Berlingske Business

Virksomheder får billigere affaldsbehandling

Bedre og billigere affaldsbehandling.

Det er hvad virksomhederne vil opleve, når en række anvisninger fra særlig affalds-arbejdsgruppe bliver en realitet.

- Vi har i dag 8000 forskellige ordninger rundt om i kommunerne. Og det er selvfølgelig både dyrt og besværligt, siger Henrik Fausing, afdelingschef i Dansk Byggeri, som har deltaget i arbejdet.

Han peger på, at virksomhederne kan se frem til både billigere affaldsbehandling og væsentlig mindre bureaukrati, når de forslag, arbejdsgruppen kommer med, er en realitet. Både erhvervslivet og en række andre organisationer, ministerier og myndigheder deltager i den arbejdsgruppe, som tidligere miljøminister Hans Chr. Schmidt nedsatte i 2002. I dag præsenterer gruppen frugten af sit arbejde, som skal løse en række af de problemer, som mange virksomheder oplever rundt om i kommunerne.

Der kommer en stor rationaliseringsgevinst ved, at man på landsplan arbejder efter de samme regler, mener Henrik Fausing:

- Når affaldsbehandlingen bliver liberaliseret og foregår på markedsvilkår, kommer der konkurrence på området. Så bliver priserne sat af markedet og ikke af den enkelte kommune, understreger han.

Ansvaret for affaldsbehandlingen skal ifølge forslaget ikke længere til at ligge hos kommunerne.

- Kommunerne får tilsynsansvar, men affaldsbehandling skal ikke være en kommunal opgave længere, siger han.

Virksomheder og forbrugere producerer affald for 12 mia. kr. om året, og derfor er det oplagt, at en liberaliseret affaldssektor vil udgøre et stort marked for private virksomheder. Nye fælles regler betyder, at det bliver nemmere for private at arbejde på tværs af kommunegrænserne siger økonom Jakob Brandt, som på vegne af Håndværksrådet har deltaget i forenklingsarbejdet. Håndværksrådet hæfter sig desuden ved, at mindre byggevirksomheder ifølge forslagene skal have adgang til genbrugsstationerne.

Stadig uenighed

Selvom arbejdsklimaet generelt har været godt, er der områder, hvor deltagere i arbejdsgruppen ikke har kunnet nå en enighed. Derfor er en del af arbejdsgruppens forslag formuleret som områder med delt anbefaling. Ifølge Jakob Brandt er det især erhvervslivet og kommunerne, der har været uenige om anbefalingerne:

- Miljøstyrelsen har arbejdet meget intenst på at skabe kompromiser, der hvor parterne har været uenige. Men alligevel må vi konstatere, vi på en række punkter står for langt fra hinanden, siger han.

Faktaboks: Anbefalinger til bedre affaldsbehandling

Affalds-arbejdsgruppen er enige en række forslag på affaldshåndteringsområdet:

- Der skal være større gennemsigtighed i de kommunale affaldsgebyrer

- Virksomhederne skal selv vælge, hvor deres affald skal genanvendes

- De kommunale affaldsregulativer skal forenkles

- Virksomheder skal have adgang til genbrugspladser

- Data om affald skal indsamles og behandles mere effektivt

- Anvendelse af producentansvar

I arbejdsgruppen sidder erhvervsorganisationer, kommuner, miljøorganisationer, affaldsselskaber samt en række ministerier og myndigheder.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen