Berlingske Business

»Vi har alle forudsætninger for at blive verdensmestre i deleøkonomi«

23BUSClaus-Skytte2-143512.jpg
Iværksætteren Claus Skytte er aktuel med en ny bog, hvor han for tredje gang tager livtag med et af vor tids mest hypede fænomener: Deleøkonomien. Foto: Sara Gangsted

Deleøkonomien er ikke bare Airbnb-lejligheder og Uber-biler. Det er en ideologi, der vil skylle ind over de vestlige økonomier, og Danmark bør gå forrest med at udvikle nye løsninger, siger forfatter til ny bog om fænomenet.

For ikke så længe siden skulle Claus Skyttes svigerfar transporteres til sygehuset i Svendborg. Det blev det offentliges lod at sikre transporten til og fra sygehuset, og det foregik nogenlunde således: Fra Odense sendte man en vogn de godt 32 kilometer mod syd til Falsled ved Faaborg for at samle svigerfaderen op for så at køre de sidste 35,6 kilometer til Svendborg Sygehus.

23BUSBUSINESS-123802.jpg

Senere samme dag blev den rute så kopieret den modsatte vej hjem. Det vides ikke, hvad hele øvelsen har kostet, men med mandskabstimer, bil og benzin kunne et konservativt gæt lyde på et par tusinde kroner.

»Og tænk dig, hvis man havde haft en platform, der kunne have aktiveret bilister, der skulle fra Falsled til Svendborg samme formiddag, og som kunne have taget min svigerfar med kvit og frit. Hvor mange af den slags ture kører det offentlige hver dag året rundt?«

Claus Skyttes spørgsmål ekkoer lidt i kontoret på Linnésgade i Indre København. Anledningen for mødet er hans nye bog, »Den nye andelsbevægelse«, hvor han for tredje gang tager livtag med et af vor tids mest hypede fænomener: Deleøkonomien.

HOTELS-FRANCE/AIRBNB

Mens Claus Skyttes første to bøger handlede om henholdvis forbrugeren og teknologien, tager den nye bog udgangspunkt i selve bevægelsen og de muligheder, der ligger i deleøkonomien.

»Vi har to ressourcer i Danmark. Den jord, der er under sålerne, og så den jord, vi har mellem ørerne. Hvis vi bruger det sidste, har vi alle forudsætninger for at skabe en ny andelsbevægelse,« indleder Claus Skytte snakken om sin nye bog.

Forfatteren, der de seneste ti år har ernæret sig som iværksætter og står bag flere deleøkonomiske forretninger, mener, at vi her i landet har flere gode forudsætninger på plads for at blive verdens bedste til at skabe deleøkonomiske platforme.

10BUSLegomand-4-144623.jpg

En ny andelsbevægelse

Danskerne har nemlig mere eller mindre ubevidst dyrket fænomenet længe før, Airbnb og Uber meldte deres ankomst.

»Vi har hele tiden delt vores skat, vores skoler, veje og sygehuse, og vi har et samfund, hvor man har stor tillid til hinanden, ligesom vi dyrker de nære fællesskaber i det, vi populært kalder for foreningsdanmark. Tillid og fællesskaber er to af de vigtigste komponenter for at udvikle en deleøkonomi,« konstaterer Claus Skytte.

Og så er vi tilbage ved det med andels­bevægelsen. Det er ifølge Claus Skytte »et af de smukkeste ord«, vi har i Danmark. Det lugter lidt af både sentimentalitet og fremdrift på en gang.

Forsikringsovervågning vækker skarp kritik Påsketrafik: Forve

For mens vores forfædre for hundrede år tilbage brugte andelsmodellen til at sikre, at mejerier, landbrug og gartnerier blev på lokale hænder, bør mindre samfund i dag samle sig om udviklingen af nye digitale platforme, der kan fremme deleøkonomien og sikre en fremtid for selv de mest isolerede og befolkningsfattige områder i landet.

Senest har Claus Skytte selv været involveret i et projekt på Langeland, hvor man har samlet en lang række af øens borgere i et projekt, hvor landmænd fra øen er gået sammen med borgerne i et forsøg, hvor nye producenter vil få adgang til jorden, og hvor ambitionen er at sikre en bæredygtig fødevareproduktion, lokale handelsaftaler og nye fødevarefællesskaber.

»Ambitionen er at skabe arbejdspladser i de her andelsselskaber, som i starten vil fungere som socialøkonomiske virksomheder med plads til dem, der har sværest ved at finde job i dag,« siger Claus Skytte.

Spørger man Claus Skytte, er der nærmest ingen grænser for, hvad der i fremtiden kan blive delt af forbrugere. Biler og bolig er blevet de første ejendele, vi har delt med hinanden, men forfatteren forventer, at tøj, køkkener, køleskabe og kontorer vil følge i de kommende år.

»I takt med at teknologien bliver mere udviklet, vil mulighederne være uendelige,« mener Claus Skytte.

JAPAN-BUSINESS/

Det er dog afgørende, at det er borgerne selv, der går forrest med at udvikle de platforme, der senere hen kan blive eksporteret til udlandet, mener Claus Skytte.

»Det må for alt i verden ikke blive det offentlige, der går i gang med det her. Så går det bare galt,« griner han, inden tonen bliver mere alvorlig:

»Vi har alle forudsætninger for at blive verdensmestre i deleøkonomi. Det er bare med at komme i gang.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen