Berlingske Business

Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Gossip
Foto:

Her får du et overblik over ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

Novo-chef bygger fyrtårne

Artiklen fortsætter under billedet
31BUSgossip-Kasim-Kutay-125.jpg
Novo Fondens nye direktør, Kasim Kutay

Novo-pengetanken Novo A/S er ved at tælle 8,7 mia. kr. op fra kassebeholdningen, som skal lægges på bordet for en 20 pct. stor ejerandel i det engelske Convatec-­selskab. Det er den nye Novo A/S-direktør Kasim Kutays første store »fyrtårns­investering«, som han kalder det. Han ser gerne en to-tre stykker yderligere af samme kaliber. Kutay kom til i Novo A/S i 2016 efter en tumultarisk periode for pengetanken med fyringen af den tidl. direktør Eivind Kolding.

Investeringen i Convatec giver samtidig Kasim Kutay en bestyrelsespost i selskabet, ligesom han for nylig fik en bestyrelsespost i medicinalkoncernen Novo Nordisk.

Novo A/S er landets største pengetank, bl.a. med en 27 pct. stor ejerandel i Novo Nordisk. Fra Novo Nordisk og andre ejerandele strømmer der så mange milliarder ind i holdingselskabet Novo A/S, at Kasim Kutay givetvis er en ombejlet herre i life science-verdenen. De næste Novo A/S-fyrtårne skulle helst placeres i USA.

Kutay er britisk statsborger og har boet i England i mange år, men er nu på vej til at flytte familie og habengut til Danmark.

Novo Nordisk

Nye skostørrelser hos Ecco i Bredebro

Artiklen fortsætter under billedet
31BUSgossip---Borgholm-1330.jpg
Steen Borgholm, Ecco. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014)

Indrømmet, gossipperne er ofte bløde i knæene over for nye navne i business-­Danmark. Således også overfor Eccos nye førstemand, Steen Borgholm.

Han overtager førstedirektørposten i Bredebro, hvor Ecco hører hjemme, efter Dieter Kasprzak, svigersønnen, som kom ind i Ecco for nu mange årtier siden, da han giftede sig med arvtageren Hanni Toosbuy Kasprzak og fik det halve kongerige. Skovirksomheden har prøvet konstellationen med en udefrakommende direktør under Dieter Kasprzak i flere variationer, men ikke uden problemer. Nu skabes der så rene linjer. Steen Borgholm får ikke bare uformelt titel af CEO, men også formelt. Det er nye tider i Ecco.

SteenBorgholm

Ecco kom ellers med det noget skuffende regnskab i denne uge, i hvert fald skuffende på toplinjen. Havde Ecco været en børsnoteret virksomhed, havde Ecco-aktien fået tæsk. Steen Borgholm har været viceadm. direktør, så ud fra omsætningstallene alene er der således ikke meget vinder over Steen Borgholm i denne uge. Nu får han så i stedet mulighed for at brillere i 2017.

Breaking fra Aarhus: Mere af det samme

Artiklen fortsætter under billedet
31BUSgossip-Jens-Bjerg-Soer.jpg
Jens Bjerg Sørensen

På Chr. Filtenborgs Plads 1 i Aarhus går der en mand i førerbunkeren hos et stort børsnoteret selskab, som – noget uden for offentlighedens åsyn – stille og roligt har banket en succesrig virksomhed op, som omsætter for 14,5 mia. kr. med en børsværdi på 16 mia. kr. Altså efter danske forhold en ganske stor biks.

BM-ERHVERV-SCHOUW OG CO., ÅRHUS

Virksomheden hedder Schouw & Co, og manden, der styrer forretningen og i øvrigt har gjort det i mange år, hedder Jens Bjerg Sørensen. I en snæver vending kunne man kalde ham den jyske industri­konge. Meget kendt i inderkredsen i erhvervslivet og selvfølgelig hos gossippperne, men ikke så meget uden for de snævre business-cirkler. Bjerg Sørensen bestyrer noget så umoderne som et konglomrat. Det er ellers ikke noget, de kan lide på børsen, men Schouw & Co.-topchefen har ikke desto mindre evnet at vise imponerende kursstigninger over de senere år.

Selvfølgelig har Jens Bjerg Sørensen en magisk formel. Som han tørt konstaterer det i årsrapporten om, hvad man kan forvente af Schouw & Co. i fremtiden: »Mere af det samme.«

Ugens nedture

Begmand til de kloge professorer

Artiklen fortsætter under billedet
31BUSgossip-Flemming-Besenb.jpg
VL-Døgn på Hotel Marriott. Prefessor, Chairman, Carlsberg Foundation, Flemming Besenbacher

Man kan være nok så klog, men svindel kan man ikke gardere sig imod.

Det ved de nu i Videnskaberns Selskab, som er en slags forening for professorer, og i Carlsbergfondet, hvor magten i bryggeriet Carlsberg ultimativt ligger parkeret.

For en medarbejder, som har arbejdet begge steder, har angiveligt svindlet for omkring ti mio. kr., og det efterlader forening og Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, med røde kinder – af raseri.

Svindlen har angiveligt kunnet lade sig gøre, fordi den pågældende medarbejder har udnyttet at arbejde to steder på én gang og har dobbeltfaktureret regninger – og på den måde altså skal have hevet ca. ti mio. kr. ud til eget forbrug.

Cees't Hart, koncernchef i Carlsberg

Videnskabernes Selskab oplyser, at medarbejderen har erkendt svindlen. Det vil vedkommendes advokat dog ikke bekræfte.

Tilbage står, at uanset hvor klog man er, har svindlere med kriminelle hensigter det med at finde veje til at hive penge uretmæssigt til sig.

Nu må Pål Thore ryge og rejse

Artiklen fortsætter under billedet
31BUSgossip-Paal-Thore-Kros.jpg
Pål Thore Krosby, topchef (CEO) hos Aller Media.

15 år er lang tid som topchef i en stor medievirksomhed.

Alligevel var det lidt af en overraskelse, at Aller Medias topchef, Pål Thore Krosby, torsdag meddelte, at han nu forlader den store familieejede mediekoncern.

Pål Thore Krosby var jo kommet helskindet ud på den anden side efter Se og Hør-skandalen, hvor der ellers røg pile i mange retninger. Men han gik fri, og samtidig må man sige, at norske Pål har stået i spidsen for en total forvandling af det gamle Aller-mediehus. Forklaringen på hans farvel er »uenighed om strategien«, og det handler åbenbart om, at ejerne har ønsket af flytte koncernens satsning på rejsebureau fra medie-delen – Pål Thore Krosbys pastorat – og til Aller Holdning.

På den måde må man sige, at Pål Thore Krosby står tilbage som en af denne uges tabere. Men mon ikke han får sig en fornuftig aftrædelsespakke. 15 år i spidsen og en del år med meget fornuftige resultater skal nok blive belønnet, selv om Aller-familien traditionelt er bedst til at forgylde sig selv.

Uber and Out

Artiklen fortsætter under billedet
31BUSgossip-Kristian-Agerbo.jpg
ÔøΩber talsperson i Danmark, Kristian Agerbo, fortÔøΩller ved et pressemÔøΩde d. 28. marts 2017 at Uber lukker i Danmark.

Så gik den ikke længere for Uber i Danmark. Det meddelte Ubers danske talsmand og frontfigur, Kristian Agerbo, på et pressemøde, som blev intenst dækket af den samlede danske verdenspresse forleden.

Uber føler sig presset ud af Danmark – men forlade Danmark gør selskabet trods alt ikke. Meget tyder på, at selskabet snart er klar med nye produkter, som ikke på samme måde kommer i karambolage med lovgivningen.

29BUS20170328-115435-4-1546.jpg

Det er altid skidt for konkurrencen, når et selskab forsvinder. Skidt er det også, at taxa-selskaberne nu kan genetablere et slags monopol. Samtidig ruller udenlandske taxa-­aktører ind over grænserne, og det er tvivlsomt, at fagforeninger, som klapper i hænderne over Ubers farvel, får noget at juble over, når mastodonterne går ind og presser pris, løn og vilkår.

Det ændrer bare ikke på, at Kristian Agerbo og Uber står tilbage som tabere – ligesom de tusinder af kunder, som mister en hurtig og billig måde at blive transporteret på.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen