Berlingske Business

Ugens op- og nedture

.....
Her er ugens vindere- og tabere.

Ugens opture

Ukendt hustru i toppen af milliardbiks

Artiklen fortsætter under billedet
1

Danmark har fået en ny kvindelig bestyrelsesformand.

En kvinde, der som en af de fortsat relativt få kvinder har sat sig i formandsstolen for en af de store milliardkoncerner, som Danmark trods alt har relativt få af.

Vi taler om Lene Jensen. Ny formand for den sønderjyske milliardforretning Linak. De fleste vil nok tænke hvem?, for Lene Jensen har bestemt ingen stor bestyrelseskarriere, før hun nu sætter sig for bordenden i Linak.

Nu er Linak da også en helt særlig størrelse. For den boomende virksomhed er kontrolleret af familien Jensen med stifteren Bent Jensen i spidsen.

Og det er altså hans hustru, Lene Jensen, som nu overtager formandsposten.

Linak og Bent Jensen har gjort det fantastisk. Og at Lene Jensen nu sætter sig i formandsstolen, er en del af et generationsskifte, hvor familiens to døtre er i lære som bestyrelsesmedlemmer og hvor der samtidig skal hentes eksterne kræfter ind.

Så det er rettidig omhu. Og familien har styr på det.

Et varmt velkommen til blå Bjarne

Artiklen fortsætter under billedet
.....2
Foto : Søren Bidstrup

Kære Bjarne Corydon.

Fra dine kolleger her på Gossip-redaktionen skal lyde et varmt velkommen til branchen, når du nu om kort tid overtager chefredaktørposten på Dagbladet Børsen.

Vi ved godt, at I på Børsen ind i mellem skeler misundeligt til den store succes, som vi har skabt i Gossip Media Ltd.

I en medieverden præget af kamp om klikkene og kamp om papirkunderne har vi vist vejen ved helt at droppe alle de kedelige målinger og alene afgøre graden af vores succes på de ugentlige redaktionsmøder, hvor seniorchefredaktør Hansen og jeg slet ikke kan få armene ned.

Så vil du lære af de mest succesfulde, så er du altid velkommen til at komme på studieophold her i Pilestræde.Vi vil lære dig, at der er forskel på »blå« og »rød« i den virkelige verden. Og vi vil fortælle dig om, at er du selv i tvivl om retningen, er der altid læsere, som vi hjælpe dig tilbage på rette spor.

Fakta om en vinder – på lovede resultater

Artiklen fortsætter under billedet
3
Foto : Niels Ahlmann Olesen

Det er ikke tit, at vi på gossip-redaktionen falder på halen over løfter om fremtidig storhed. Kommende overskud. Og floromvundne ord om, hvor godt det går – ja faktisk, at det hele går meget bedre end håbet.

Nu tager vi chancen. Vi kårer simpelthen discountkæden Faktas chef, Stina Glavind, som en af ugens vindere, alene baseret på, hvad hun lover, og hvordan hun fortæller, at det går for den ellers så økonomisk blødende kæde.

Stina Glavind har overtaget ansvaret for en discountkæde, som er hårdt presset af konkurrenterne. Ja, faktisk har den ikke rigtigt vist sig at kunne konkurrere.

Det har kostet enorme underskud til ejerne i Coop, hvor topchef Peter Høgsted har sukket tungt nogle gange, når han har skullet fortælle om butikskæden.

Men nu går det bedre, lover Stina Glavind. Underskuddet bliver mindre. Ja, faktisk mindre end forudset.

I det hele taget går det rigtigt godt, lyder det.

Det holder vi dig op på, Stina Glavind. Velkommen på gossip.

Ugens nedture

Samuelsen surmuler

Artiklen fortsætter under billedet
24BUSNed1AndersSamuelsen-14.jpg
Anders Samuelsen. Foto: AFP

Egentlig glemte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vel blot et øjeblik, at han grundlæggende er for et effektivt EU, hvor der ikke går Melodi Grand Prix i den, men hvor der tages de bedste beslutninger til EUs fælles bedste.

Set i det lys har gossipperne svært ved at forstå Samuelsen, da han i denne uge, meget fornærmet, lod forstå, at de dumme svenskere var skyld i, at Danmark tabte kapløbet om at få det attraktive EU-agentur for lægemidler, EMA, til København. Far var ikke vred, far var skuffet. »Svenskerne svigter på rigtigt mange felter,« lød det således fra udenrigsministeren.

Samuelsen talte om et bedrøveligt resultat, fordi de nordiske lande ikke havde samarbejdet. Men hovsa, er det ikke det, vi er så trætte af i forbindelse med Melodi Grand Prix.

I et svagt øjeblik kunne man få den tanke, at EU-landene ganske enkelt har besluttet at lægge EMA-agenturet i Amsterdam – fordi det er det bedste sted. Så op med humøret hr. udenrigsminister.

Olien sluger Hallundbæks milliarder

Artiklen fortsætter under billedet
24BUSJoergen-Hallundbaek-16.jpg
Jørgen Hallundbæk. Foto: Jens Astrup

For nogle år siden kunne Jørgen Hallundbæk have børsnoteret sin virksomhed Welltech og skovlet et par milliarder kroner hjem til privatøkonomien i Græsted. Så faldt olieprisen, og dermed faldt også efterspørgslen efter og prisen på borerobotter til olieindustrien – alle planer om en børsnotering forduftede.

Nu kæmper Hallundbæk for at holde virksomheden flydende efter et par kriseår med underskud. Senest har Welltech måttet acceptere at betale 9,5 procent i rente i forbindelse med refinansiering af gælden. En rente på 9,5 på et obligationslån på to mia. kr. er i disse nulrentetider ekstremt højt. Risikoen er til at få øje på.

Ud over Hallundbæk-familien er også italienske Fiat og et hollandsk investeringsselskab med i ejerkredsen, mens PFA nu er ved at blive købt ud. I forbindelse med dette ejerskifte risikerer Jørgen Hallundbæk at få udvandet sin ejerandel til 47 procent. Welltech toppede i 2014 med en omsætning på 2,2 mia. kr. I 2016 var omsætningen reduceret til det halve.

Fine Wine blev til No Wine

Artiklen fortsætter under billedet
24BUSNed3ThomasClausen-1446.jpg
Thomas Clausen, Fine Wine Invest. Foto: Ida Marie Odgaard

Indrømmet, det er ikke ugens største nyhed. Men derimod igen-igen en påmindelse om, at der til stadighed findes lykkeriddere derude uden anden substans end et godt snakketøj. Og ikke mindst, at der også til stadighed er folk med penge på lommen, der falder for charme, selvtillid – og drømmen om dyre vine.

I denne uge læste jeg historien i dagbladet Børsen om det konkursramte investeringsselskab Fine Wine Invest med direktør Thomas Clausen i spidsen. Kuratorerne gik selvfølgelig straks på jagt efter aktiverne i sådan et bo. Og i et Fine Wine Invest-firma skulle man tro, at der lå nogle smækre flasker i en god kælder. Men nej, vinene findes ikke.

Thomas Clausen har angiveligt formået at kradse penge ind fra investorerne, men glemt at købe vinen. Nu er sagen overgivet til politiet. Da Børsen fanger Thomas Clausen på telefonen, er det ikke en forklaring, han er klar med, men derimod med spørgsmålet: »Hvor har du mit nummer fra?«

Foreløbig er der ikke overblik over, hvor mange millioner der er forsvundet i vineventyret Fine Wine Invest.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen