Berlingske Business

Vækstkrisen koster: I gennemsnit er hver dansker blevet 5.600 kr. fattigere på et årti

vækst
»På nuværende tidspunkt ligger det offentlige forbrug over niveauet fra før finanskrisen, men det private forbrug ligger under målt pr. indbygger,« siger Steen Bocian. Foto:

Frem mod 2025 kan vi trods reformer se frem til en årlig vækst pr. indbygger, som ligger væsentligt under det historiske gennemsnit. Ministeren skal i samråd om fremtidige reformer.

Vækstkrisen har fat i dansk økonomi, og det er dyrt for danskerne. Målt på landets samlede produktion i form af BNP er hver dansker i gennemsnit blevet 5.600 kr. fattigere i de seneste ti år.

Derved har vi klaret os dårligere end gennemsnittet for alle EU-landene og en række af de nabolande, vi normalt sammenligner os med.

Blandt EU-landene er det kun Finland, Italien, Cypern og Grækenland, som i nævnte rækkefølge har klaret sig dårligere end os. Det viser beregninger, som Dansk Erhverv har lavet for Berlingske Business.

Peter Gloggengiehser Knudsen

I tallene kan man se, at den danske økonomi er en af dem, som er blevet hårdest ramt af finanskrisen og efterfølgende vækstkrisen.

Beregningerne er foretaget på baggrund af de nye og opjusterede tal for BNP fra Danmarks Statistik, som kom sidste efterår. De sætter hele spørgsmålet om flere reformer af den danske økonomi i et nyt lys.

Vendes blikket frem mod 2025, ser det nemlig også relativt svagt ud. Uden yderligere reformer vil vi kunne se frem til en vækst på 1,1 pct. om året i gennemsnit pr. indbygger. Det skal holdes op imod, at vi i perioden 1980-2015 har haft en gennemsnitlig vækst på 1,44 pct. om året pr. indbygger.

Søges: Fremdrift i økonomien

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian fremhæver, at tallene ikke er udtryk for, at den danske økonomi er i krise i traditionel forstand. Men han mener, at reformarbejdet skal fortsætte.

»Vi har en ganske sund økonomi på en række områder, men vi har bare ikke skabt ret meget fremdrift i økonomien,« siger Steen Bocian.

netcompany

Cheføkonomen mener, at det i høj grad handler om nyt fokus i den økonomiske politik.

»Vi har gennem en periode set meget på, om der var overskud på betalingsbalancen, og om statsfinanserne er holdbare. Det er vigtigt, at de balancer er i orden, men det er også afgørende at se på, hvor meget velstand vi får skabt pr. indbygger. Det er afgørende for, hvor meget forbrug vi kan have både i den offentlige sektor og den private,« siger han.

»På nuværende tidspunkt ligger det offentlige forbrug over niveauet fra før finanskrisen, men det private forbrug ligger under målt pr. indbygger,« siger Steen Bocian.

Politisk kommer spørgsmålet om nye reformer af den danske økonomi på dagsordenen tirsdag, når beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) af Socialdemokraterne er kaldt i et åbent samråd. Det er arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S), der har fået ministeren i samråd.

23BUS114923231-183928.jpg

Leif Lahn Jensen vil ikke afvise nye reformer, men de skal ikke sigte mod at få danskerne til at arbejde mere. Der er brug for mere uddannelse i stedet for, mener Leif Lahn Jensen.

»Vi vil have at vide, hvad det er regeringen vil med reformer fremover. Der er efterhånden en del økonomer, som har sagt, at når det gælder reformer, som skal øge arbejdsudbuddet, så har vi været der. Der er ikke mere at hente der. Nu mener vi, at vi skal satse på opkvalificering af arbejdskraften,« siger Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører.

Billede

Mangel på arbejdskraft

Cheføkonomen i den liberale tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen, er enig i behovet for opkvalificering, men han mener ikke, at det aflyser behovet for andre reformer.

»Allerede i 2018 er der risiko for udpræget mangel på arbejdskraft. Både Nationalbanken og Økonomiministeriet vurderer, at ledigheden kommer ned på det strukturelle niveau i løbet af næste år. Håndteringen af risikoen for manglen på arbejdskraft kan ske ved at øge arbejdsudbuddet. Der er gennemregnede forslag, der kan øge beskæftigelsen, hvoraf en del kan få effekt til næste år. Det drejer sig for eksempel om reformer af efterløn, dagpenge, kontanthjælp og skat,« siger CEPOS-chef­økonom Mads Lundby Hansen.

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen