange har Karsten Lauritzen måttet stå frem i sager, hvor Skat har været genstand for stor kritik, da det har været svært at få øje på det rimelige og retfærdige i Skats ageren. Det har været en drivfaktor for, at regeringen og partierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative, de Radikale og Socialdemokraterne nu er blevet enige om en ny retssikkerhedspakke, der skal hjælpe til at genoprette tilliden til Skat.

Pakken består af fire hovedelementer og en række mindre tiltag, der skal sikre øget åbenhed og klarere rammer. Blandt de væsentligste ændringer er en genindførelse af omkostningsgodtgørelse for virksomheder og fonde. Siden 2009 har virksomheder selv skullet betale retsomkostningerne i retssager, hvor virksomheden vandt over Skat.

14BUSParagraf.jpg

Netop denne omkostningsgodtgørelse, som de borgerlige partier tidligere har lovet at gennemføre, fremhæver skatteministeren som den væsentligste ændring i pakken.

»Det er konkret 60 mio. kr. årligt, der går til øget retssikkerhed for borgere og virksomheder, som søger retfærdighed ved domstolene. Her undlader nogle i dag at lægge sag an mod Skat – også selv om de er ret sikre på at vinde – fordi de ikke vil kunne bære omkostningen ved det. Det er ikke retfærdigt. Så at få gennemført omkostningsgodtgørelsen er noget af en landvinding,« siger Karsten Lauritzen.

Ændringen vækker glæde hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, der påpeger det uretfærdige i, at kun borgere og selvstændigt erhvervsdrivende hidtil fået dækket retsomkostningerne.

»Siden 2009 har selskaber og fonde ikke kunnet få deres sagsomkostninger dækket, selv om de vinder en retssag mod Skat. Dermed har der reelt været en grotesk særskat på retssikkerhed og en uheldig diskrimination mellem personligt ejede virksomheder og virksomheder drevet i selskabsform. Det er glædeligt, at den sunde fornuft nu sejrer,« siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

RB PLUS 1, 7 milliarder beslaglagt i skattesag

Samtidig bliver det indført, at virksomheder og fonde – ligesom det allerede er tilfældet for borgere og selvstændige – får 50 pct. af retsomkostningerne dækket i retsager, som man taber til Skat. Det er blandt årsagerne til, at Enhedslisten ikke ville stemme for pakken. Ifølge partiets skatteordfører, Rune Lund, vil det blive en pengemaskine for advokater, og det vil blive nemmere for store selskaber at lave skatteoptimering og føre ekstra mange sager mod Skat. Den vurdering deler skatteministeren ikke.

»Det er meget ressourcekrævende at føre sager ved domstolene. Det er ikke noget, man lige gør. Det er noget, man gør efter grundig overvejelse. Hvis man havde lavet en 100 pct. omkostningsgodtgørelse ved tabte retssager mod Skat, så ville man stå i den situation. Men man skal jo stadig betale 50 pct., så det tror jeg ikke, at man vil se,« siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen

Et andet element i retssikkerhedspakken er indførelsen af et skattekontor hos Folketingets Ombudsmand, og et tredje element er tilførelse af penge til Skatteankestyrelsen, så sagsbehandlingstiden for klagesager bliver kortere. Dette nævner både Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, og Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, som en meget væsentlig ændring.

Et fjerde element er oprettelsen af et nyt skattelovråd, hvilket bifaldes hos brancheorganisationen FSR - Danske Revisorer.

»Ved at oprette et skattelovråd kan politikerne få adgang til ekspertvurderinger hurtigt i lovprocessen, når der indføres kompliceret skattelovgivning. Det vil reducere risikoen for byrder og for de urimeligheder, som nogle virksomheder har oplevet med skattesystemet,« siger Bjarne Gimsing, statsautoriseret revisor og formand for FSR – Danske Revisorers skatteudvalg.

Skatteminister

Første opgave for skattelovrådet bliver at kigge på skattelyproblematikken.

Endelig indføres en række mindre tiltag omkring øget åbenhed. Blandt andet klarere regler for, hvornår Skatteministeriet indbringer sager for domstolene. Også dette fremhæves af Merete Riisager og Radikale Venstres skatteordfører, Martin Lidegaard.

»Som alle danskere ved, har Skat stået over for en række virkelig alvorlige problemer de seneste måneder, og for at vi kan opbygge tilliden til Skat, så er det nødvendigt, at vi gør det lettere for borgerne at gennemskue, hvad der foregår, og være sikker på, at de bliver behandlet ordentligt,« siger han.

Karsten Lauritzen

Partierne er enige om, at forslagenes udgifter vil blive modsvaret af forventede indtægter som følge af satsforhøjelser i den fælles vejbenyttelsesafgift for lastbiler, og regeringen vil på den baggrund indarbejde forslaget på finanslovsforslaget for 2017.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen