Berlingske Business

Virksomheder efterlyser mere teknisk forskning

susanne
Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof. Foto:

Dansk erhvervsliv flytter i stigende omfang sin forskning til andre lande, fordi universiteterne her er mere rettet mod erhvervslivet. Her er det også nemmere at rekruttere, viser ny analyse fra DI.

Der har været stilstand i de penge, som danske virksomheder afsætter til forskning og udvikling i Danmark gennem nu fem år. En af årsagerne er, at danske virksomheder i stigende omgang flytter deres aktiviteter på dette område til udlandet for at være tæt på de bedste forskningsmiljøer inden for deres felt.

Det fremhæver interesseorganisationen DI (Dansk Industri) i en ny analyse. Her peges også på, at danske virksomheder især er interesseret i teknisk forskning. Men trods dette så er Danmark blandt de OECD-lande i verden, der prioriterer den offentlige tekniske forskning lavest.

Underdirektør Charlotte Rønhof fra DI kalder det for »et problem for Danmark«, at virksomhedernes investeringer i forskning og udvikling i Danmark er stagneret de senere år, fordi der følger arbejdspladser og vækst med investeringerne.

»Der er mange grunde til, at virksomheder flytter deres investeringer i forskning og udvikling til andre lande – det gælder f.eks. nærhed til markederne. Men en række virksomheder flytter også deres investeringer, fordi de oplever, at universiteter i andre lande har et stærkere erhvervsfokus,« siger Charlotte Rønhof.

DI vil skære i skatten og forgylde forskningen

Det er fremstillingsindustrien, der investerer mest i forskning i Danmark, og som har været årsag til den store stigning i den private forskning over årene. Næsten 50 procent af alle de private penge, der bruges på forskning og udvikling herhjemme, stammer fra industrivirksomheder, som har brug for teknisk forskning. Men netop på dette område halter Danmark langt efter andre lande, selv om det er noget af det, virksomhederne har allermest brug for.

»Vi bruger kun knap 15 procent af de offentlige forskningsmidler på teknisk forskning, hvilket er langt under OECD-snittet på 24 procent. Af samme grund er der brug for, at politikerne prioriterer den offentlige tekniske forskning højere. Vi skal op på mindst 20 procent. Dette er helt nødvendigt for blot at komme op i nærheden af vores nabolande Sverige og Tyskland, som bruger henholdsvis 21 og 23 procent af deres forskningsmidler på dette,« siger Charlotte Rønhof.

De private danske investeringer i forskning steg frem til 2009, særligt kraftigt i perioden 2007-2009, men siden har der været tale om en stagnation på omkring 37 milliarder kroner årligt.

En del af baggrunden for dette er, at virksomhederne ønsker at koble forskningen sammen med produktion, som i stadig stigende grad sker i udlandet.

Men virksomhederne outsourcer også forskning, fordi det derved bliver lettere at finde kvalificeret arbejdskraft. Men også fordi udenlandske universiteter har et stærkere erhvervsfokus, og fordi virksomhederne ønsker at lokalisere aktiviteterne i tilknytning til internationale forskningsmiljøer, vurderer DI i analysen.

Lene skole

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen