Berlingske Business

Vild uenighed om renten i USA

US-14TH-ANNIVERSARY-OF-9/11-ATTACKS-IN-NEW-YORK
Verdens største og i særklasse mest magfulde centralbank står foran en af de mest vanskelige opgaver nærmest nogensinde i historien. Skal de sætte renten op i USA nu, eller skal de vente og se tiden an? Foto:

Torsdag aften klokken 20.15 bliver den amerikanske rente måske hævet for første gang i ti år. Om den sættes op nu eller først senere på året, er der dog stor enighed om blandt danske og internationale økonomer.

Skal, skal ikke? Skal, skal ikke?

Verdens største og i særklasse mest magfulde centralbank står foran en af de mest vanskelige opgaver nærmest nogensinde i historien. Skal de sætte renten op i USA nu, eller skal de vente og se tiden an?

Renten hos Federal Reserve i USA har ligget på det nuværende historisk lave niveau siden 17. december 2008, og man skal helt tilbage til 29. juni 2006 for at finde et tidspunkt, hvor renten i USA sidst blev sat op.

US-STOCKS-TAKE-ANOTHER-PLUNGE-AS-INVESTORS-EYE-INTEREST-RATE-HIK

På de finansielle markeder sættes sandsynligheden for, at der kommer en renteforhøjelse torsdag aften klokken 20.15 dansk tid, kun til godt og vel en tredjedel. To tredjedele af alle på de finansielle markeder venter med andre ord, at centralbankdirektør Janet Yellen venter med at banke renten op især på grund af den uro og turbulens, som den aftagende vækst i Kina forårsager.

1. Lille rentehop

Direktør Carsten Valgreen fra analysefirmaet Benderlye Economics er dog en af dem, som venter, at renten får et skub opad.

»Men kun ganske lidt. I dag ligger renten hos Federal Reserve i et bånd mellem 0,0 og 0,25 procent, og vi venter, at Federal Reserve vil låse renten fast på 0,25 procent. Det vil i praksis svare til en mindre rentestigning på 0,1 til 0,15 procent point,« siger Carsten Valgreen.

Global cheføkonom Erik Nielsen fra Unicredit i London tror derimod ikke, at renten bliver sat op i denne omgang.

»Vi tror, de venter, men vi er ikke sikre,« siger Erik Nielsen.

BM

Han kalder det for »et godt spørgsmål,« om en eventuel renteforhøjelse vil skabe uro og store udsving på de finansielle markeder.

»Det er svært at svare på. Men vi venter én rentestigning inden årets udgang og tror, at renten kommer op på 1,2 procent ved udgangen af 2016,« siger Erik Nielsen.

2. Vent og se

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank tror også, at Federal Reserve vil se tiden an og først slår til senere.

»Det er et meget åbent spørgsmål, om det bliver nu eller først senere. Men sandsynligvis vil Federal Reserve vente og så ellers forberede markedet ekstra godt på, at det snart er alvor,« siger Jacob Graven.

US-ECONOMY-BANK-RATE-MINUTES-FILES

Det er især den seneste tids uro på de finansielle markeder, den stærke dollar og den fortsat ret svage inflation, som får en del til at tro, at Federal Reserve næppe sætter renten op nu.

Renten på to-årige amerikanske statsobligationer, som er yderst følsomme over for ændringer i Fed-renten, er de seneste dage steget til tæt ved 0,75 procent, hvilket er det højeste niveau i fire år. De korte renter ligger dermed pænt højere end de 0,41 procent, de var nede på i midten af januar i år, da de nåede bunden. Så den korte rente i USA sender nu det signal, at renten hos Federal Reserve er på vej op og vil stige inden alt for længe.

3. Vigtigt ordvalg

Eftersom der er tale om den første rentestigning i næsten ti år, vil der blive holdt ekstra godt øje med det ordvalg, som Janet Yellen vælger at bruge i forbindelse med, at renten sættes op. For det kan blive afgørende for, hvornår hun næste gang signalerer et rentehop.

MARKETS-STOCKS/USA

USA har lempet sin pengepolitik som aldrig før, siden finansbanken Lehman Brothers krakkede i september 2008.

Det er sket ved først at sænke renten på dramatisk vis fra 5,25 procent, før finanskrisen brød ud, til nu tæt ved nul procent. Men siden også ved over tre omgange at købe gigantiske mængder af både stats-og real­kreditobligationer op i markedet. Det har haft betydelige konsekvenser for hele verdensøkonomien, hvor renterne er raslet ned. Nu er den modsatte bevægelse så småt ved at blive sat i gang.

ECONOMY CHINA

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen