Berlingske Business

Ugens op- og nedture

gossip
(Byline: PR-foto, Henning Bagger, Henning Bagger, Chip Somodevilla, Ólafur Steinar, PR-foto)

Her får du et overblik over ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

Gavmild og selskabt milliardær

Artiklen fortsætter under billedet
27BUSWINNIE-LILJEBORG-15164.jpg
Winnie Liljeborg

Engang hed hun Winnie Enevoldsen og byggede sammen med sin mand Per ­Enevoldsen smykkevirksomheden Pandora op til en milliardvirksomhed. Siden er manden sat på porten, og navnet Enevoldsen udskiftet med det mere poetiske Liljeborg. Men smykkemilliarderne har ynglet, og Winnie Liljenborg er i dag god for næsten fem mia. kr. – værdier som hun i modsætning til rige medsøstre som Ecco-arvingen Hanni Toosbury og Mærsk-arvingen Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla selv i høj grad har været med til at skabe.

Læg dertil, at Winnie Liljeborg gavmildt deler ud af sin formue til projekter i Roskilde, hvor hun bor – bl.a. til Julemærkefonden, som i 2016 modtog sin største ­donation nogensinde, da hun købte en ejendom i Roskilde, som skal være julemærkehjem for socialt udsatte. Andre velgørende organisationer, som har nydt godt af Winnie Liljeborgs gavmildhed er f.eks. Mødrehjælpen.

Kvindelige iværksættere fylder stadig ikke ret meget blandt mændene. Winnie Liljeborg er en oplagt rollemodel.

28BUSChristian-Frigast-1539.jpg

Respekt for Danfoss-arvtager

Artiklen fortsætter under billedet
28BUSgossip-J-rgen-Mads-Cla.jpg

Jørgen Mads Clausen, som i en årrække stod i spidsen for familievirksomheden Danfoss, vil gerne være iværksætter. Og man må medgive manden, at han tør satse – og tabe – sine millioner på en stribe spændende projekter fra bølgeenergi, vandrensning til biotek. Jyllands-Posten har beregnet, at Jørgen Mads Clausen på ti år har tabt 271 mio. kr. på biotekselskabet MC2 Therapeutics, som forsøger at udvikle nye midler mod psoriasis,

Nu har selskabet brug for friske penge, og Jørgen Mads Clausen er sammen med Radiometer-rigmanden Johan Schrøder klar til at spytte i kassen igen for at finansiere dyre kliniske undersøgelser af potentielle nye lægemidler.

Jørgen Mads Clausen har også investeret i energi­selskabet SEs investeringsfond SE Blue Equity. Det er endnu for tidligt at vurdere fondens resultater. Det vækker imidlertid til ­eftertanke, at SEs direktør Niels Duedahl netop har ned­skrevet 1,3 mia. kr. på Stofa. Til forskel fra Jørgen Mads Clausen spiller Duedahl ikke med sine egne penge.

28BUSPix2-Christian-Hyldahl.jpg

Driftig køkkenboss

Artiklen fortsætter under billedet
ole lund
Ole Lund Andersen i produktionen Foto : Henning Bagger

Det er kun to år siden, den svenske kapitalfond IK Investment Partners købte den ­jyske køkkenkoncern TCM Group af en anden kapitalfond Axcel, men nu gøres der klar til en børsnotering i milliardklassen. TCM ejer Tvis Køkkener og Svane Køkkenet, og Ole Lund Andersen, som er medejer af IK Investment Partners, har i flere år stået i spidsen for koncernen.

Ole Lund Andersen leverer tocifrede vækstrater i et marked, der ellers kun vokser seks-syv pct. årligt og fortæller Børsen, at koncernens designere og arkitekter udvikler et helt nyt køkken hvert år, og det kan kunderne åbenbart lide.

Udover at have forstand på køkkener er Ole Lund Andersen en dygtig forretningsmand på det privatøkonomiske område. I 2000 var han medejer af møbelvirksomheden Tvilum-Scanbirk, som blev solgt for over to mia. kr., hvorefter han blev hentet til TCM af Axcel. Nu ser han formentlig frem til ny personlig gevinst, hvis det lykkes at sælge TCM Group på børsen.

SE

Ugens nedture

Fejlslagen. Takken er milliarder værd

Artiklen fortsætter under billedet
28BUSgossip-Marissa-Mayer-1.jpg
Marissa Mayer, President and CEO of Yahoo, participates in a panel discussion at the 2015 Fortune Global Forum in San Francisco, California November 3, 2015. REUTERS/Elijah Nouvelage

Marissa Mayer, ceo i internetkæmpen Yahoo, har i årevis kæmpet en ihærdig kamp for at hive Yahoo ud af Googles skygge. Det har ikke ligefrem været nogen let kamp, og undervejs har amerikanske Marissa Mayer måttet kæmpe med både underskud og utilfredse ansatte. En ting er de ansatte, en anden har været aktionærerne, som i perioder ikke kunne forstå, at Mayer trods dårlige tider og resultater alligevel kunne hive kæmpe­lønninger og bonusser hjem. Presset blev så hårdt, at Mayer ­ligefrem måtte frasige sig en bonus. Den var for svær at sluge, var den reelle begrundelse.

Nu er Yahoo solgt til telekæmpen Verizon, så til juni er det slut for Yahoo som selvstændigt selskab. Om det er slut for Marissa Mayer er uafklaret. Det ændrer dog ikke på, at hun vil kunne gå fra Yahoo som en meget velhavende kvinde. Hun har nemlig aktieoptioner med en værdi på ca. 1,3 mia. kr. – optioner, som kommer til udbetaling ved salget. I USA er det få, der forstår, at et mislykket projekt som Yahoo kan ende med så store aktieudbetalinger til den ansvarlige topchef.

28BUSRetten-120349.jpg

80 milliarder i rendestenen. Tja!

Artiklen fortsætter under billedet
28BUSgossip-Karsten-Lauritz.jpg
ARKIVFOTO 2017 af Skatteminister Karsten Lauritzen (V)- - Se RB 28/3 2017 18.24. Skatteministeren tror på en skatteaftale med Airbnb efter et møde torsdag. Han vil undgå at presse Airbnb ud.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017)

Det er ingen nyhed, at staten har milliarder ude at hænge hos skyldnere og dårlige betalere – både private og virksomheder. Men det er en regulær nyhed af den dårlige slags, at staten nu tilsyneladende gør klar til at afskrive udeståender for 80 mia. kr.Det lyder jo aldeles vanvittigt, at det kan ende så galt – for Skat og for skatteminister Karsten Lauritzen.

Sagt pænt – og nu styrer jeg mig – er det en MØG-sag for Karsten Lauritzen. Det understreger – igen – at Skat i mange år slet ikke har været sin opgave voksen. Og det viser – igen – at ­politikerne har smadret Skat. Det er en regulær skandale og én, der ­måske nok forsøges rettet op nu. Men det vil tage årtier, før ­borgerne igen får tiltro til Skat.

Er der noget, som borgerne har behov for, er det et skatte­system, der virker, er fair, og hvor man som borger og virksomhed kan stole på, at man betaler det, man skal. Gør man det ikke, skal pengene selvfølgelig inddrives prompte. Så den nye historie er grim for Skat – og grim for os retskafne ­borgere.

28BUS20170427-143434-4-1549.jpg

SE-formand på slap line

Artiklen fortsætter under billedet
28BUSBUSINESS-111750.jpg
PR


»Direktionens lønninger stiger i kraft af nogle bonusser og noget halløj der.«

Afsender på ovennævnte citat er bestyrelsesformand Jens Erik Platz fra SE-­koncernen. Jeg tror, at vi lader citatet stå et øjeblik!

Hvis det er måden, en bestyrelsesformand i en milliardkoncern forklarer størrelsen på sin direktørs bonus, har koncernen lidt af et problem.

Forhistorien er, at direktøren i SE, Niels Duedahl, får en millionbonus for 2016-regnskabet trods milliardnedskrivninger på ejerskabet af kabel-TV-udbyderen Stofa.

Nu er SE meget andet end Stofa, og man har hentet en voldsom gevinst på at sælge sine DONG-aktier, men en stor bonus er altid svær at forklare.

Hvis en bestyrelsesformand ikke evner at sætte ord på og stå på mål for bonussen, så tør jeg ikke tænke på, hvilke forklaringer vi senere kan komme til at høre fra formanden, hvis det for alvor skulle gå dårligt i elselskabet, som er i fuld gang med en stor satsning alle andre steder end inden for det, der naturligt skulle være et elselskabs kerneforretning.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen