Berlingske Business

Ugens op- og nedture: Vi har egentlig lidt ondt af Erik Damgaard

op og ned

Opture

I første omgang kom ministrene til kort

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSRB-PLUS-Schultz-skal-b.jpg
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017

Det er altid spændendende, når en kølig businesshjerne møder virkeligheden. Og ikke mindre når den møder en politisk virkelighed.

Det har den danske medicinaldirektør Kåre Schultz erfaret på den hårde måde i denne uge.

For hvis Kåre Schultz havde tænkt, at det var udfordrende at være direktør i Novo Nordisk og Lundbeck, er det for intet at regne med udfordringerne på jobbet i israelske Teva.

Kåre Schultz skal matche rasende ansatte og ikke mindre rasende ministre med den notorisk temperamentsfulde israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i spidsen, fordi han vil rationalisere og fyre stort.

Foreløbigt står Kåre Schultz fast og bøjer sig ikke for presset. Det må være sin sag. Og det er nok en sag, som ikke er slut endnu, men som vil udvikle sig ind i det nye år.

Så Kåre Schultz fremstår som en slags vinder. Men den endelige konklusion om placeringen som vinder eller taber kan vi først drage senere.

19BUSteva-165540.jpg

Transportbossen med guldbukserne

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSFREIGHT-DSV-135530.jpg
(Foto: STAFF/Scanpix 2016)

Nu skal alt ikke gøres op i penge. Men de er nu meget gode at have.

Og apropos, så går jeg stadig spændt rundt og venter på, hvor stor – eller forventeligt lille – min juniorårsbonus bliver her på Gossip-redaktionen. Hvis seniorredaktør Hansen da levner noget overhovedet til sin tro væbner?

Helt anderledes er det ude i det rigtige erhvervsliv. Her forstår nogle topchefer at belønne deres medarbejdere.

Tag bare i transportkæmpen DSV, hvor direktør Jens Bjørn Andersen i den grad leverer – både til aktionærerne og de ansatte.

For DSV kom ud af 2017 som topscorer på aktiekursen blandt børsens eliteselskaber. Selskabet slår alle andre på kursudviklingen, og det forgylder ikke bare aktionærerne, men også medarbejderne. For et stærkt aktieprogram sender potentielt millioner til både ledelsen og til tusinder af ansatte.

Se, det er et rigtigt og fair aktieprogram. Hvor ikke alene ledelsen forgyldes, når det går godt.

Lyset er tændt over Nordjyllands stolthed

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSLasse-Nyby-133258.jpg
Lasse Nyby, direktør Spar Nord

Glem diskussionen om, hvorvidt tingene står stille i Nordjylland. For tager vi finans­koncernen Spar Nord som eksempel, står det hurtigt klart, at der rykkes godt igennem i det nordjyske.

Ugens besked om, at Spar Nord, personificeret af direktør Lasse Nyby, nu er et såkaldt SIFI-pengeinstitut – og derfor regnes som en dansk storbank, der ikke kan få lov til at gå ned under en eventuel krise – viser, hvor langt Nyby og Co. er kommet med deres finanskoncern.

Hvor Spar Nord for år tilbage ikke for alvor blev regnet for meget i finansverdenen – i hvert fald uden for Nordjylland – så skal banken nu regnes blandt de øvrige storbanker. Det er foregået lidt i ly af de store banker, der ofte løber med opmærksomheden. Og det er sket ved langsigtet solidt arbejde, hvor man er vokset markant og samtidig har tjent penge i en tid, som ellers var svær.

For Spar Nord betyder SIFI-betegnelsen noget for selvopfattelsen, Men det betyder også lettere adgang til lån og nye store kunder, så det var en dejlig julegave til banken.

18BUSPix1-Mikael-Goldschmid.jpg

Nedture

Goldschmidt i kulørt opgør

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSMikael-Goldschmidt-133.jpg

Egentlig troede gossipperne, at det var mere stil over en af landets førende ejendomsbesiddere Mikael Goldschmidt, som har været – og vel stadig er – gerådet ud i kulørt slagsmål med en genstridig lejer, Mads Buhl. Beskyldningerne er voldsomme fra begge sider.

Stridens kerne er en 362 kvadratmeter stor lejlighed i Trekronergaarden i det attraktive kvarter over for Kastellet i København.

Indrømmet: Ret skal være ret. Er der uenighed, jamen, så har vi domstolene som en sidste instans til at afgøre, hvad der er gældende lov her i landet. Foreløbig har Mikael Gold­schmidt lidt et klart nederlag i Østre Landsret. Det fik ham til – i vrede må man tro – at stille spørgsmål til afgørelsen med disse ord: »Jeg holder fast i bordkanten, når jeg læser landsrettens dom.«

Nu forsøger han at få sagen løftet op i Højesteret. Sagen har næppe principiel karakter. Mikael Goldschmidt hører til blandt Danmarks rigeste med en anslået formue på 2,8 milliarder kr.

Er Thorbjörn i vildrede om ny topchef?

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSTHORBJ-RN-MAGNUSSON-13.jpg

Formanden i forsikringsselskabet Topdanmark, svenske Thorbjörn Magnusson, er på jagt efter en ny topchef. Men det trækker ud, og mens overvejelserne foregår i bestyrelseslokalet, er finanschef Lars Thykier nu pludselig skubbet frem som midlertidig chef for Topdanmark. Den tidligere chef Christian Sagild meldte sin afgang den 4. oktober.

Som bekendt gransker gossipperne altid nyhederne en ekstra gang for at finde huller i osten. For hvad er det egentlig, der sker i Topdanmark? Selskabet er kontrolleret af den finske finanskoncern Sampo, der ejer 47 procent – og det er herfra, Thorbjörn Magnusson kommer. I realiteten er Top­danmark således i dag »blot« et datterselskab.

Thorbjörn & Co. har givetvis en større plan med Topdanmark, måske en fusion med Sampos eget forsikringsselskab, IF, måske noget helt andet. Så hvad er det i grunden for et job, den nye topchef i Topdanmark går ind til – er jobindholdet i CEO-opslaget så diffust, at det holder kandidaterne tilbage?

DSV melder om stor succes med opkøb af konkurrent

Raket eller fuser for Erik Damgaard

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSErik-Damgaard-142151.jpg

Egentlig har gossipperne lidt ondt af Erik Damgaard, IT-nørden, der har været så grueligt meget igennem.

Først IT-nørd i en kælder i Bagsværd tilbage i 1980erne, så pludselig milliardær og ombejlet, kulørt kendis, og så igen økonomisk klædt af til skindet. Det er en karruseltur ud over det sædvanlige. Forhåbentlig har det været sjovt.

Nu prøver Erik Damgaard igen. IT-selskabet NPinvestor.dk er annonceret som den næste børsraket på fondsbørsen – den lille børs Nasdaq First North. Men ak og ve. Første gang, børsintroduktionen blev udsat, skyldtes det tekniske problemer. Anden gang skyldtes det juletravlhed og tredje gang – ja, det skulle efter sigende være 15. januar, hvor deadline for tegningsperioden udløber.

Onde tunger vil vide, at efterspørgslen efter aktierne ganske enkelt ikke er til stede, og at hovedpersonen, Erik Damgaard, ikke gider lytte på gode råd og vejledninger om børsnoteringen. Så er Damgaards nye selskab en børsraket eller en børsfuser?

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen