Berlingske Business

»Vækstpakke kan måske give 50 job«

Regeringen fremlægger ny vækstinitiativer
Foto:

Det er slået op, som om det er et afgørende vendepunkt for dansk økonomi, der nu står foran en spurt mod bedre tider. Men regeringens nye vækstpakke komme næppe til at betyde noget videre. Den er dog et lille skridt i en rigtig retning.

Regeringens nye vækstpakke, der blandt andet letter en række afgifter, kommer næppe til at betyde det store for dansk økonomi. Et af de største tiltag er således sænkninger af afgifter for 200 millioner kroner. Men det svarer kun til 0,2 procent af de samlede afgifter herhjemme, der løber op i 100 milliarder kroner om året.

Set i forhold til de samlede moms- og punktafgifter, der er på tæt ved 300 milliarder kroner, er lettelsen helt nede på 0,06 procent, og samlet vil dette tiltag derfor kun lette de danske afgifter målt i forhold til bruttonationalproduktet (BNP) med mikroskopiske 0,01 procent.

»Det er et lille skridt i en rigtig retning, men det er ikke noget, som betyder noget særligt for dansk økonomi,« lyder det fra Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker i Nordea.

Tine Roed, der er direktør i DI, glæder sig over, at det bliver mere attraktivt for store familievirksomheder at overdrage dele af virksomheden til en fond med en såkaldt succession. Hvis regeringens vækstplan bliver til virkelighed, skal der fremover betales 15 procent i skat af selskabets værdi, hvis det overdrages til en fond. Det er betydeligt mindre end de 42 procent, der skal betales i dag.

»Men når det er sagt, så er der stadig brug for at gennemføre reformer, som øger udbuddet af arbejdskraft og sænker skatter og afgifter på erhvervslivet. Det er helt nødvendigt, hvis der skal skabes mere vækst og flere job herhjemme,« siger Tine Roed.

Beskedne 50 job. Det er, hvad cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos anslår, at sænkningen af afgifter for 200 millioner kroner vil kaste af sig.

»Så det er et meget beskedent udspil. Problemerne med de høje danske afgifter herhjemme er så stort, at de fleste havde håbet på, at der var gjort bare lidt mere. Dette her er noget småtteri, som kun får ganske lille betydning. Det kan måske give 50 nye job,« siger Mads Lundby Hansen.

Han henviser endda til beregninger fra Skatteministeriet, som peger i retning af, at en sænkning af afgifterne på 200 millioner kroner kun vil skabe omkring 50 ekstra job.

Vækstpakken er ellers slået stort op af både finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Det her skal ses i sammenhæng med vores 2020 plan, som skal få 150.000 flere i private beskæftigelse. Det her styrker virksomheder, og får dem til at lægge flere arbejdspladser her i Danmark,« siger Bjarne Corydon.

Han tilføjer sammen med de øvrige ministre, at regeringen bruger »et stort millionbeløb« på at gøre livet lettere for virksomhederne, og at der er mere på vej. De fire ministre slår også fast, at det hele er fuldt finansieret, og hentes fra forskellige puljer og råderum, som allerede findes.

»Så der kommer ikke nye afgifter for at skaffe penge til dette. Der er tale om en nettolempelse,« forsikrede de fire ministre, da udspillet blev præsenteret ganske kort onsdag i Finansministeriet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen