Berlingske Business

Ugens op- og nedture: »Er Bolanders livline trukket for langt ud?«

.......................
Fotobyline fra venstre:  Henning Bagger, Niels Ahlmann Olesen, Sophia Juliane Lydolph, Mads Joakim Rimer Rasmussen ogJens Nørgaard Larsen

Erhvervsredaktør Peter Suppli Benson og erhvervskommentator Jens Chr. Hansen kårer ugens op- og nedture.

Ugens opture

Kapitalfonds-jävlar

Artiklen fortsætter under billedet
Vestas Generalforsamling
Foto : Henning Bagger

Ja, jeg ved jo ikke, om Vestas-bestyrelsesformand Bert Nordberg bruger skrå, som mange svenskere ellers har for vane. Men jeg kan næsten se billedet for mig: Svensk formand spytter i jorden og hvisler »kapitalfonds-jävlar« mellem tænderne, mens han har et bistert udtryk i ansigtet.

For kogt sammen var det cirka dét, som Vestas svenske formand udtrykte forleden, hvor han gik til frontalangreb mod kapitalfonde, som han mener er skidt for virksomheder og samfund.

Det er sjældent, vi hører så åben retorik fra en absolut topchef. Vi vidste godt, at Bert Nordberg ikke ligefrem var positiv over for fondene. Men vreden i hans angreb mod fonde generelt og ikke mindst svenske Cevian med Christer Gardell i spidsen var alligevel ekstraordinær.

På gossipredaktionen jublede vi. Til dels over budskabet, men først og fremmest, fordi det altid er befriende, når en toperhvervsmand taler i klart sprog.

Det sker sjældent, og det er i sig selv kvalificerende til en plads som en af ugens vindere.

Store armbevægelser – på den stille måde

Artiklen fortsætter under billedet
Niels Smedegaard - DFDS
Foto : Pressefoto

Man er ikke, hvad man siger, men hvad man gør.

Det udsagn vælger vi at godkende, når det gælder direktør Niels Smedegaard, som er øverste chef i rederiet DFDS.

For det er ikke, fordi Niels Smedegaard taler ofte eller særligt højt offentligt.

Men hvad gør det, hvis man har styr på både forretning og indtjening og derfor kan lade handlingerne »do the talking«?

Det blev senest eksemplificeret med DFDS’ køb af en stor tyrkisk rederikollega.

Med et greb i lommen på anseelige syv milliarder kroner viser Niels Smedegaard, at DFDS er vokset sig så stærk under hans ledelse, at man virkelig er i stand til at tage store spring fremad.

Købet i Tyrkiet er stort, og det betyder et indtog på et helt nyt – og potentielt – meget stort marked i Middelhavet. Det spændende bliver nu at se, om den danske model også virker i Tyrkiet.

Har Bjørn Kjos fundet sin gyldne vej ud?

Artiklen fortsætter under billedet
.....
Foto : Sophia Juliane Lydolph

På redaktionen har vi været lidt i tvivl om, hvorvidt Norwegian-storaktionær Bjørn Kjos egentlig skulle være vinder eller taber i denne uge.

For man kan se både positivt og negativt på det mulige salg af Norwegian.

Ejeren af British Airways har i hvert fald udtrykt tydelig lyst til at købe op, og det kan let blive et fantastisk ægteskab, hvis de to selskaber ryger ind under samme paraply.

For Bjørn Kjos vil det være en mulighed for at »cashe ind« på det hastigt voksende selskab, som han har skabt. Den mulige overtagelse kommer på et tidspunkt, hvor Norwegian er presset økonomisk. Dels af passagertal og dermed indtjeninger, som ikke har levet op til forventningerne, dels af udfordringer med store investeringer i fly, som skal betales i løbet af de næste år.

Det står bare ikke klart, om Bjørn Kjos egentligt helst selv ville finde løsningerne. Men foreløbig vælger vi at se det mulige køb som en attraktiv vej ud for Norwegian-aktionæren.

Ugens nedture

PFA-direktør taler med mange tunger

Artiklen fortsætter under billedet
.....
Foto : NIELS AHLMANN OLESEN

Det er og bliver ikke et kønt forløb op til TDCs snarlige afnotering. Der er nogle småaktionærer, der bliver kvast.

Nuvel, gossipperne er helt klar over, at man i den benhårde businessverden ikke får mange point for det kunstneriske indtryk. Men kunne I ikke have gjort det lidt bedre, lidt mere klart?

Der er sagt mange mærkelige ting af de involverede i TDC-sagen. Længst fremme i denne uigennemskuelige malstrøm står PFA-direktør Allan Polack – foreløbigt ikke med den største troværdighed.

Først ville køberkonsortiet afnotere (jvf. prospektet), så var det helt o.k. ikke at afnotere, hvis nogle småaktionærer fortsat havde lyst til at være med på rejsen. Og nu tyder alt på, at ja, TDC skal selvfølgelig afnoteres.

Det er ikke ligegyldigt, hvad Polack siger.

Pengene til TDC-købet stammer i vid udstrækning fra dine og mine penge i pensionshusene PFA, PKA og ATP. Det forpligter.

Er Bolanders livline trukket for langt ud?

Artiklen fortsætter under billedet
........
.... Foto : Mads Joakim Rimer Rasmussen

Det spidser til i Coop – med formandsvalget. I sidste uge sendte gossipperne den nuværende formand, Lasse Bolander, på ugens vinderliste, fordi de meget foreløbige 2017-tal pillet ud fra regnskabet syntes at være på Bolanders side. En ekstra livline til Bolander. Nu ryger selvsamme Bolander over på nedturslisten. Hvordan hænger det sammen? Blev gossipperne taget ved næsen? Njarh!

Hvad der umiddelbart så ud til at være markante forbedringer over hele linjen i 2017-regnskabet, tager sig anderledes ud, når man dykker ned i regnskabstallene med tilhørende noter. Man kan frygte, at denne livline har været trukket så langt ud, at den risikerer at springe.

Læg hertil, at Coop-toppen med Bolander i spidsen i første omgang ikke mente, at landsrådsmedlemmerne havde brug for at få det endelige regnskab tilsendt, inden det endelige regnskab skulle vedtages. Det er svært at forstå og vidner just ikke om overskud på ledelsesgangen i Albertslund. Vi får se, lørdag afgøres det, og hvem ved, måske er Lasse Bolander med i gossippernes opløb igen i næste uge.

Dennis, har du ikke også selv et ansvar?

Artiklen fortsætter under billedet
13BUSOp3-151818-002.jpg

Meget kan man sige om FOA-formanden, Dennis Kristensen, men kedelig og behagesyg er han ikke. Så ja, i det perspektiv kommer vi da til at savne ham, når han om kort tid forlader formandsstolen i FOA.

Dennis Kristensen har rockstjernestatus blandt sine egne, men betragtes af mange andre som et til tider vildfarent missil. Midt i den verserende og tilspidsede forhandlingssituation for de offentligt ansatte kaster han sig ud i en retorik, som får USAs præsident til at fremstå som en hyggeonkel.

»Han sætter en maskinpistol for panden af os og truer os med, at Christiansborg vil give os bøllebank, hvis vi ikke lægger os fladt ned på ryggen,« lyder den flammende kommentar til KL-direktør Kristian Wendelboe. KL-direktøren har ladet forstå, at det særlige danske aftalesystem er i fare, hvis Danmark nu kastes ud i en storkonflikt.

Som om Dennis Kristensen ikke forstår, at han pinedød også selv har et ansvar for, at den danske model overlever.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen