Berlingske Business

Unge arbejdsløse er den største trussel

Unge arbejdsløse er den største trussel - 1
Arbejdsløsheden blandt nyuddannede akademikere er en trussel mod velfærden, advarer arbejsmarkedsforsker. Foto:

Flere højtuddannede stiller sig i arbejdsløshedskøen. Særligt går det ud over de nyuddannede, og det kan have store konsekvenser for vores velfærd, advarer arbejdsmarkedsekspert.

Arbejdsløshedskurven er ved at flade ud. Selv om køen af arbejdsløse stadig bliver længere, gør den det i mindre grad end tidligere.

En af de grupper, der i særlig grad oplever en lukket dør til arbejdsmarkedet i øjeblikket, er de højtuddannede og særligt de nyuddannede af slagsen, skriver Berlingske Tidende i dag. Det er ifølge arbejdsmarkedsprofessor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet krisens ubetinget største problem.

”Det er meget alvorligt, for det er de nyuddannede, den nye generation skal leve af de næste årtier, og derfor er det livsvigtigt, at de kommer ind og får noget erhvervserfaring og bider sig fast”, siger han.

Sker det ikke, vil det betyde et yderligere fald i arbejdsstyrken, og det kan det betyde forringelser i Danmarks velfærd.

”Der er en enorm afgang af ældre. Dem, der blev født i fyrrene, går på pension inden for kort tid. Det er en massiv afvandring, og får vi ikke de unge ind, mindsker det vores mulighed for produktion og velfærd. Og så vil vi virkelig blive ramt på pengepungen”, siger Flemmings Ibsen.

Flere offentlige investeringer
Som situationen er i øjeblikket, er de unge og nyuddannede ramt på to fronter. Ikke nok med, at dem, der lige er blevet uddannede, ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet. De unge, der trods alt er blevet ansat, vil også være dem, der typisk frasorteres først pga. deres manglende erfaring, siger Flemming Ibsen.

De vigtigste for gruppen af unge nyuddannede er, at de ikke ender i en langvarig ledighed.

”Frem for alt gælder det, at det ikke bliver en langvarig ledighed, for så har vi erfaring med, at der er nogle, der ikke kommer med, når toget kører igen på et tidspunkt. Står der på dit cv, at du har været ledig i halvandet til to år, så begynder arbejdsgiverne at tage de helt friske nyuddannede, og så kan nogle forsvinde helt ud af arbejdsmarkedet”, siger Flemming Ibsen.

Han mener, at regeringen bør foretage flere offentlige investeringer, hvis Danmark ikke skal ende med en tabt generation af højtuddannede arbejdsløse.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen