Berlingske Business

Vi rørte ikke SP-pengene i juni

Vi rørte ikke SP-pengene i juni - 1
”Dagens tal har været ventet med stor spænding, da det reelt er de første tal, vi får for forbruget efter påbegyndelsen af udbetalingerne af danskerne SP-opsparing i begyndelsen af juni måned. Dagens tal må derfor siges at være skuffende,” siger økonom i Danske Bank Tore Damgaard Stramer. Foto:

SP-pengene og større disponible indkomster kan stadig ikke ses i danskernes lyst til at købe ind. Nye tal for detailsalget for Danmarks Statistik skuffer.

Pungen ligger stadig dybt i lommen hos danskerne. Fra maj til juni faldt detailsalget med 0,7 procent.

Det er tredje måned i træk, at salget dykker.

Lidt mere tøj blev der dog rakt over disken i de danske butikker. Som den eneste gruppe steg varegruppen beklædning med 1,7 procent. Først og fremmest på grund af sommerens udsalg.

Skuffende tal
Det fremgår af helt nye tal fra Danmarks Statistik. Opgørelsen vækker tydelig skuffelse hos økonomerne.

”Dagens tal har været ventet med stor spænding, da det reelt er de første tal, vi får for forbruget efter påbegyndelsen af udbetalingerne af danskerne SP-opsparing i begyndelsen af juni måned. Dagens tal må derfor siges at være skuffende,” siger økonom i Danske Bank Tore Damgaard Stramer.

”Dertil kommer, at danskerne disponible indkomst udvikler sig endog meget positivt i år og næste år, takket være store lønstigninger og skattelettelser. Vi må desværre sande, at den øgede frygt for arbejdsløshed fortsat holder forbruget i jerngreb”, siger Tore Damgaard Stramer.

Kan sætte sine spor
Hos Sydbank er begejstringen ligeledes til at overse. Men Sydbank understreger, at det er for tidligt at konkludere, at initiativet med SP-pengene ender som en fiasko.

”Omvendt kommer vi ikke udenom, at det er bekymrende, at vi endnu ikke har set forbrugerne tage lidt forskud på glæderne fra udbetalingen af SP-midlerne,” siger chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig.

”Det øger risikoen for, at det private forbrug ikke er i stand til at holde hånden under dansk økonomi over de kommende kvartaler. Med andre ord kan recessionen i værste fald trække sine spor ind i 2. halvår af 2009 til endnu større skade for beskæftigelsen,” siger Christian Hilligsøe Heining.

Effekterne kommer
Chefanalytiker i Nordea Anders Matzen bevarer optimismen.

”Trods den lidt tøvende udvikling i detailsalget for juni venter vi fortsat en fremgang i det private forbrug gennem 2. halvdel af i år,” siger Anders Matzen.

”Udbetalingen af midler fra SP-ordningen fandt reelt set først sted i sidste halvdel af måneden, og vi vil formentlig først begynde at kunne se effekten af SP-udbetalingen over de kommende måneder,” siger Anders Matzen.

Mens Sydbank påpeger, at detailsalget kun udgør 40 procent af det samlede privatforbrug. Slaget er således ikke eneste målepunkt for, hvordan det går med danskernes forbrug.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen